1 Milyon İstihdam Projesi
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü
1 Milyon İstihdam Projesi
Proje İçeriği
Hazine ve Maliye Bakanlığı sahipliğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ve çağrılarıyla 2020 Yılı Nisan Ayında 1 Milyon İstihdam Projesi (1 Milyon Yazılımcı Projesi) başlatılmıştır. Proje kapsamında bilgi teknolojileri alanında kariyer sahibi olmak isteyen vatandaşların özgeçmişlerini oluşturması amacıyla “1 Milyon İstihdam” sistemi geliştirilmiştir. Ağustos 2022 itibariyle proje sistemine 895 Binden fazla kişi başvurmuş ve 365 Binden fazla kişi özgeçmişini sistemde doldurmuştur. Proje kapsamında bir başka sistem olan BTK Akademi, bilgi teknolojileri alanında online eğitim hizmeti sunmaktadır. Bugün itibariyle BTK Akademi’ye proje kapsamında yüklenen 100 bin dakikadan fazla 200’den fazla eğitim, 650 binden fazla kişi tarafından alınmaya başlanmıştır. Kullanıcılar 1 Milyon İstihdam Projesi Web Sitesinde hazırlanan “Kariyer Rehberi” üzerindeki 33 pozisyondan seçecekleri pozisyona göre alması gerekli veya tercih ettiği eğitimlere kaydolup, eğitimleri ücretsiz ve koşulsuz olarak alabilmektedir. Alınan eğitim bilgisi ve eğitim sonu başarı belgeleri 1 Milyon İstihdam sisteminde bulunan kullanıcı özgeçmişlerine otomatik yansıtılmaktadır. Proje kapsamında istihdamın başlaması için işverenlerin sisteme kaydolması ve özgeçmişlerde tarama yapması için gerekli çalışmalar da tamamlanmıştır. 2022 yılı Ocak ayında sistemimiz işverenlerin kullanımına açılmış olup, bugüne kadar sisteme kayıtlı 200’den fazla işveren tarafından yayınlanan 500’den fazla iş ilanına sisteme kayıtlı adaylar 10 binden fazla başvuru yaparak işverenlerle görüşmelere başlamıştır. Projemiz yararlanıcı sayısının ve etkisinin artması, bilgi teknolojileri sektöründe istihdamın artırılması ve dijital dönüşümün hızlandırılarak ülke ekonomisinde sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi adına kritik bir öneme sahip olan bu projemizde çalışmalara hız kesmeden devam edilmektedir. Bu kapsamda eğitim içerik sağlayıcımız olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu proje ortağı paydaşımızdan sonra ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması için Millî Eğitim Bakanlığıyla, Mesleki Yeterlilik Belgesi uyumu için Mesleki Yeterlilik Kurumuyla, eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesi ve projenin yaygınlaştırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ve projenin özellikle fiziksel mecralarda gençlerle buluşması için Gençlik ve Spor Bakanlığıyla iş birliği konusunda anlaşarak protokol imzalanmış ve projede birlikte çalışılmaya başlanmıştır. Projenin devam eden aşamasında eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesine devam edilecek ve istihdamın artırılarak ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin sağlanması amacıyla nitelikli iş gücünün oluşması ve işverenle iş gücünün buluşması desteklenecektir. Proje çalışma modelinin anlaşılması için bu video izlenebilir: https://www.youtube.com/embed/fiU2MXe5gRQ?feature=oembed
Projenin Amacı
Projemiz, ülkemizde yaşanan nitelikli bilgi teknolojileri personeli ihtiyacını gidermek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için nitelikli ve katma değeri yüksek istihdamın oluşması amacıyla Türkiye’nin bilgi teknolojilerine özel ilk ve tek eğitim ve istihdam platformu olarak yeni bir hizmet kapsamında ortaya çıkmıştır. Bilgi Teknolojileri alanına ilgisi olan aday sisteme ücretsiz ve koşulsuz kaydolarak Kariyer Rehberinden hedeflediği pozisyonu seçebilmektedir. Seçtiği pozisyon doğrultusunda Kariyer Rehberinde hangi eğitimleri hangi düzeyde ve sırada alması gerektiği belirtilmektedir. Aday alması gerektiği eğitimleri sırayla tamamlayarak kendini geliştirir. Adayın başarıyla bitirdiği eğitimlerin bilgisi sistemde oluşturduğu özgeçmişine otomatik yansıtılır. Aday kendini geliştirirken işverenler tarafından yayınlanan iş ilanlarına başvurabilir. İşveren adayın özgeçmişinde diğer tüm bilgilerle beraber adayın proje kapsamında başarılı olduğu eğitimleri de görebilmektedir. İşverenler proje sistemine vergi kimlik numaraları doğrulanarak ücretsiz ve koşulsuz kaydolmaktadır. Sisteme kaydolan işverenler tüm özgeçmiş veri tabanında tarama yapabilmektedir. Ayrıca işverenler sistemde iş ilanı yayınlayarak başvuru alabilmektedir. Bu çalışma modeli sayesinde eğitim ve istihdamı entegre edilmiş ve bilgi teknolojilerine özel bir platform oluşturulmuştur. Herkesin kendine göre projede imkân bulacağını gösteren bir Senaryo Yerleştirme Çalışmamızın videosu: https://www.youtube.com/embed/M09Fe85ZC0Y?feature=oembed
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
900 Bine yakın alınan başvuru,950 binden fazla eğitim katılımcısı ve proje sistemine kaydolduktan sonra 265 binden fazla kişinin istihdam edilmesi projenin kazanımlarını ölçülebilir bir şekilde göstermektedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Projemiz içerisindeki inovasyon, nitelikli bilgi teknolojileri personelinin yetişerek istihdam edilmesi için bütünleşik ve otonom bir hizmet modeli sunmasıdır. Adaylar sisteme kaydolarak video eğitimlerle kendini geliştirmekte ve işverenler sisteme kaydolarak adaylara ulaşabilmekte veya iş ilanı yayınlayarak başvuru alabilmektedir. Proje aynı zamanda eğitim ve istihdam eşitliği sağlamaktadır. Adayların ücretsiz ulaşabildiği kaliteli ve Türkçe eğitim içeriği bu alanda imkân oluşturmaktadır. Öğrenim durumu ve yaşı ne olursa olsun bilgi teknolojileri alanında kendini geliştirerek istihdam edilmek isteyen herkes proje imkanlarından yararlanabilmektedir. Ülkemizin tüm bölgelerinden projemize yoğun katılım söz konusudur. En ücra yerleşim yerinde yaşayan vatandaşımız interneti ve bilgisayarı sayesinde kendini geliştirerek iş bulma fırsatına sahip olmaktadır. Yakın zamanda proje altyapısında yapılacak çalışmalarla işverenlerin personel ihtiyacına yapay zekâ destekli olarak aday önerilmesi ve adayların da profiline göre kendilerine işverenlerin ilanlarının önerilmesi sağlanarak sistemin eşleştirme gücünün gelişmiş yapay zekâ teknolojileriyle artırılması amaçlanmaktadır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Projenin başlatılmasını sağlayan o dönem Bakanım olan Sayın Berat Albayrak ve sonrasında Sayın Lütfü Elvan Bakanımız ve şimdi Sayın Dr. Nureddin NEBATİ Bakanımız projemizi her anlamda desteklemekte ve projenin başarılı olması için gerekli çalışmaları yaparak bizi güçlendirmektedir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Proje, amaç ve hedeflenen fayda olarak 1 milyon gencin hayatına dokunmuştur. Yüz binlerce genç aldığı eğitimlerle hayatına yön vermekte ve proje kapsamında 265 binden fazla istihdam gerçekleşmiştir. Proje kapsamında gerçek bir başarı hikayesi örneği olarak bu video izlenebilir: https://www.youtube.com/embed/L0SyGFiAtd4?feature=oembed
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Proje için lider dahil 5 kişilik bir Program Yönetim Ekibi, Proje Yöneticisi dahil 10 kişilik bir Teknik Proje Yönetim Ekibi ve yine projenin eğitim yönetimi için 10 kişilik bir uzman ekibiyle çalışılmıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Projenin tüm çalışmaları Bakanlık kaynaklarıyla gerçekleştirilmiştir.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Yok