T K

Quantum Teknolojisi Şifreleme ve Dönüşüm Projesi

KPMG Türkiye

Quantum Teknolojisi Şifreleme ve Dönüşüm Projesi

Quantum Teknolojisi Şifreleme ve Dönüşüm Projesi

Proje İçeriği

Günümüz dünyasında ve gelecekte Teknolojinin gelişimi ve siber riskler doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Kuantum Bilgisayarlar ve Kuantum Hesaplama Teknolojisini de teknolojinin hızlı gelişimine en büyük örneklerdendir. BT altyapısının köklü dönüşümüne neden olacak bu pratikte uygulanmaya başlayan Quantum hesaplama teknolojisi beraberinde yüksek siber riskler getirmiştir, bu risklerin başlıcası hali hazırda TÜM BT teknolojisi haberleşme ve güvenliğinde kullanılan klasik şifreleme algoritmalarını geçersiz kılınmış olmasıdır. Onlarca hatta yüzlerce yıl boyunca kırılamaz denen kimi şifreleme algoritmaları 0,32 ms ve 8 saat aralığında pratikte kuantum hesaplama teknolojisi ile kırılmıştır. İşte tam burada KPMG Türkiye olarak, geleceğin dünyasına hazır olmak için Kuantum Dönüşü ve Şifrelemesi servisimizi Danışmanlık / Siber Güvenlik çatısı altında ilk adımı attık. Bu servis içerisinde Kuantum Dönüşümüne ve siber risklerine hazır olabilmeniz için gerekli teknoloji danışmanlığı ve servisi uzman kadromuz ile yüksek kalite ile sizlere gururla sunarız.


Projenin Amacı

Yeni bir süreç ve hizmet yaratılmıştır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Klasik bir bilgisayarın belirli bir 56 bitlik şifrelemeyi kırması bir gün sürerse kuantum bilgisayarı yalnızca 0,322 milisaniye, yani göz kırpma hızının binde biri kadar bir sürede bu şifrelemeyi kırabilir. Klasik bir bilgisayarın 64 bit şifrelemeyi kırması bir yıl sürerse bir kuantum bilgisayar bunu 7,3 milisaniyede yapar. Bu nedenle, kuantum saldırılarına karşı koymak için daha büyük anahtar boyutları kullanılmalıdır. Simetrik şifrelemenin kuantuma dayanıklı olarak kabul edilebilmesi için 256 bitlik bir anahtar uzunluğuna sahip olması gerekir. AES-256 gibi bir şifreleme sistemi, kuantum sonrası bir dünyada AES-128'e eşdeğer olacaktır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Kuantum Hesaplama Teknolojisi risklerini ön görmek ve kuantum sonrası (post-quantum) algoritmaların geliştirilmesi ve servis / ürün modeline evrilebilmesi.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

%100 olarak açık destek sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

BT altyapısı kullanan tüm kurum, şirket, departman ve son kullanıcıya yarar ve güvenlik sağlamaktadır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

4


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

-


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

-