T K

Kredi Yönetim Sistemi Dijital Dönüşüm Projesi

Koç Fiat Kredi Finansman

Kredi Yönetim Sistemi Dijital Dönüşüm Projesi

Proje İçeriği

Şirketimiz Koç Fiat Kredi Finansman A.Ş, distribütöre bağlı (captive) bir finansman şirketidir. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nın doğrudan satışları da dahil olmak üzere, Türkiye'de Fiat Auto lisansı altında üretilen ve/veya Türkiye'ye ithal edilen tüm Fiat, Alfa Romeo Jeep ve Iveco marka ve kullanılmış araçlar için kredilendirme hizmeti sunar. Finans sektöründe 23 yıldır faaliyet gösteren sektörünün lider tüketici finansman şirketlerinden birisidir. Kuruluşundan bugüne kadar yüz binlerce tüketicinin otomobil sahibi olmasına finans desteği sağlayarak ülkemizde otomobil sektörünün gelişimine katkıda bulunmuştur.

Finans sektöründe kullanılan bilişim alt yapısı ve yazılım sistemlerinin, iş sürekliliği ve veri güvenliği bakımından diğer sektörlerden ayıran bir özelliği bulunmaktadır. Sektördeki firmaların uyması gereken standartlar, BDDK(Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) , RM(Risk Merkezi),KKB(Kredi Kayıt Bürosu), TCMB (Türkiye Merkez Bankası) vb kuruluşlar tarafından belirlenir ve bu standartlara uyum konusunda firmalar çok sıkı denetimlerden geçer.  Diğer taraftan Tüketici Finansman şirketlerinin bankalarla rekabet edebilmek için, onlara göre çok daha esnek olmaları, yenilikçi ürünler sunmaları ve çok daha hızlı hizmet vermeleri zorunluluktur. Bu da ancak kullanılan yazılım sistemlerinin desteği ile mümkün olabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde; finans sektörü için kullanılan yazılımların firmanın başarısı ve rekabet avantajındaki rolünün çok kritik olduğu söylenebilir.

Koç Fiat Kredi, kuruluş misyonu, gelecek vizyonu ve büyüme stratejisine uygun olarak sürekli olarak hem ürünlerinde hem de sektörel uygulamalarda öne çıkmış bir şirkettir. Şirketimizin bu özelliğini devam ettirebilmesi ve hizmet alanını genişleterek yarınlara daha güçlü bir şekilde hazırlanabilmesi için asıl operasyonumuzda kullandığımız yazılım sistemini tamamen yenileme konusunda 2020 yılında stratejik bir karar aldık. Hedeflerimizi, güncel yazılım geliştirme mimarileri ve yazılım teknolojilerine kavuşmak, verimsizliğe neden olan iş süreçlerinden kurtulmak,  daha kolay yönetilir, daha performanslı ve günün pazar şartlarına uyum konusunda yapacağımız hamlelerde bize hız ve çeviklik kazandıracak bir yazılım alt yapısına kavuşmak olarak belirledik.

2020 yılı başında  başladığımız bu projede öncelikle kendi içimizden projeye dahil olacak bir ekip oluşturduk. Bu ekip Koç Fiat Kredi’nin 20+ yıldır uyguladığı tüm iş süreçlerini hem güncel pazar şartları hem de güncel regülasyonlar açısından değerlendirdi. Yapılan detaylı BPR çalışmalarının sonucunda aksayan, verimsizliğe yol açan iş süreçleri belirlenerek sadeleştirildi ve hizmet kalitesine ve çevikliğimize katkı sunacak yeni akışlar oluşturuldu. 

BPR çalışması tamamlandıktan sonra yazılım projesini teslim edeceğimiz firmanın seçimine sıra geldi.  Buradaki en önemli kriterimiz seçeceğimiz firmanın en yeni yazılım mimarileri ve güncel teknolojilere hakim olmasıydı. Firma seçiminde aradığımız bir diğer özellik ise finans sektöründe ve özellikle de Tüketici Finansmanı alanında deneyimdi. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda proje için Smartera Yazılım ve Danışmanlık A.Ş. ile çalışmaya karar verdik.

Smartera ile 2020 yılının Temmuz ayında başladığımız yazılım geliştirme faaliyetleri yaklaşık 2 yıl kadar sürdü. Projede scrum metodolojisi takip edildi. 2 haftalık sprintler halinde toplam 54 sprint koşulduktan sonra projenin ana çatısı ortaya çıktı ve uçtan uca testler başladı. Testler sırasında atlanan ve hatalı çalışan konular tespit edildi ve sürekli olarak iyileştirilerek kusursuza yakın bir noktaya gelindi.

Projede testler devam ederken bir yandan da ayrı bir ekip tarafından devreye alma ve data migration için hazırlıklar başladı. Projenin en önemli zorluklarından birisi de devreye alma ve eski sitemdeki verilerin yeni sisteme taşınması aşamasıydı. Çünkü yaşayan on binlerce kredide müşterilerimize uzun süreli bir hizmet kesintisi yaşatamazdık. Eski sistemde bulunan yüzbinlerce kredi ve bunlara ait milyarlarca işlem kaydının dönüştürülerek yeni sisteme taşınması, yeni sistemde aynı hesaplama sonucunu vermesi ve bütün bunların kısa bir zaman içinde tamamlanması gerekiyordu.

Yapılan hassas planlamalar ve tüm hazırlıkların sonucunda 17 Haziran 2023 tarihinde sadece 24 saatlik bir kesintiyle 20+ yıllık veriyi de taşıyarak eski sistemimizi kapattık ve SmartyFIN’ i büyük bir başarı ile devreye aldık. Bu kadar büyük bir sistem geçişi, olabilecek en az sorun ve minimum kesinti ile tamamlanmış oldu. Müşterilerimizin kredi bakiyelerinde ve kredi geçmişlerinde herhangi bir fark oluşmadan, bir  veri kaybına ya da bozulmaya meydan vermeden tamamen yeni bir sisteme geçişimiz böylece tamamlanmış oldu.

Kullanıma aldığımız SmartyFIN projesi; Tüketici Finansmanı şirketlerin kredi açılışı ve sonrasındaki tüm iş süreçlerine cevap verecek bir yazılım sistemi olarak planlandı. Özet olarak aşağıdaki iş süreçlerini artık SmartyFIN üzerinden yönetebiliyoruz.

  • Kredi cari hesapları yönetimi,
  • Kredi muhasebesi,
  • Bayi, distribütör, avukat cari hesap yönetimi,
  • Bankalarla entegrasyon. ( online müşteri tahsilatı ve otomatik para transferleri )
  • Rehin yönetimi ( TNB entegrasyonu ile, rehin koyma, kaldırma, değişiklik muvafakatları )
  • Sigorta şirketleri ile entegrasyonlar,
  • Müşterilerle iletişim yönetimi,
  • Müşteri ödemelerindeki gecikmelerin tespiti, takibi, gecikmelerde alınacak aksiyonların parametrik yönetimi.
  • Kredi revizyonları ( Ara ödemeler, yeniden yapılandırma , kredi erteleme işlemleri )
  • Doküman yönetimi ve dinamik doküman tasarımı
  • Kredi kapanış yönetimi ( Erken kapama, normal kapama )

Yazılım teknolojileri açısından değerlendirirsek; projemiz  en güncel yazılım geliştirme metodolojileri kullanılarak şekillendirilmiş olup, micro service mimarisi kullanılarak geliştirildi. Bu mimari yaklaşım, karmaşık iş süreçlerini içeren tüketici finansmanı gibi bir alanda bize daha kolay entegrasyon olanağı sağlıyor ve bağımsız iş süreçlerini bir birinden izole ederek çok yüksek bir hizmet sürekliliği sunuyor. Ayrıca projede kullanılan Kubernetes ve Docker gibi container teknolojileri sayesinde uygulamamız ölçeklenebilir ve esnek bir altyapıya kavuştu. Veri tabanından bağımsız mimari sayesinde lisans maliyetlerinin düşürülmesine de katkı sağlayacak ve farklı bir veri tabanına geçiş aşamasında harcanın efor ve maliyetlerin minimum düzeyde tutulması mümkün olacak.


Projenin Amacı

Projemiz, mevcut iş süreçlerini optimize ederek hem etkinliği hem de verimliliği arttırmış, aynı zamanda kullanılan uygulamaların daha güçlü, uygun maliyetli ve hızlı bir şekilde geliştirmesini destekleyen yeni teknolojilere geçiş sağlamıştır. Bu yaklaşım şirketin rekabetçi pazarda öne çıkmasına katkıda bulunacak potansiyel yeni hizmetlerin daha kolay bir şekilde devreye alınmasını sağlayacak bir çerçeve oluşturmuştur.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje içindeki en büyük inovasyon, iş süreçlerini kökten dönüştüren ve şirketin rekabet avantajını arttıran birçok önemli bileşenin bir araya gelmesidir. Verimliliği arttıran, maliyetleri azaltan bu bileşenlerden bazıları şunlardır;

  • Yazılım alt yapımız tamamen veri tabanı bağımsız hale geldi. Bu bizi herhangi bir veri tabanına bağlı olmaktan kurtardı ve firmamıza önemli bir maliyet avantajı ve esneklik kazandırdı. Veri tabanı bağımsız mimari içinde bulunduğumuz sektör için oldukça önemli bir yenilik.
  • Bir çok iş süreci otomatize hale getirildi ve insan eli değmeden yönetilmeye başlandı. Bu hem veri ve bilgi güvenliği açısından hem de maliyetleri düşürmesi açısından oldukça önemli bir yenilik; Onaylanan kredinin parasının insan eli değmeden otomatik olarak transfer olması, gelen bir tahsilatın (eft) sahibinin belirlenmesi, gelen tahsilat sonrası kredinin otomatik kapanması ve rehin kaldırma hazırlıklarının yapılması, günlük ve aylık yapılması gereken yasal bildirimlerinin insan müdahalesi olmadan hazırlanarak ilgili kurumlarla paylaşılması bu süreçlere örnek olarak verilebilir.
  • Micro service mimarisi ile iş süreçlerini bir birinden izole ederek sistemin tamamen durma riski minimize edildi. 
  • Uygulamalarda yapılan değişikliklerin devreye alınması sırasında zero downtime konforuna ulaşıldı.
  • Uygulamada paralel olarak kullandığımız no sql veri tabanı aynı zamanda veri içinde arama, raporlama ve sorgulama işlemlerinde çok büyük performans artışı sağladı.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemiz firmamızın ana iş sürecinin koştuğu çekirdek uygulamanın değişimi ile ilgili olduğundan şirketimizdeki operasyonel tüm bölümlere etkisi oldu. -


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Muhasebe -


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Kanuni takip ve satış sonrası -


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Finansman -


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Pazarlama -


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Kredi Tahsis -