T K

Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri ile Etiket Tespiti ve Bilgi Kontrolünü Sağlayan Mobil Uygulama

Özdilek

Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri ile Etiket Tespiti ve Bilgi Kontrolünü Sağlayan Mobil Uygulama

Proje İçeriği

"Projemizde mobil cihazların kameralarından obje tespit etme tekniği geliştirilmiştir. Bu obje için firmadan firmaya değişen etiketlere odaklanılmıştır. Etiket üzerindeki veriler (barkod, fiyat, para birimi, tarih gibi) derin öğrenme ile anlamlandırılmıştır. Uygulama, barkod ve fiyat kontrolü için yapay zekâ ve görüntü işleme teknolojilerini kullanır ve işletmenin kullandığı etiket formatlarının tümünü uygulamaya öğretmektedir. İster ERP ister kullanılan yazar kasa sistemine hızlı ve kolay şekilde bir URL ile bağlanarak verilerin kontrol edilmesi sağlanmıştır. Veriler uyumsuz veya farklı ise görsel olarak kullanıcıyı uyarmakta, log tutmakta, sms veya e-posta gönderebilmektedir. Uygulama ayrıca, yapılan her bir etiket kontrol işlemi kayıt altına alınarak, hangi etiketin ne zaman, kim tarafından ve hangi sıklıkla kontrol edildiği gibi bilgiler raporlanabilir. Hatalı fiyat etiketleri nedeniyle ortaya çıkabilecek müşteri memnuniyetsizliği ve işletmeye karşı güven eksikliği azalır. TagSpot uygulaması sayesinde, işletmelerin fiyat etiketi doğruluk performansları ölçülebilir hale gelir. Yaygın olarak kullanılan yüksek maliyetli elektronik raf etiketleri kullanamayan işletmelere alternatif bir çözüm sunar."


Projenin Amacı

Projemiz, gerçekleştirilmesi yoğun efor ve dikkat gerektiren bir süreci çok daha hızlı, doğru olacak şekilde iyileştirmiştir. Ayrıca, müşteri memnuniyetinin artırılması, müşteri güveninin saplanması hedeflenmiştir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Ürünlerin üzerindeki resim ve yazılardan dolayı etiketlerin akıllı telefon kamerası ile ayrıştırılarak tespit edilmesi bir zorluktu. Uygulamayı geliştirirken, işletmenin kullandığı etiket formatlarının hepsi uygulamaya kullanıcı tarafından öğretilebilmektedir. İkinci zorluk ise üç milyonu bulan barkodun fiyatının milisaniyeler seviyesinde kontrol edilmesini sağlamak idi. Bunu da verinin mobil cihaza yüklenmesi ile çözüm sağlanmıştır. Verinin mobil cihaza yüklenmesi ile uygulama çevrimdışı da kullanılması sağlanmıştır. Üçüncü zorluk ise kameranın etiketi algılaması için gereken mesafeydi. Bir çok cihazda testler yapıldı. Geliştirdiğimiz görüntü işleme yapay zekâ uygulamamız ile 60 cm uzaklıktan da çalışması sağlanmıştır. Tüm bunlar yapılırken tamamen özgün yazılım kullanılmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Doğru etiketlerin ve güncel fiyatların raflarda olup olmadığı hızlıca ve ek bir bilgiye gerek kalmadan bir mobil cihaz ile tespit edilmesi sağlanmıştır. Uygulama tüm mobil telefonlara uyumlu yazılmıştır. Firmaların kullandıkları ERP sistemleriyle geliştirdiğimiz API’ler sayesinde entegre çalışabilmektedir. Uygulamamız Toshiba marka yazar kasaların Genius Open yazılımı ile tam entegredir. Uygulamamız Lite versiyonu ile marketlerde yayındadır.TagSpot’un etiketi okuma ve karar verme süresi mili saniyeler seviyesindedir. Kameranın raftan ideal uzaklığı maksimum 60 cmdir. Pilot uygulaması, Özdilek Geçit Hipermaket, Özdilek İnegöl Hipermaket, Özdilek İzmir AVM Hiperkat şubelerinde gerçekleştirilmiştir. 5.000 m2 market alanındaki raf etiketlerinin tamamı 1 cihazla toplam 24 saat içerisinde kontrol edilebilmektedir. Etiket tespit etme, barkodu okuma, fiyatı tespit etme başarı oranı %99,8 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca geliştirmeye devam ettiğimiz TagSpot Pro vesiyonuyla; Web yönetim paneli, ERP sistemleriyle otomatik senkronizasyon, kullanıcı yetkilendirme, tüm şubelerin tek merkezden yönetimi, kullanıcı performans ölçümü, şube performans ölçümü, hatalı fiyatların geçmişe dönük raporlanması gibi özellikler eklenecektir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, projenin ilk talebi Genel Müdür tarafından olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

"Etiket ile kasa arasındaki fiyat uyuşmazlığı şikayetleri %100 azalmıştır. Etiket tespit etme, barkodu okuma, fiyat doğruluk kontrol etme başarı oranı %99,8 olarak tespit edilmiştir."


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

7


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Corewish, Apple, Google


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Apple, Google, SQLite