T K

Çalışan & Makine İşbirliği ile Robotik Veri Otomasyonu

Anadolu Sigorta

Çalışan & Makine İşbirliği ile Robotik Veri Otomasyonu

Proje İçeriği

"Çalışmada Türkiye Sigorta Birliği tarafından her ayın son haftası yayınlanmakta olan sektör verileri kullanılmıştır. Yüksek efor ayırarak günler harcanan veri işleme süreçleri, projenin canlıya alınması ile son bulmuştur. Buradaki manuel adımlar robotik süreçlere adreslenmiştir. Robotik Otomasyon süreci veri yayınlandığı anda veriyi sistemden alarak işlemeye başlamaktadır. Bu adımda ilgili kullanıcılar robotik süreç tarafından bilgilendirilmektedir. Ham veri web sitesinden alınıp, çeşitli analiz ve işleme adımlarından geçtikten sonra öngörü sağlayabilecek çıktılar tüm şirket ile robot tarafından paylaşılmaktadır. Ham veriden, kıymetli bir çıktıya geçiş yapılan bu süreç oldukça hızlı tamamlanmaktadır. Dijital dönüşüm için hızlı ve çevik olmak kurum kültürü haline gelmiştir. Proje sayesinde çalışan ve robotik otomasyon süreci işbirliği gerçekleşmiş olmuştur. Çalışan üzerindeki iş yükünü robotik süreç ile paylaşmıştır. Çalışan bilgisinden doğan girdileri alıp adaptasyon göstererek çalışabilen bu akış sayesinde çalışanda otomatik sistemin karar verici bir parçası haline gelmiştir. çalışana dijital dönüşüm farkındalığı kazandırmak çalışmanın önemli bir çıktısıdır."


Projenin Amacı

Yeni bir hizmet oluşturulmuştur.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurulan sistem ile robotik otomasyon ve bilgi birikimi bir araya getirildiği için akıllı, dijital ve dengeli bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Robotik otomasyon sistemi manuel süreçleri yönetirken, karar noktalarında kullanıcının fikrini alıp işlemektedir. Bu projenin en büyük inovasyon noktasıdır. Bunun yanında yeni ve farklı yaklaşımları da vardır. Çalışanlar teknolojinin kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı yanıyla tanışmasıyla birlikte ve yeni projeler için ortam sağlanmaktadır. Kişiselleşmiş raporlardan kurumsal veri yapısına geçiş yapılmıştır, fakat bu dönüşümde çalışanın bilgi birikimin değerinden yararlanmak için robotic süreçle etkileşimli ekranlar tasarlanmıştır. Çalışan sirkülasyonu olduğu durumda bile çalışmaya devam edecek şekilde tasarlanan bu sistem iş sürekliliği açısından da önem teşkil etmektedir. Yeni yetenekler kazanıldığında iş sürecine olacak adaptasyon süresi minimuma indirilmiştir. Kişinin dikkat kaybı yada hesaplamalarından doğabilecek hatalar sıfıra indirilmiştir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu proje şirket içinde farklı paydaşların katkısı ile gerçekleştirilmiştir. Projenin başarılı sonuçlanması için teknik ve iş tarafı bir araya gelmiştir. Robotik veri otomasyonu ile Veri Analizi ve Raporlama ekiplerinin manuel iş yükü azaltılmıştır. Özetle veri işleme ve raporlama ekipleri için fayda sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, proje hayata geçirilmesi için üst yönetim desteği alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

"Maliyet/Efor: Tasarruf edeilen süreyi 1440 saat Verimlilik: Manuel günler süren çalışma yerine saniyeler içinde cevap veren bir sistem Süreç Dönüşümü: Kurumsal bilgi birikimini ve manuel veri işleme sürecinden robotik süreç analizi"


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

7


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje iç kaynaklar ile geliştirilmiştir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projeye girdi olan datayı web sitesinden çekmek için API hizmetleri, veriyi işlemek için TOAD for ORACLE ürünü, analizsel kısımları zenginleştirmek ve otomasyon sistemi kurgulayabilmek için KNIME geliştirme ortamı kullanılmıştır.