T K

ÜRETIM TESİSİ UÇTAN UÇA ROBOTIK ÜRETİM TAKIP VE IOT ENDÜSTRİ 4.0 PROJESİ

Benoplastik Ambalaj ve Kalıp San A.Ş.

ÜRETIM TESİSİ UÇTAN UÇA ROBOTIK ÜRETİM TAKIP VE IOT ENDÜSTRİ 4.0 PROJESİ

ÜRETIM TESİSİ UÇTAN UÇA ROBOTIK ÜRETİM TAKIP VE IOT ENDÜSTRİ 4.0 PROJESİ

Proje İçeriği

ÜRETİM SÜREÇLERİNİN UÇTAN UCA İZLENEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI VE OTOMATİZE EDİLMESİ PROJENİN ANA AMAÇLARINDANDIR. FABRİKADA ÜRETİLEN KASA, PALET, KONTEYNER VE DİĞER ENDÜSTRİYEL SERT PLASTİK AMBALAJ ÜRÜNLERİNİN HAMMADDE AŞAMASINDAN BAŞLAYARAK ENJEKSİYON SİSTEMLERİ VE TEDARİK SÜREÇLERİNDE ELDE EDİLEN ÜRETİM VERİLERİNİN TAKİBİ DİJİTAL BİR ORTAM OLAN ERP(ENTERPRİSE RESOURCE PLANNİNG) ÜZERİNDEN İZLENEREK KPI(KEY PERFORMANCE INDİCATOR) TAKİBİ YAPILMASINA OLANAK SAĞLAMAKTADIR. TESİSTE, ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN HAMMADDELERİNİN TEDARİĞİNİN SAĞLANDIĞI ALANDAKİ OTOMATİK SİLO SİSTEMİNDEN VERİLERİNİN ALINMASI İLE BAŞLAYAN SÜREÇTE, ENJEKSİYON MAKİNELERİNDEN ALINAN KALİTE HIZ VE HURDA BİLGİLERİ İLE OEE() ÜRETİM VERİLERİNİ İŞLENMEKTEDİR. BU İŞLEMİ YAPILIRKEN KLASİK MES( ) ÇÖZÜMLERİNİN İLERİSİNDE ERP ÜZERİNDEN DİREK PLC() DATASI ALINARAK ANLIK ARA YAZILIM OLMAKSIZIN GERÇEK ZAMANLI DATA İLE SÜREÇLERİN TAKİBİ SAĞLANMAKTADIR. BU UYGULAMA, TÜRKİYE’DE PLASTİK ENJEKSİYON SEKTÖRÜNDE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIMAKTADIR. AYRICA, KOLABORATİF ROBOTLAR YARDIMIYLA PARÇALI ÜRÜNLERİN BİRLEŞİMİNİN YAPILDIĞI BU SİSTEMDE, ROBOTLARDAN ALINAN VERİLER VE BİRLEŞTİRİLEN ÜRÜN BİLGİSİ SAKLANMAKTADIR. DIŞ ORTAMA DAYANIKLI TASARLANAN ÜRÜNLERİN ROBOT VASITASIYLA BÜYÜK ÖLÇÜDE BİRLEŞİMİ SAĞLANDIKTAN SONRA, AKILLI KASALARA DÖNÜŞTÜRMEK ÜZERE ÖZEL OLARAK HER ÜRÜNÜN FARKLI KOD İLE TAKİP EDİLDİĞİ ETİKETLEME SİSTEMİ KULLANILMAKTADIR. ÜRÜNLERİN ÜRETİCİDEN GELEN ETİKETLERİN KONTROLÜ VE SONRASINDA YAPIŞTIRILAN ETİKETİN YAPAY ZEKAYA SAHİP KONUM VE “DATAMATRİX” KOD KONTROLÜ YAPILMAKTADIR. BİTEN HER ÜRÜNÜN KODU İLE ERP SİSTEMİNDE İŞLENEREK ÜRÜNÜN BAŞTAN SONA IOT(INTERNET OF THİNGS) SİSTEMLERİ İLE ENDÜSTRİ 4.0 DESTEKLİ SİSTEMLER ARACILIĞIYLA ÜRETİM YAPILMAKTADIR.


Projenin Amacı

PROJE, VAR OLAN ÜRETİM SÜREÇLERİNİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN YAPAY ZEKA DESTEKLİ OKUYUCULAR KULLANIMINA EK OLARAK, ETİKET OTOMASYON SİSTEMİ VE KOLABORATİF ROBOTLAR İLE YENİ BOYUT KAZANMIŞ OLUP YENİ BİR SÜREÇ OLUŞUMUNA KATKI SAĞLAMIŞTIR.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

İNSAN GÜCÜNÜN ÖN PLANDA OLDUĞU SÜREÇLERDE YÜKSEK PERFORMANS SERGILENMESI ÇOK DÜŞÜK BIR IHTIMALDIR. BU SEBEPTEN DOLAYI, 35- 40 SANIYE GIBI KISA BIR SÜREDE ROBOTLARIN KONTROLÜNDE ÜRETILEN BIR ÜRÜNLE, NORMALDE 5 KIŞININ ILGILENMESI GEREKMEKTEYDI. ÜRÜNLERIN MONTAJI, KALITESI, DOĞRU YERLEŞIMI VE ÜRÜN ETIKETLENMESININ DOĞRU KOD ILE YAPILMASININ YANINDA, ÜRÜN ADETLERIN TAKIBI VE DIĞER KONULARLA ILGILENEN 5 KIŞI YERINE BU SISTEMDE YALNIZCA ROBOTLAR VE ORTAM KONTROLÜNDEN SORUMLU BIR KIŞI ILE ÜRETIM YAPILMAKTADIR. BU YENILIKÇI SISTEMDEN ÖNCE, HER HAT IÇIN HER VARDIYADA 4 KIŞI GEREKIRKEN ŞU ANDA OPERASYON ORTAM KONTROLÜ GÖREVIYLE 1 KIŞI ILE TAMAMLANMIŞTIR. 5 HATTA ÜRETIM OLDUĞU DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE, 60 KIŞIYE IHTIYAÇ VARKEN ŞU ANDA OPERASYON 5 KIŞININ KONTROLÜNDE TAMAMLANMAKTADIR. BU SISTEMIN EN BÜYÜK FAYDASI, HIÇBIR VERI (MAKİNE DATASI, ÜRETİM ADETLERİ, ROBOT APLİKATÖR VE ETİKETLERİN TEKİL VERİSİ) VE HIÇBIR SÜREÇ EL ILE IŞLENMEDIĞINDEN DOLAYI INSAN HATASI FAKTÖRÜ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR.BU DA NORMAL BIR FABRIKADA MAKSIMUM %85 OEE ILE ÇALIŞILIRKEN, KURMUŞ OLDUĞUMUZ TESISTE OEE’MIZIN %100 SEVIYELERINI YAKALAMASINA IMKAN SAĞLAMIŞTIR.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

KLASİK ENJEKSİYON ÜRETİM SÜREÇLERİNDE YÜKSEK İNSAN FAKTÖRÜ BULUNMAKTADIR. ANCAK, BU SİSTEM SAYESİNDE MAKİNE İNSAN VE İŞ BİRLİĞİ ENDÜSTRI 4.0 NORMLARINA UYGUN, INSAN GÜCÜNÜN YERINI BÜYÜK ÖLÇÜDE KOLABORATIF ROBOTLARIN ALDIĞI ÜRETIM TESISI KURULMUŞTUR. KARAR DESTEK VERILERINE FARKLI PLATFORMLARDAN ERIŞIME OLANAK SAĞLAYAN, UÇTAN UCA ENTEGRE YAZILIM SISTEMLERI KULLANILAN BU TESISTE, DINAMIK VE YÜKSEK PERFORMANS SERGILEYEN SISTEMLER SAYESINDE HIZMET VERILEN DEPARTMANLARIN IŞ GÜCÜNE KATKIDA BULUNMAKTADIR. AYRICA TÜM VERİLERİN ANLIK GERÇEK ZAMANLI ALINABİLMESİ, YÖNETİMİN HIZLI KARAR VERME YETİSİNİ ARTIRMAKTADIR.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

EVET, TAM DESTEK ALINMIŞTIR. ŞİRKET YÖNETİMİZ DİJİTAL VE ENDÜSTRİYEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ ÖNCELİKLİ OLARAK KONUMLANDIRMAKTADIR.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

ÖNCELİKLİ OLARAK ÜRETİM DEPARTMANIN YANI SIRA, MÜŞTERİNİN İHTİYAÇLARINA UYGUN ÜRÜNÜ KARŞILAMAKTAN SORUMLU KALİTE VE MÜŞTERİYLE BİREBİR İLETİŞİME GEÇEN SATIŞ DEPARTMANLARINA KATKI SAĞLAMAKTADIR.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

10 KİŞİLİK BİR TAKIM ÇALIŞMASI YAPILMIŞTIR.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

PROJE İÇ KAYNAKLARINA EK OLARAK HARİCEN ERP DANIŞMANLIĞI VE ROBOT OTOMASYON KURULUM DESTEĞİ ALINMIŞTIR.FİRMANIN ERP DANIŞMANI İLE ENTEGRASYON VE ÜRETİM EKRANLARI TASARLANMASINDA DESTEK SAĞLARKEN, IT DEPARTMANI İSE OTOMASYON SÜRECİNİ BAŞTAN SONA DİZAYN EDEREK ÜRÜN SEÇİMLERİNİ YAPMIŞTIR.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

HPE ,SIEMENS, UNIVERSAL ROBOT,KEYENCE,