T K

Kamu Filo Bilgi Sistemi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Kamu Filo Bilgi Sistemi

Kamu Filo Bilgi Sistemi

Proje İçeriği

Tüm Türkiye’de Kamu idareleri, Döner Sermaye İşletmeleri, Üniversitelerde bulunan taşıtların tedarik edilmesi, kiralanması, kullanılması, tasfiyesi, bakım ve sigorta gibi masraflarının bütünleşik bir anlayışla, ekonomiklik, etkinlik ve etkililik esaslarına göre düzenlemek amacıyla merkezi bir platform geliştirilmiştir. Kamu Filo adını verdiğimiz bu platform, ilgili idarelere ait araçların kimlik ve masraf bilgilerini, devir, iade, satış gibi tasfiye süreçlerinin yani taşıtların tüm yaşam döngüsünün takibi tek merkezden yapılabilecektir. Ayrıca platform kullanıcılara esnek raporlama imkânı sunarak, verilerin detaylı analiz edilmesine olanak sağlamaktadır. Kamu Filo Platformunda 4 kurum ya da bakanlık ile entegrasyon sağlanmıştır: 1. Taşıt kimlik bilgileri Türkiye Noterler Birliği, 2. Taşıt bazında yakıt bilgileri Devlet Malzeme Ofisi, 3. Taşıtlara ait sigorta ve kasko bilgileri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 4. Taşıtlara ait muayene bilgileri T.C. Ulaştırma Altyapı Bakanlığı ile yapılan entegrasyonlar ile anlık sağlanmaktadır. Kurulan bu entegrasyonlar ile taşıtlara ait veriler tam ve doğru şekilde sistemde tutulabilmekte ve analiz edilebilmektedir. Platform canlıya çıkmış ve yaygınlaştırma aşamasında bulunmaktadır, şu anda 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına dâhil olan idarelerden 10 kamu idaresine ait yaklaşık 12 bin taşıtın yönetimi bu platform üzerinden yapılmaktadır. Platform tüm Türkiye’de yaygınlaştırıldığında yaklaşık 132 bin taşıta ait yukarıda bahsedilen tüm işlemler yönetilebilecektir. Ayrıca kurulan platformun şeffaf raporlama özelliği ile “Tasarruf Tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında kurumlarda atıl şekilde bulunan taşıtların tespiti ve tekrar değerlendirilmesi yapılabilecektir. Platform üzerinde idare ve birim bazında raporlama imkânı sunarak verilerin detaylı analiz edilmesini ve taşıt optimizasyonu yapılabilecektir. Raporlama ile kurum bazında trafik sigortası ve muayene süreçleri yaklaşan araçlara dair bilgiler, kurum bazında araçların kullanım durumları ve gider türü bazında masraf bilgilerinin dağılımını içeren bilgi ve grafikler dashboard üzerinden kullanıcılara sunulmaktadır.


Projenin Amacı

Proje ile daha önce tüm Kamu idarelerinin sadece taşıt envanterinin tutulduğu bir platformun yerine taşıtlara ait masraf bilgileri, taşıtların operasyonel yönetimi, taşıt tahsis modülü ile taşıtların tüm yaşam döngüsünün merkezi olarak yönetilebildiği bir platforma geçilmiştir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Platform şu anda 10 kamu idaresinde (Sağlık Bak., Hazine ve Maliye Bak., Gelir İdaresi Baş., Özelleştirme İdaresi Başk., TUİK, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bak., Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, MTA, ODTÜ, Gazi Üniversitesi) kullanılıyor ve bu kurumlara ait 12 bin taşıt yönetiliyor. Bu taşıtlara ait şimdiye kadar: • 223.000 Taşıt masrafı (Yakıt, kasko, muayene, lastik vs), • 1.500 Taşıt hareketi (satış, devir, iade vs.) • 1.600 Taşıt kiralama sözleşmesi yönetilmiş durumda. Daha önce tüm bu işlemler manuel yapılırken artık bu platform ile tutarlı, izlenebilir, raporlanabilir ve analiz edilebilir şekilde yapılmaktadır. Yaygınlaştırma tamamlandığında 132 bin taşıta ait tüm işlemler bu platform üzerinden otomasyon ile yapılabilecektir


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu proje ile taşıt yaşam döngüsünde, “Merkezi Kimlik Sistemi” ile “Single Sign On (SSO)” oturum açma sistemi kullanıldı Verileri grafiklere ve istatistiklere dökerek dashboard ekranında veriler arasındaki ilişkiler görünür kılınmıştır. Bu amaçla açık kaynak kodlu Chart.js kullanılmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin hayata geçirilmesi sürecinde; kamu idarelerinin uyması gereken genelgelerin hazırlanması ve yayınlanması, mevzuatların düzenlenmesi, 4 kurum ya da bakanlıkla kurulan entegrasyonlar için protokol süreçlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesi ve tamamlanması için üst yönetim tam destek olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Şu anda yaygınlaştırılan 10 Kamu idaresinde bütçe, finans ve lojistik departmanlarındaki süreçlerin iyileştirilmesine, raporlanabilmesine ve optimize edilmesine katkı sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje uzun soluklu olduğundan yoğunluğa göre sayılar değişmekle birlikte: Proje Yönetim, Analiz ve Test, Yazılım Geliştirme, DevOps, Veri Tabanı, Ürün sahipleri projede çalışmıştır. Aktif olarak ortalama 7 kaynak görev almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

• TÜBİTAK Bilgem Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü • T.C. Ulaştırma Altyapı Bakanlığı • Devlet Malzeme Ofisi’ • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi • Türkiye Noterler Birliği


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

PostgreSql, Gitlab, Docker, JasperReports, JIRA, Operacast, Cloud gateway, Redis, Kubernetes, Dell ECS (File Storage), Ember js, Chart.js.