Kaynak Yönetim Sistemi (Resource Management System-RMS) Projesi
TAV Bilişim Hizmetleri
Kaynak Yönetim Sistemi (Resource Management System-RMS) Projesi
Proje İçeriği
Turkish Ground Services Kaynak Yönetim Sistemi (Resource Management System-RMS) projesi için bir dizi modül geliştirilmiş ve var olan Turkish Ground Services (TGS) sistemleriyle entegre edilmiştir. Proje 18 ay boyunca 15 kişilik bir ekip ile yürütülmüştür ve yazılım geliştirme, entegre etme ve uygulama aşamalarını içermektedir. Projede Agile-Scrum, ISO 9001, ISO 27001, ITIL, Change Management, PMI metodolojileri kullanılmıştır.
Havalimanlarında seyahat eden yolcu sayılarındaki artış, havalimanı yolculuğunu gün geçtikçe daha karmaşık bir hale getirmektedir. Bu nedenle operasyonların etkin bir şekilde planlanması havalimanları için kritik önem taşımaktadır.
Havaalanları, her birinden alınan faydayı en üst düzeye çıkarmak için verimli bir şekilde yönetilmesi gereken sınırlı kaynaklara (check-in deskleri, bagaj alanları, iş gücü, körükler vb.) sahiptir. Her bir kaynağa en uygun atamayı yapabilmek çok önemlidir. Kaynak eksikliği sebebiyle meydana gelen herhangi bir gecikme veya aksama, operasyonel akışa ve yolcu deneyimine doğrudan zarar verir. Kaynak Yönetimi Sistemi (Resource Management System-RMS), daha iyi planlama ile kaynakların optimum kullanımını mümkün kılarak yolcu deneyimini iyileştirir.
Başvuru yaptığımız proje, Turkish Ground Services firması için RMS ürününün firmanın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda özelleştirilmesi ve var olan sistemler ile ahenk içerisinde çalışabilmesi için mevcut sistemlere entegre edilmesini kapsamaktadır. Proje tasvirine öncelikle TAV Technologies RMS ürününden bahsederek başlamak anlamlı olacaktır.
RMS, havalimanı operasyonları için kullanılan çeşitli kaynakları yönetmek ve tahsis etmek için tasarlanmış yazılım tabanlı bir çözümdür. Kaynak Optimizasyonu ve Takip Uygulaması olarak da adlandırılan TAV Technologies RMS, bir havalimanındaki operasyonların etkin bir şekilde planlanmasının temel anahtarıdır.
TAV Technologies RMS, operasyonel ihtiyaç ve beklentilere göre en son teknoloji ile tasarlanmış çeşitli özelliklerle donatılmıştır. Bu özellikler havalimanı operasyonları için bir çok fayda sağlar. Mevsimsel ve operasyonel kaynak tahsisi, Gantt Şeması tabanlı tahsis planı, apron yönetimi, gelişmiş kural motoru ve yapılandırma yönetimi, günlük yönetimi vb. temel özelliklerine ek olarak TAV Technologies RMS çözümü aşağıdaki faydaları sunar:
- TAV Technologies RMS, havalimanı genelinde manuel çalışmayı azaltır ve verimliliği artırır. Sistemin gelişmiş çoklu KPI tabanlı algoritması, havalimanlarının daha yüksek değerli kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarmasına olanak tanır ve gelişmiş entegrasyon yetenekleriyle daha sorunsuz operasyonel planlama sağlar. Sistem ayrıca operasyonel üretkenliği artırarak daha yüksek düzeyde yolcu ve havayolu memnuniyeti sağlar.
- RMS'nin gelişmiş mimarisi, operatörlerin birden fazla havalimanının kaynaklarını tek bir arayüzden planlamasını ve yönetmesini sağlar.
- Devrim niteliğindeki çoklu KPI optimizasyon algoritması, havalimanlarının yapılandırılmış kurallarına ve ağırlıklarına göre verimlilik elde etmelerine yardımcı olan en uygun çözümü sunar.
- Sistem, herhangi bir platformdan tam zamanlı kullanılabilirlik sunan web tabanlı uygulama aracılığıyla kolay erişim sağlar.
- RMS'nin hem günlük hem de mevsimsel operasyonel planlama dönemleri için iş kuralları ve süreçleri ile sayısız uygulaması, operatörlerin SLA'lara daha iyi uyum sağlamasını sağlar.
- RMS tüm sistemlerde çalışır ve güvenilir veriler sağlar.
- RMS'nin özelleştirilebilir kullanıcı arayüzü, özelleştirilebilir renk kodlu kaynaklar ve önceden tanımlanmış kurallar ve konfigürasyonlara dayalı uçuşlar ile mükemmel durumsal farkındalık sağlar.
- RMS'nin gelişmiş algoritması, farklı kural setleri ile alternatif senaryolar çalıştıran ve operatörlere olası darboğazlar ve kapasite tahminleri sağlayan entegre bir “What-If Senaryosu” planlama özelliği sunar.
TAV Technologies RMS çekirdek motoru, Big Bang-Big Crunch Optimizasyon algoritmasına dayanan gelişmiş optimizasyon yeteneklerine dayanmaktadır. Sistemin optimizasyon algoritması, kapsamlı matematiksel modelleme ve optimizasyon algoritmaları kullanılarak prestijli akademik ortaklar (İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu; TÜBİTAK) ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.
Bahse konu proje, Turkish Ground Services firması için RMS ürününün aşağıdaki modüller ile ilgili fonksiyonel ve teknik tasarımı, analizi, geliştirilmesi, test edilmesi ve uygulanmasını kapsamaktadır:
- İş Yükü Yönetimi
- Vardiya planlaması için ekip düzenleyici
- Merkezi Optimizasyon (operasyon merkezi, kalkış ve iniş için)
- Harici Optimizasyon (otobüsler, geri itme, yükleme-boşaltma, sanitasyon, atık toplama, uçak içi kaldırma, uçak içi malzemeler, temiz su, yolcu hizmetleri, kargo için)
- Uzun vadeli kaynak planlaması
- Mobil ve tablet uygulamaları
- Raporlama panoları
Uçuş operasyonları, hepsi birbirine bağlı, ancak dinamik olarak birbirinden farklı birçok süreçten oluşur. Her bir uçağın inişinden kalkışına kadar ayrı kaynaklar tahsis edilir. Uçuş operasyonları sırasında atılacak küçük veya büyük tüm farklı adımlar için dikkate alınması gereken birçok kural ve dinamik vardır. Merkezi kontrol ekibi, tüm adımları yöneten ve genel olarak gözetim sağlayan bu operasyonların kalbidir. Kural tanımlarının dinamiklerini tam olarak kavramak için merkezi kontrolden son nokta personeline kadar tüm gereksinimlerin tespit edilmesi önem taşır. Bu proje, havalimanı yer hizmetleri şirketlerinin operasyonel ve maliyet verimliliğini iyileştirmeyi amaçlamıştır. Türkiye'nin en büyük yer hizmetleri kuruluşundan biri olan Turkish Ground Services ile detaylı ihtiyaç analizleri yapılmıştır. Ürün için güçlü bir referans olan Turkish Ground Services için operasyonel optimizasyon sağlarken, projenin bir diğer amacı, diğer ürünler tarafından belirlenen küresel standartları yakalayan ve hatta aşan sağlam bir sistem geliştirmektir.
Bu projenin başarı ile uygulanması sonucunda Turkish Ground Services operasyonel optimizasyon, gelişmiş uçuş yönetimi ve maliyet verimliliği elde etmiştir. Rakiplerinden farklılaşarak kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmek için kendilerine ve ihtiyaçlarına özgü bir çözüm kullanmaya başlamıştır.
Projenin Amacı
Tamamen yeni bir hizmet yaratıldı. Şirketin daha önce hizmet vermediği “Yer Hizmetleri” sektörü için yepyeni bir ürün geliştirildi. Bu ürünü geliştirmek için Avrupa’nın en büyük ve kalabalık olan hub istasyonlarından ISTANBUL-IGA istasyonu baz alındı ve yer hizmetlerindeki iş mantığı aylarca analiz edilip, üründe geliştirildi.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Ürünün bir müşteri tarafından sağlanan gerçek dinamiklere dayalı olarak bu kadar ayrıntılı bir şekilde özelleştirilmesi oldukça özverili ve yenilikçi bir teknoloji yaklaşımı gerektirir.
Yolcular için neredeyse görünmez olan, ancak birbirine bağlı ve operasyonları direkt olarak etkileyen bu süreçleri verimli ve sistemli bir şekilde yürütmek havalimanı operasyonları ve sorunsuz bir yolcu deneyimi için çok önemli bir rol oynamaktadır. Standart yaklaşımlardan kaynaklanan zayıflıkları güçlendiren kişiye özel çözüm stratejisi, pazar standartlarının aşılmasıyla sonuçlanarak mevcut ürünlere yenilikçi bir bakış açısının önemini kanıtlar niteliktedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje, şirketin "RMS" olarak adlandırılan ürününü geliştiren ve bu ürünü uygulayan bölüme fayda sağlamıştır. RMS ürünü, kişiye özel ve yenilikçi bir yaklaşımı benimseyerek müşteri gereksinimlerine eksiksiz bir şekilde uygun bir ürünün geliştirilmesine sebep olmuştur. Projenin uygulanmasının ardından, RMS ürünü sayesinde kaynak atamalarında otomasyon sağlanmış ve kaynak israfının önüne geçilmiştir. Bu başarı, ürün geliştirme ekibinin çalışmalarının önemli bir sonucu olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca, proje mevcut ürünlerin ayrıntılı özelleştirilmesi ve güncellenmesi gerekliliğini vurgulayarak, şirketin mevcut sistemlerin geliştirilmesi, optimize edilmesi ve müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesi konusunda yeni bir bakış açısı kazanmasına katkı sağlamıştır. Bu da ürün geliştirme bölümünün bu yönde çalışmalarını sürdürmesine ve şirketin rekabet gücünü artırmasına yardımcı olmuştur.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Projenin hayata geçirilmesinde üst yönetim olmak üzere tüm şirketten büyük bir destek aldık ve sonucunda da yepyeni bir ürün yelpazesini şirkete kazandırmış olduk.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları sürekli analiz ediyoruz. Aynı zamanda müşterilerimizden gelen feedbacklerin notlarını tutuyoruz. Örnek olarak ürünümüzün aktif olarak kullandığı ISTANBUL-IGA istasyonunda aşağıdaki gibi gelişmeler sağlanmıştır;
- Azalan Operasyonel maliyetleri
- Kârlı Personel ve Kaynak Planlama
- Maliyeti Minimize Eden Vardiya Planlaması
- Azaltılmış çalışma süresi
- Geniş gövdeli uçaklarda uçuş altı operasyon süreleri %32 oranında kısaldı.
- Dar gövdeli uçaklarda uçuş altı operasyon süreleri %25 oranında kısaldı.
- Best Time Uygulaması'nın uçak içi temizlik operasyonu için ihtiyaç duyduğu personel sayısı %30 oranında azaltılarak 9 milyon TL maliyet tasarrufu sağlandı.
- Daha az araç kullanılarak, personel sayısı optimize edilerek ve en yakın park pozisyonuna göre atama yapılarak yakıt tasarrufu sağlandı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Proje için Agile methodology çerçevesinde çalışılmıştır. Scrum takımı olarak yürütülen projede ortalama 6 kişi rol almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
TAV Technologies RMS çekirdek motoru, Big Bang-Big Crunch Optimizasyon algoritmasına dayanan gelişmiş optimizasyon yeteneklerine dayanmaktadır. Sistemin optimizasyon algoritması, kapsamlı matematiksel modelleme ve optimizasyon algoritmaları kullanılarak prestijli akademik ortaklar (İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu; TÜBİTAK) ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
RabbitMQ, Microsoft SQL Server