

SİPARİŞ TAHMİNLEME VE TAKİP SİSTEMİ
Roche Müstahzarları San A.Ş.
SİPARİŞ TAHMİNLEME VE TAKİP SİSTEMİ

Proje İçeriği
Sipariş Tahminleme ve Takip Sistemi, dağıtım zincirinin önemli bir halkası olan otomatik sipariş sistemidir. Ürünlerin her zaman depoların stoklarında bulunmasını sağlayarak hastalara erişimin kesintisiz sağlanması hedeflenmiştir. Bu sistem iki aşamadan oluşmaktadır: İlk aşamada; Alteryx kullanılarak sistem tüm bilgileri toplar. Bu işlem farklı sıklıkta ve farklı ecza depoları üzerinden farklı biçimlerde yapılır. Oluşturulan platform ile ana sisteme entegre edilir. İkinci aşamada; paydaşlardan toplanan veri ile sistem, satış siparişlerini planlanan satış tahminlerine göre işler. Bu platform, iş birimlerinin dış stok seviyelerini daha yakından izlemesini ve siparişlerin kolayca yönetilmesini sağlar. Tek bir platformda zamandan tasarruf ederek analiz ve veri üzerinde tam kontrol sağlanır. Kısa, orta ve uzun vadeli satış tahminleri, makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla yapılır. Veri görselleştirilerek son kullanıcıya iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.
Projenin Amacı
Proje ile var olan süreçteki eksikler belirlenerek yepyeni bir süreç oluşturuldu. Sistem ekosistemdeki tüm kullanıcılar ile birlikte tasarlanarak en verimli şekilde çalışması kurgulandı. Kullanılan makine öğrenme teknolojisi ile kendi öğrenebilen bir sistemin yaşaması sağlandı.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Proje sonrasında veri kalitesi ve kullanılabilirliği %70 arttı. Oluşan manuel işlemlerin %90’ına gerek kalmadı ve tam otomatize bir sisteme geçildi.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Sipariş Tahminleme ve Takip Sistemi içindeki en büyük inovasyon; * Paydaşlardan tip ve format bağımsız veri toplanması, * Makine öğrenme algoritmaları ile planlama yapılmasıdır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Türkiye üst yönetimi projeyi tam olarak destekledi ve sponsor oldu. Türkiye kullanımı sonrasında bölge yönetimi sponsorluğunda diğer ülkelerde yaygınlaştırma kararı alındı. Türkiye’den dünyaya ihraç ettiğimiz bir proje oldu.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Tedarik Yönetimi ve Planlama Türkiye’de çalışmaya başladıktan sonra önce Rusya’da ardından global ekiplerle çalışılarak 10 farklı ülkede yaygınlaştırıldı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
9 (Global’e genişleme sonrasında 17)
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Ereteam - Yazılım Geliştirme
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Alteryx Tableau Apparo Fast Edit