T K

Evin Aklı - Smart Living Entegrasyonu

Vestel

Evin Aklı - Smart Living Entegrasyonu

Proje İçeriği

Vestel Evin Aklı uygulaması, Vestel’in yurtiçi müşterilerinin Vestel akıllı ürünlerini kullanabildiği ve uzaktan kontrol edebildiği uygulamadır. TOGG Smart Living ortamı ise kullanıcıların TOGG elektrikli araçlarını bir akıllı yaşam ekosistemine çeviren TOGG infotainment uygulamasıdır.

Bilindiği gibi günümüzde akıllı ürünler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ancak, kullanıcılar bu ürünleri genellikle sadece üretici firmaların kendi uygulamaları üzerinden kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum, kullanıcıları belirli bir uygulamanın sınırlı deneyimine mahkum etmektedir. Kullanıcıların Vestel akıllı ürünlerini farklı platformlar üzerinden de kullanmasına olanak sağlamak için Vestel olarak, partner firmaların Vestel akıllı cihazlarını kendi platformlarına kolayca entegre etmelerini ve yine kendi platformları üzerinden kullanabilmelerini sağlayan servisler bütünü yaratmış bulunmaktayız.

Bu proje ile hayata geçirilen, yukarıda bahsedilen Vestel servisler bütününün TOGG Smart Living platformu ile kullanılmasıdır. Kullanıcı, Evin Aklı uygulaması üzerinden kullandığı akıllı ürünlerine, Smart Living ortamından erişebilmekte ve farklı bir kullanıcı deneyimi sunan bu ortam üzerinden kontrol edip, cihaz bildirimlerini alabilmektedir. Örneğin aracı ile evine giderken, sesle komut vererek Vestel klimasından ortam sıcaklığı bilgisini alabilmekte, istediği sıcaklık ayarında klimasını çalıştırabilmekte ve bu sayede eve girmeden önce odayı istenilen sıcaklıkta hazır edebilmektedir. 

Proje kapsamı içinde, Vestel akıllı ürünlerin Smart Living platformundan yönetilebilmesi için güvenli, sağlam ve genişletilebilir bir entegrasyon altyapısı oluşturulmuştur. Yetkilendirme ve de kullanıcılara ait akıllı ürünlere kullanıcı onayı ile güvenli bir şekilde ulaşılabilmesi amacıyla endüstride kabul görmüş OAuth 2.0 standardı da proje kapsamında kullanılmıştır. Yine Smart Living arayüzü ile sesli ve ekran üzerinden Vestel akıllı ürünlerini kontrol edilebilmesi ve cihazın anlık durumunun takip edilebilmesi için Rest API servisleri tanımlanmıştır. Tüm logic işlemler için AWS lambda servisleri kullanılarak sunucusuz bir çözüm yaratılmıştır. TOGG projesinin bir parçası olarak ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar da düşünüldüğünde, yerli ve milli bir projenin içerisinde yer almak bizim için kaçınılmaz olmuştur. 


Projenin Amacı

Proje ile kullanıcılara yeni bir hizmet yaratılmıştır cihazlarını farklı bir platform üzerinden yönetebilmeleri ve gözlemleyebilmeleri sağlanmıştır. Günümüzde akıllı hayat kavramı, firmaların kendi kapalı ekosistemlerden ziyade bulut üzerinden yapılan partner entegrasyonları ile genişletilmiş ekosistemlere sahip olunması sayesinde daha fazla anlam ifade etmeye başlamıştır.  Bu anlamda müşterinin hayatını kolaylaştırmak hedeflenmiştir. 


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projenin en inovatif yönü sadece Vestel Evin Aklı uygulaması ile cihazların kontrol edilmesinden ziyade kullanıcının araç içersinden sesle ya da ekran üzerinden de cihazlarını görüntüleyebilmesi ya da kontrol edebilmesidir. 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Arge, Pazarlama


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Yerli ve milli misyonu çerçevesinde üst yönetim tarafından yüksek öncelikle desteklenmiş bir projedir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Smart Living projesi kapsamında oluşturulan altyapı ile bundan sonra farklı partnerlerle yapılacak entegrasyon süreçlerinde çok daha çevik olabileceğimizi, rakiplerimizin önünde çok daha erken pazara çözümlerimizi sunabileceğimizi düşünüyoruz. Akıllı hayat artık marka bağımsız, “any app any device” kavramı doğrultusunda farklı markaya ait platformlardan farklı markaya ait cihazların kontrolünü simgeleyen bir söylem olmak zorundadır. Partnerlerle genişletilmiş ekosistemlere sahip olmayan, sadece kendi kapalı ekosistemi ile müşterilerine çözüm sunan firmaların rekabette çok geride kalacaklarını düşünüyoruz. 

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte araç içinden sesli ya da ekran üzerinden verilen komut ile cihaz kontrolü sağlamanın bir getirisi olarak akıllı Vestel ürünlerin satışında ciddi bir artış gözlemlemiş bulunmaktayız. Ürün alan müşterilerimizle yapmış olduğumuz anketlerde TOGG marka araç sahibi olduklarını ya da sipariş beklediklerini söyleyen kullanıcıların sayısı oldukça dikkat çekicidir.

Ayrıca IoT ekosistemimizin partner arayüzlerinden erişilebilir olması bundan sonra farklı firmalar ile yapacağımız işbirliklerinin de önünü açmış olacak, çok daha fazla firma ile farklı iş modelleri geliştirebilmemize olanak sağlayacaktır. Öte yandan çözümün altyapısını kurmuş olmak farklı bir partner ile olası bir işbirliğinde çok daha çevik şekilde markete çıkabilmemizi sağlayacaktır. Üretici firmalar için zamanında markette olabilmenin önemi düşünüldüğünde TOGG için geliştirmiş olduğumuz bu proje, bugün getireceği faydaların yanı sıra ileride yapacağımız iş birliklerinde çok daha fazla avantajını hissedeceğimiz bir proje olmuştur.

Vestel müşterileri, ürünlerini kendi tercih ettikleri platformlardan yönetebilme esnekliği ile daha konforlu bir hayata sahip olacak, bu durum müşteri sadakati ve marka değerini artıracaktır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

10


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Amazon Web Services, Home-ix


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

NULL