T K

Eticaret Platform Soyutlayıcı (EPS)

Özdilek

Eticaret Platform Soyutlayıcı (EPS)

Eticaret Platform Soyutlayıcı (EPS)

Proje İçeriği

Projeyi Ortaya Çıkaran İhtiyaçlar Günümüzde e-ticaret çözümü sunan tüm platformlar REST API desteği vermektedir. Veriyi ve iş mantığını tek kaynaktan yönetmek için sistemleri bu REST API’ler ile full entegre hale getirmek gerekmektedir. Şu an hali hazırdaki sistemlerde e-ticaret platform ile son kullanıcı uygulamalarını (web, mobil uygulamalar, kioks, iot, deneyim ekranları vs ) direkt entegre etme yöntemi kullanılmaktadır. EPS, E-Ticaret Platformlarına kendisi bağlanarak son kullanıcı uygulamalarının ihtiyaçlarına özel request/response oluşturan ara yazılım projesidir. EPS sayesinde, son kullanıcı uygulamaları e-ticaret platformundan soyutlanmış olacak ve önyüz ihtiyaçları değişmediği sürece e-ticaret platformuna bağımlılık minimize edilmiş olacaktır. Projenin Özellikleri ve Öne Çıkan Yanları E-Ticaret platformlarının API’lerini son kullanıcı uygulamalarında direkt olarak kullanmak bu platformlara bağımlılığa yol açmaktaydı. Zamanla, mevcut platformdan vazgeçip başka bir platforma geçilmek istendiğinde veya mevcut API’lerdeki değişikliklerde son kullanıcı uygulamalarının tamamının yeni API’lere göre yenilenmesi gerekmekteydi. EPS, son kullanıcı arayüzleri ile e-ticaret platformu arasına konumlanarak bu problemler giderilmiştir. Firmanın kendi özel ihtiyaçlarına yönelik iş kuralının platform API’lerinin üzerinde geliştirilmesi, e-ticaret platformu üzerinde performans kaybı ve fonksiyonalitenin bozulması riskini içermektedir. EPS ile en optimize request ve response oluşturularak performans problemleri giderilmiştir. API’lerdeki değişiklik, güncelleme veya iyileştirmeler olsa da tüm son kullanıcı uygulamalarının entegrasyonu için çalışmaları yapacak farklı ekip ayrılmamakta, son kullanıcı uygulamalarında kesintiler yaşanmamaktadır. Son kullanıcı arayüzleri değişmediği sürece, E-ticaret platformunda yapılan değişiklikleri EPS üzerinde uyarlayarak son kullanıcı uygulamalarında güncelleme ihtiyacını ortadan kaldırmış olduk. Platforma ait API’ler genel bir response içerdiği için ihtiyaçtan fazla veriyi içerebilmektedir. Bu durum kullanıcının internet kotasının gereksiz yere tüketilmesine sebep olmakta ve ekranda bekleme süresi uzamaktaydı. Bu durum müşteri memnuniyetsizliğine sebep olup uygulamayı silmesiyle sonuçlanabiliyordu. EPS, son kullanıcı uygulamalarının ihtiyaçlarına göre en optimize request ve response sunmuştur.


Projenin Amacı

Eticaret platformumuzu değiştirmeyi planlarken mobil uygulamaları devreye alacaktık. SAP clouda geçtiğimizde müşterilere hissettirmeden ve en az eforla yapabilmek için yeni bir ürün ortaya çıkarttık.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Özdilekteyim.com için geliştirilen Android ve iOS mobil uygulamalarını, IBM Web Commerce E-ticaret platformundan soyutlayarak, EPS ile entegre ettik. Bu sayede 3 ay gibi kısa bir sürede Android ve iOS native mobil uygulamalarını pandemi arifesinde devreye aldık. IBM Web Commerce API’lerine göre daha hızlı, daha hafif ve performanslı API’ler sunan EPS ile mobil uygulamaları güncelleme ihtiyacı sadece önyüz değişiklikleri ile sınırlandırıldı. E-Ticaret platformumuzu IBM Web Commerce’den SAP Commerce Cloud’a e-ticaret platform değişikliğine gittiğimizde, mobil uygulamalarımızda kesinti yapılmamıştır. Müşterilerimiz, mobil uygulama üzerinden bu geçişi hissetmemiştir. SAP geçişinde, EPS olmasaydı mobil uygulamaların baştan yazılması gerekecekti. Bunun yerine %90 eforda tasarruf sağlanarak asgari kod değişiklikleri yapılmış ve kullanıma devam edilmiştir. EPS olmasaydı, response süreleri en az 2 kat yavaş çalışacaktı.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Arkada kullanılan platform ile müşteri ön yüzlerini ayırabilme imkanı oluşturduk. EPS ile platformalrın standart API'lerini kullanabildik. Böylece mobil uygualama veya müşteri arayüzlerine standart API'lerin gönderdiği büyük veriler değil istenen asgari verileri gönderebildik. bu da mobil uygulamalarda performansı oldukça etkilemiştir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

evet


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

e-ticaret, kalite, çağrı merkezi, satış, pazarlama, BT


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

6


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Inomera Arge ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

IBM Websphere, SAP commerce Cloud, Microsoft Azure