T K

Avis Filo Connect-Güvenli Sürüş Sistemi

Otokoç Otomotiv

Avis Filo Connect-Güvenli Sürüş Sistemi

Avis Filo Connect-Güvenli Sürüş Sistemi

Proje İçeriği

Avis Filo Connect Güvenli Sürüş Sistemi, araçlara bağlanan bir telematik kontrol ünitesi üzerinden alınan araç ve sensor bilgilerinin bulut ortamında işlenerek oluşturulan seyahat bazlı sürüş analizine dayanmaktadır. Sistem bir mobil uygulama ve yönetim ekranlarına sahiptir. Her sürücü kendi sürüş skorunu ve detaylı ihlal bilgilerini mobil uygulamada görebilir. Tüm filo sürüş analizi, yönetim ekranlarında detaylı bir şekilde raporlanmaktadır. Güvenli sürüş skorlamaya ilave olarak sürüş analizi sonucunda eko sürüş puanı da hesaplanmaktadır. Sistem üzerinden yönetici özetleri alınabilmekte, sürüş detayları seyahat bazlı incelenebilmektedir. Sistemde tüm sürücüler bir lig tablosunda listelenmekte ve hem her seyahatleri için hem de belli tarih aralığındaki tüm seyahatleri için güvenli ve ekonomik sürüş puanına sahip olmaktadırlar. Bu sistemin çalışması için araca takılan telematik kontrol ünitesi ile aracın katettiği mesafe, yakıt seviyesi, hızı, konumu, açısal ivmelenmesi algılanmaktadır. Bu parametreler ve harita alt yapı sisteminden beslenen yol hız limit değerleri güvenli sürüş algoritmasından geçirilmektedir. Her seyahat, ani hızlanma, sert frenleme, hız aşımı, ani sağa-sola dönüş ve yorgun kullanım başlıkları altında analiz edilmekte ve ihlal sayıları eşik değerleri üzerinden hesaplanmaktadır. İhlal sayıları ve ihlal değerleri sürücülerin ve filo yöneticilerinin kolayca anlayabileceği skorlar ve renkler ile ekrana yansıtılmaktadır. Her seyahat rotası üzerindeki tüm ihlaller oluş noktası ile beraber harita üzerinde gösterilmektedir. Dileyen filolar için harita özelliği kapatılabilmektedir. Araç bir kazaya karışırsa sisteme kaza uyarısı iletilmekte ve filo sahibi bildirilmektedir. Sürücülerin güvenli ve ekonomik sürüş alışkanlıklarını algılayan, skorlayan ve gösteren bu sistem sayesinde sürücüler daha dikkatli ve bilinçli araç kullanmaya teşvik edilmektedir. Sürekli hatalı kullanan sürücüler için gerekli eğitimler tespit edilerek sorun odaklı özelleştirilmiş eğitimler ile maliyetler azaltılmaktadır. Bu sayede trafik kazaları önlenirken ekonomik sürüş sayesinde yakıt masrafları %18 civarında azaltılmaktadır


Projenin Amacı

Otokoç, kısa ve uzun dönem araç kiralama operasyonunu uçtan uca seyahat ve sürüş deneyimi açısından daha benzersiz ve kullanıcılara fayda sağlayacak ürün ve hizmetler ile desteklemeyi hedeflemiştir. Bunu yapmak için dijitalleşme ve akıllı algoritmalar ile desteklenen yenilikçi çözümleri kullanmaktadır. Böylece mevcut müşterilerine katma değerli servis ve hizmetler sunabilmekte, kiralama deneyimini farklılaştırarak özellikle filolar için fayda sağlamaktadır. Trafik kazalarında en temel etken sürüştür ve aracı kullanan bireylere kullanım şekli hakkında yalın bilgi vermek sürüş eğilimlerini değiştirmeye fayda sağlayacaktır. Güvenli sürüş aynı zamanda ekonomik sürüşü de desteklemektedir. Bu da filoların yakıt tasarrufu yapmasına, aracın yıpranma süresinin uzamasına ve bakım maliyetlerinin düşmesine fayda sağlamaktadır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projenin kullanılmaya başlamasından sonra sürücü skorlarında %14 civarında ortalama iyileşme tespit edildi. Araç, trafik ve yaya güvenliği alanlarında çalışanlar arasında farkındalık sağlandı. 1 yıllık süre içerisinde sadece mevcut bağlı personel araçları üzerinden yaklaşık 950.000 TL yakıt tasarrufu beklenilmektedir. Ayrıca kazalar azalacağı için filodan araç eksilmesi de iş süreçlerini etkilemeyecektir. Yıl içerisinde toplam müşteri portföyü üzerinden yapılan varsayıma göre 16 Milyon TL ciro elde edilmesi hedeflenmektedir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Araç kiralama ve müşteri deneyimin dijitalleştirilmesi ve bağlı araç teknolojileri kullanarak, şirket stratejik hedeflerini tarifleyen CASE (Connected, Autonomous, Smart mobility, Electrification) yaklaşımında “Connected" ve "Smart Mobility” başlıklarını adreslemektedir. Proje üçüncü fazında yurtdışı ofislerin müşterilerine de filo kiralama beraberinde güvenli sürüş hizmeti sağlanması hedeflenmektedir. Bu da bir dijital ürünün ihracatı açısından şirket tarihinde bir ilk olacaktır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

En başta Koç Holding desteği bulunmaktadır. Çünkü tüm grup şirketi çalışanlarının araçlarında kullanılacak bir üründür. Üst yönetimden ilgili Genel Müdür Yardımcısının yer aldığı Proje Sponsorunun yönlendirmesi ve Proje Yönlendirme Kurulunun desteği ve periyodik takibi ile sonuçlara ulaşıldı


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Bağlı araçlar proje yönetim ekibi: Projenin yönetiminde IT departmanı ile paydaş olarak görev almıştır. UD, SSH, Filo Yönetimi : İş isterlerinin oluşturulması, müşteri deneyimi öngörü toplama, potansiyel müşteri havuzunu oluşturma ve yönetme konularında çalışmaktadır. Yazılım ve donanım tedarikçi firmaları (Mobiliz, iUGO, KoçDijital), IT ekibi ile beraber sistemin geliştirilmesi, canlıya alınması, bakımı, Otokoç ERP sistemine bağlı web servislerin platform bağlantılarının sağlanmasından sorumludur


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

45


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

IUGO, KocDigital ve Mobiliz


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Avis, Budget, Avis Filo