Corewısh SAP sayım
Özdilek
Corewısh SAP sayım
Proje İçeriği
Projeyi Ortaya Çıkaran İhtiyaçlar SAP kullanan firmalar; stok sayımlarını el terminalleri üzerinden ERP ile bütünleşik olarak gerçekleştirmektedir. Bu işlemlerin el terminalleri ile yapılması firmalar için standart cihazları dışında parça maliyeti, yenilenme maliyeti ve bu değişimler sebebiyle zaman maliyeti oluşturmaktadır. Mevcut uygulamamızda sayım işlemleri el terminalleri üzerinden sağlanmaktaydı. Mobil cihazların el terminallerine kıyasla daha erişilebilir olması, kameranın da barkod okuyucu olarak kullanılması sağlanarak Android ya da IOS herhangi bir telefon ile sayımın yapılabilmesi önceliklerimizi baz alarak CoreWish Sayım Uygulaması geliştirilmiştir. Projenin Özellikleri ve Öne Çıkan Yanları Sayım işlemleri özellikle Perakende sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde önem derecesi yüksek bir konudur. Özdilek Alışveriş Merkezleri’ nde kullandığımız Sayım programını baz aldığımızda, sayım başlangıç aşaması için ürünlerin ve barkodların sisteme aktarılması ve sayım alanlarının belirlenmesi manuel dosya aktarımı ile yapılmaktaydı. Geliştirdiğimiz Sayım uygulamamızda, bu işlemler sayım başlamadan önce senkronizasyon sağlanarak otomatik yapılmaktadır. Mevcut sayım uygulamaları el terminalleri üzerinde çalışmakta ve zamanla parça ve değişim maliyetine neden olmaktaydı. Geliştirdiğimiz sayım uygulamamızda ürünler hem barkod okuyuculu mobil terminal hem de herkesin kullanmış olduğu mobil cihazlardan kamera ile birlikte okutulabilmektedir. CoreWish Sayım Mobil Uygulaması, sadece SAP REST API servisleri ile haberleşecek şekilde tasarlanmıştır. Sayım için gerekli bilgiler (depo numaraları, kullanıcılar, ürünler vb.) ve yönetim ekranı Özdilek bünyesinde “SAP Sayım ve Yönetim Modülü” oluşturularak geliştirilmiştir. Kullanıcı yönetimi isteğe bağlı olarak kurgulanmış, depo tanımlaması ise dinamik olarak her sayım için hem sayım öncesi hem de sayım esnasında düzenlenebilir şekilde dinamiktir. Ürün senkronizasyonu son kullanıcıya bırakılmış olup, gerekli ürün bilgileri uygulama üzerinde tutulmaktadır. Sayım yapan kullanıcı ağa bağlı olma durumuna göre sayımı online ya da offline olarak sürdürebilir.
Projenin Amacı
İşleyişi iyileştirmek, dijitalleştirmek ve hızlandırmak için geliştirilmiştir.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Özdilek bünyesinde 120 adet mobil el terminali ve işletme içerisindeki mobil cihazlarımız ile birlikte yapılan tüm sayımlar merkezi yönetim paneli üzerinden anlık olarak izlenebilmektedir. Hem barkod okuyucu hem de kamera ile barkod okutma işlemi yapılabildiğinden, herhangi bir cihaz sayım işlemine anlık dahil edilebilir. Depo tanımları dinamik yönetilebilir olduğundan, sayım esnasında anlık olarak depodaki bölümler daha küçük bölümlere ayrılarak daha detaylı sayım yapılması sağlanmıştır. Dış firmalardan gelen kullanıcılar sisteme tanımlanmadan sayım numarası ile sayıma dahil edilebilir ve kişi bazlı performans takibi yapılabilir. El terminallerine göre, mobil uygulamamız daha hızlı çalıştığı için sayımın toplam süresi %50 azalmıştır. Veri aktarımı önceden manuel yapılırken, otomatikleştirilerek sayıma hazırlık süresi %90 azalmıştır. Manuel yapılan stok aktarımlarında tanımsız barkodlarla karşılaşırken, uygulamamız ile problem tamamen ortadan kaldırılmış, sayım güvenirliği artırılmıştır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Mobil, OCR tekniği, Hız ve SAP'ye direk kayıt atarak tam entegrasyon sağlanmıştır
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Stok Sayım Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, İşletme Müdürlükleri
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
4
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Özveri Ar-Ge Merkezi, SAP, HP, Samsung, Apple
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
SAP, pointMobile, HP Aruba