Ortak Veri Modeli - OVM
AgeSA Hayat ve Emeklilik A.Ş.
Ortak Veri Modeli - OVM
Proje İçeriği
Sigorta Bilgi Merkezi’nin Ortak Veri Modeli (OVM) vizyonuna uygun olarak Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası ürünlerinin yasal raporlama süreçlerini, sisteme entegre ederek mevzuata uyum sağlayan, öncü şirketlerden biri olmuştur. Sabancı Holding ve Ageas iştiraki olan AgeSA, dijitalleşme kapsamında yürüttüğü çalışmalarla iş süreçlerini iyileştirmeye ve hızlandırmaya, sektöre öncülük ederek mevzuata ilk uyum sağlayan şirketlerden biri olmaya devam etmektedir. Bu çerçevede AgeSA olarak, Sigorta Bilgi Merkezi’nin Ortak Veri Modeli (OVM) vizyonuna uygun olarak Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası (FKS) ürünlerinin yasal raporlama süreçlerini, yeni raporlama sistemi olan OVM sistemine entegre ettik. Proje için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından pilot şirket seçildik, yeni sisteme geçiş yapılarak iş süreçlerini yalınlaştırıp süreçteki IT bağımlılığını azaltarak kullanıcı deneyimini arttırdık. Bunun yanı sıra veri temizliği , iş süreçlerinin iyileşmesi gibi faydalarda sağlandı. Çevik yönetim yaklaşımı ile yürütülen proje kapsamında uçtan uca bütünleşik, yalın bir yapı ile proje yönetilmiştir. Mevzuata uyum amacıyla yola çıkılan projede, en doğru verinin en kısa sürede müşteriye ulaşmasını, OVM gönderimleri ile mali tablo tutar karşılaştırmalarında %100 uyumu hedefledik. Zamanında gönderim yapısı oluşturuldu süreçteki manuelliği ortadan kaldırdık, sadelik yarattık.
Projenin Amacı
Hayat poliçelerine ait şirket verimizin SBM'ye iletilmesi süreci HAYMER yapısı ile yapılmaktaydı. TSB bünyesinde oluşturulan çalıştay ekibiyle birlikte sektörde HAYMER yapısı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda ortak bir dil geliştirmek ve şirketlerin veri gönderim yapısını tekilleştirmek adına OVM yapısı oluşturulmuştur. Ancak şirket olarak mevcut haymer yapısını iyileştirmek yerine tamamen sıfırdan bir gönderim yapısı kurarak yepyeni bir hizmet elde ettik. Daha sade , daha hızlı ve yalın gönderim yapısı kurduk.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Mali tablo rakamlarımız ile OVM gönderim verimizde %100 tutarlılık sağlanmıştır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Core sistemdeki verinin ara tablolar ve katman olmadan direkt olarak OVM gönderimlerine konu edip kuruma hızlı şekilde gönderimini sağlayıp dönüşlerini almak, Mükerrerliği ortadan kaldırmak, Veri gönderim sürelerimizi %80 azaltmak, Manuel süreçlerinin ortadan kaldırılıp, tüm süreçlerin sistem üzerinden ilerlemesi
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Proje genel müdür yardımcılarımız seviyesinde doğrudan takip edilmiş ve desteklenmiştir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Mevzuat Uyarlama ve Gözetim Bölümü
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
19 kişi
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Bulunmamaktadır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Bulunmamaktadır.