K-Way Dijital Dönüşüm Projesi
Klimasan
K-Way Dijital Dönüşüm Projesi
Proje İçeriği
"Metalfrio Solutions grubunun bir üyesi olan Klimasan içecek dolapları, dondurma dolapları vb. gibi endüstriyel soğutucular üretmekteve dünyanın yaklaşık 100 ülkesine ihracat yapmaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olan Klimasan, bugüne kadar kullandığı geleneksel yöntemleri güncel teknolojiler ile dönüştürmek ve müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek adına 6 ay süren yoğun analiz çalışmaları neticesinde SAP ile büyük bir dönüşüm yolculuğuna başlamıştır. Adını “K-Way” olarak belirlediğimiz proje kapsamında satış, üretim, tedarik zinciri, finans vb. tüm süreçler gözden geçirilerek yeniden tasarlanmış, günün ihtiyaç ve beklentilerine uyumlu hale getirilmiştir. Kapsamı ve tercih edilen bulut altyapısı nedeniyle Türkiyenin en büyük dijital dönüşüm projelerinden birisi olup SAP, AWS gibi proje ortaklarımızın tüm yayın organlarında başarı hikayesi olarak anlatılmıştır. Proje için 1 yıllık planlama yapılmış olup tam olarak planlanan tarihte S4HANA tarafında yaklaşık 25 core modül ile birlikte satış, üretim, lojistik, faturalama vb. hiçbir operasyonumuzda duruş yaşanmadan canlıya alınmıştır. S4HANA ile parallel olarak yürütülen SAP SuccesFactors, SAP Ariba, SAB CX ve SAP Analytics Cloud platformları da kademeli olarak canlıya geçirilmiştir. Proje altyapısı tamamiyle bulut sistemler üzerinde tasarlanmıştır. Bu kapsamda iş ortağı olarak AWS tercih edilmiştir. Sunulan private cloud ortamı sayesinde sistemin güvenliği de güvence altına alınmıştır. Rakamlarla K-Way 1 yıl süren proje süresi boyunca; 25+ modül devreye alınmış, 20+ modül owner belirlenmiş, 116+ ekip üyesi projede 2 olarak çalışmış, 4300+ jira kaydı açılmış, 500+ toplantı toplantı yapılmış, 3400+ saat toplantı yapılmış, 43000+ adam/saat aktivite yapılmış, 5500+ adam/gün aktivite yapılmıştır."
Projenin Amacı
Projenin doğuş amacı Klimasan'da hantallaşan süreçleri yeniden ele almak, günün ihtiyaç ve beklentilerine uyumlu hale getirmekti. Bununla birlikte müşteri ve tedarikçilerin sistemleri ile nitelikli entegrasyonlar kurabilmek, taleplere daha hızlı yanıt verebilmek ve çalışanların güncel teknolojilere uyumlu hale getirilmesi de diğer hedeflerimiz arasıdaydı.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
"En büyük inovasyonumuz tüm altyapının bulut üzerinde tasarlanmış olmasıdır. Proje öncesi yaptığımız 6 aylık analiz çalışmalarımzın bir ayağı da bu alanla ilgiliydi. Yaptığımız 5 yıllık projeksiyon çalışması bizi bulut sistemlerin kullanımı için fazlasıyla motive etti."
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Satış, üretim, tedarik zinciri, finans, satış sonrası hizmetler, ürün tasarım departmanları gibi şirketin tümü proje içinde yer almış ve tamamına hizmet etmiş, fayda sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Genel Müdür başta olmak üzere yönetim kurulu projenin sponsoru olmuştur.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Henüz 9 aylık bir kullanım süresi olmakla birlikte öncesi/sonrası analizleri devam etmekte, iyileştirme sağlanan alanlar gözlemlenmektedir. Bununla birlikte bazı alanlardaki net iyileştirmeler projenin başarısını desteklemektedir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
120
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
SAP, Amazıon Türkiye-Global, NTT Data
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
K-Way, SAP, AWS