Teknosa Dijital Müşteri Deneyimi Dönüşümü
Teknosa
Teknosa Dijital Müşteri Deneyimi Dönüşümü
Proje İçeriği
"Projemizin ana hedefi, müşterilerimize değer yaratmak ve onların ihtiyaçlarına odaklanarak mükemmel bir alışveriş deneyimi sunmaktır. Bu hedefe ulaşmak için dört ayrı kategori altında tek bir dönüşüm amaçlayan girişimlerde bulunduk; Dijital Platformlarımızın Yenilenmesi: Web, Mobil Web ve Uygulama için tamamen yeni arayüzler oluşturarak dijital platformlarımızı daha işlevsel ve çekici hale getirdik. Ayrıca, müşterilerimizin çevrimiçi alışverişlerini daha kolay ve keyifli hale getirmek için yeni özellikler ekledik. Sosyal Ticaret: Her müşterimizin kendi çevresinde bir influencer olmasını sağladık. Müşterilerimiz, ürün bağlantıları oluşturarak ve bu bağlantıları sosyal medya ve dijital platformlarda paylaşarak her satıştan nakit komisyon kazanma fırsatı elde ettiler. Canlı Yayın Satışı: Türkiye'de sektörümüzde bir ilki gerçekleştirerek sınırlı süreli ürün tekliflerini canlı yayınlarla müşterilerimize sunuyoruz. Bu canlı yayınlar inter2, alışveriş yapılabilir ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. Dijital Deneyime Dayalı Konsept Mağazalar: İlk flagship mağazamız geçen yıl açıldı ve şimdi bu konseptin farklı versiyonlarıyla yeni mağazalar açıyoruz. Bu mağazalar, dijital ekranlar, etkileşimli kasalar ve konukları karşılamak ve rehberlik etmek için bir robot içermektedir. Tüm satış sonrası hizmetler bu mağazalarda tek bir noktada sunulur ve erişilebilirliği artırmak için tekerlekli sandalye uyumlu yollar ve noktalar eklenmiştir. Bu projeler, müşterilerimize daha iyi bir alışveriş deneyimi sunma ve onları daha fazla etkileme hedefimizi yansıtmaktadır."
Projenin Amacı
Projemiz aslında hem kurum içi süreçleri iyileştirmeyi hem de yeni bir hizmet yaratmayı hedefliyor. Müşteri deneyimini geliştirerek, çevrimiçi alışverişi kolaylaştırarak ve yeni dijital özellikler ekleyerek mevcut süreçleri iyileştirmeyi amaçladık. Aynı zamanda, mağaza deneyimini daha insan odaklı ve sosyal bir hale getirerek yeni bir dijital deneyim sunmayı hedefledik.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
"Projemizdeki en büyük inovasyonlar arasında hem Canlı Yayın Satışı hem de Sosyal Ticaret projeleri bulunmaktadır. Her iki proje de geleneksel perakende ve e-ticaret modellerinden önemli ölçüde farklıdır ve müşterilere yeni ve ilgi çekici alışveriş deneyimleri sunmayı amaçlar. Canlı Yayın Satışı, müşterilere canlı yayınlar aracılığıyla ürünleri görüntüleme ve etkileşimli bir alışveriş deneyimi aynı zamanda kısıtlı süreli indirimlerden faydalanma fırsatı sunan elektronik perakendeciliğinde ilk firma olarak bir inovasyon kattık. Sosyal Ticaret; müşterilerin kendi çevrelerinde etkileyicilere dönüşebilmelerini sağlayarak diğer mecralardan farklı olarak son kullanıcıya nakit komisyon veren tek projedir. Ayrıca dijital deneyim odaklı mağazamızın içerisine müşterilerimizi karşılayan ve onlara yenilikçi bir alışveriş deneyimi yaşatmak için eşlik eden bir robot yerleştirdik. Projelerimizde müşteri deneyimini daha önce sunulmamış bir şekilde zenginleştirdik."
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje, kurum içinde birkaç farklı bölüme fayda sağlamıştır. Öncelikle, Teknosa'nın müşteri deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen bu projeler E-ticaret, Müşteri Deneyimi, Mağazacılık ve Bilgi Teknolojileri departmanlarında çalışan ekiplere büyük fayda sağlamıştır. Sosyal Ticaret ve Canlı Yayın Ticareti gibi inovasyonlar, E-Ticaret ekibinin yönetimi altında geliştirilmiştir. Bu, yeni gelir kaynakları oluşturmayı amaçlayan projelerdir.Dijital Deneyime Dayalı Konsept Mağazaların tasarımı ve uygulanması ise hem Müşteri Deneyimi hem de Mağaza Operasyonlarını etkileyen bir konsepttir.Sonuç olarak, proje, Teknosa'nın farklı departmanlarına fayda sağlamış ve iş süreçlerini iyileştirmiştir.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
"Çevrimiçi ve çevrimdışı Net Promoter Skorları (NPS) arttı: Çevrimiçi NPS 4 puan, çevrimdışı NPS 8 puan yükseldi. Çevrimiçi satış geliri 5.6 kat arttı Çevrimiçi pay 7% den 15% e yükseldi. Dönüşüm oranı 21 puan arttı"
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
50
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Winfluenced, Vidoven, Blindlook, Minus99, IAM, NTT DATA
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Teknosa