IT Scoreboard
DeFacto Teknoloji
IT Scoreboard
Proje İçeriği
IT Süreçlerinin ölçülebilirliğini sağlamak amacıyla, süreçleri dijitalleştirdik. Dijitalleşen bu süreçleri, akıllı öğrenme yöntemleriyle güçlendirerek süreçleri ortak platformdan takip edilebilmesi için IT Scoreboard oluşturduk. IT Scoreboard’un çıktılarını da oyunlaştırma yöntemleriyle süreçlerimize dahil ederek şirket verimliliği, toplantı verimliliği ve sürekli iyileştirme alanlarımızı oluşturarak fayda sağladık. Takip ettiğimiz veriler farklı platformlarda farklı değerlerde görülebiliyordu. Veri okunabilirliliğini arttırarak verileri tek platformda toparlayıp herkese aynı bilgi akışını sağlamış olduk. Özellikle üst yönetim seviyesinde toplantı süreleri uzun zaman alabiliyordu. IT Scoreboard sayesinde toplantı sürelerini azalttık. Sürekli iyileştirme süreçlerindeki gelişim alanlarımızı bulabilmek için oyunlaştırma yöntemlerini kullanarak ekiplerin sürece daha fazla katkıda bulunmasını sağladık.
Projenin Amacı
- Kurum içindeki süreçlerin iyileştirilmesi için yaptık.
- Süreçlerin dijitalleştirilmesi ve görünür hale getirilmesi
- Süreç içinde big data kullanımıyla verinin anlamlı hale getirilmesi ve bu sayede gelecek aylardaki süreç gerçekleşen değerleri için tahminleme modelleri de oluşturuldu
- Oyunlaştırma süreçlerinin dahil edilmesiyle hem ekiplerin sürece dahil olması arttırıldı hem de yeni kpi’ların eklenmesi sağlandı
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
- Dijital olmayan süreçler dijitalleştirildi
- Mevcuttaki süreçlerle yeni geliştirilen süreçler birleştirilerek tek bir veri platformuna veri akışı sağlandı
- Platforma gelen veri akışının big data ve makine öğrenmesi yöntemleriyle zenginleştirilerek ortak veri dili ve tahminleme model yapısı sağlandı
- IT Scoreboard üzerindeki veriler ile oyunlaştırma süreçleri entegre edilerek şirket verimliliği arttırıldı
- Süreçlerimizi otomatize ederek sürekli iyileştirme alanlarımızda CIPS gibi süreçlere de katkı sağlandı
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Tüm DeFacto'ya
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Üst yönetimimiz sponsorumuz oldu.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
- Toplantı sürelerinde %28 oranında verimlilik sağlandı
- Sunum ve dokümantasyon ve veri toplama ön çalışmalarında ortalama %40-%42 oranında azalma sağlandı (PPM uygulamasıyla ölçümlenmiştir)
- Ekiplere yeni başlayan çalışanların metriclere hızlı adapte olmasına fayda sağladı
- T anında IT Scoreboard açılarak süreçlerimizde ve servislerimizde mevcut durumu takip edebilmemizi sağladık
- Sürekli iyileşme alanlarında çalışmalarda tüm organizasyonun katkısında gözle görülebilir düzeyde artış oldu. Geri bildirimlere de yansıdı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
5
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
-
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Yok