Bulut Üzerinden Enerji Yönetimi Projesi
Vestel
Bulut Üzerinden Enerji Yönetimi Projesi
Proje İçeriği
Vestel Akıllı Fatura projesi kullanıcıların, Türkiye’de Vestel Evin Aklı ve Avrupa’da Veezy uygulamaları aracılığıyla, tüm Vestel akıllı cihazlarındaki elektrik ve su tüketimini takip edebilmesine ve maliyet tahminiyle hedeflediği fatura miktarına ulaşmadan bildirim alıp, fatura limiti aşıldığında ise cihazlarını otomatik tasarruf moduna almasına olanak sağlayan bir projedir.
Bu projenin hayata geçmesi ile enerjinin giderek daha da büyük önem taşıdığı günümüzde, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası alan ilk Türk şirketi olarak, enerjinin verimli kullanılması için oluşturulan Şirket Enerji Politikası ve Sürdürülebilirlik Stratejisi kapsamında, çevre dostu sürdürülebilir bir ekosistem kurulması amaçlanmış ve hayata geçirilmiştir.
Kurulan bu ekosistemle kullanıcılar, fatura miktarı için hedefledikleri limitleri belirleyip, elektrik ve su tüketimine bağlı olarak oluşan maliyetin hesaplanmasıyla faturalarına yansıyacak olan tutarı talep ettikleri para birimi cinsinden günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak, çeşitli grafik ve görsel arayüzlerle takip edebilmektedirler. Kullanıcıların hedefledikleri fatura limitinin yüzde 80'e ulaşması durumunda, kullanıcılara uyarı bildirimi gönderilmektedir. Kullanıcıların hedefledikleri fatura tutarının limitinin yüzde 100'e ulaşması durumunda ise cihazları otomatik olarak tasarruf moduna geçerek enerji tüketimini azaltmaktadır.
Proje ile kullanıcılar, hedeflenen fatura limitinin kontrolünün yanı sıra geçmiş tüketim bilgilerini çeşitli grafik ve arayüzler ile takip edebilmektedirler. Tüm bunlara ek olarak seçilmek istenen programa ait elektrik ve su barları sayesinde kullandıkları programın harcayacağı enerjiyi önceden görebilmekte, buna göre tercihlerde bulunabilmektedirler. Kullanıcı için uygulamalarımızda yer alan "Energy Tips" yönlendirmeleri ile enerji tüketimi ve fatura tutarları minimum seviyeye düşürülebilmektedir. Hem cihaz hem enerji şirketlerinden alınan veriler ışığında, elektrik yükünün az olduğu ve tarifenin ucuz olduğu saatlerde cihazların çalışması ve çalışmanın ötelenmesi gibi senaryolarla pik azaltma(Peak Shaving) ve yük kaydırma(Load Shifting) tekniklerinin uygulanması projenin bir parçası durumundadır.
Vestel olarak, Net Sıfır" ve "Döngüsel Ekonomi" hedefleri doğrultusunda, AR-GE çalışmalarıyla enerji tasarruflu ürünlerimizi geliştirdik. Bu ürünlerle entegre edilen Akıllı Fatura bulut projemiz ile, Su ve Karbon Ayak izimizi azaltmayı başardık. Aynı zamanda düşük karbon salınımı açısından kullanmış olduğumuz sunucusuz mimarinin de hedeflerimize pozitif katkıları olmuştur.
Projenin Amacı
Bu proje ile sürdürülebilirlik kapsamında düşük karbon ayak izi ile doğaya karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Aynı zamanda dünyadaki enerji kaynaklarınının gittikçe yetesiz kaldığı düşünüldüğünde sürdürülebilrlik projelerine çok önem veriyoruz.
Projenin diğer avantajı sunduğumuz yeni hizmet ile kullanıcı için sağlanan maliyet verimliliğidir.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Proje içindeki en büyük inovasyon cihazların yapmış oldukları tüketimi anlık olarak takip edebilmektir. Daha önceden kullanıcılar elektrikli cihazlarını kullanırken ay sonu karşılaşacakları faturayı tahminleyemiyorken bu projemiz ile faturalar kontrol altına alınabilir olacaktır. Maliyet avantajlarının yanısıra düşük salınım ve enerjinin verimli kullanılır olması da doğa ve kaynaklar için inovasyon niteliğindedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Arge, Pazarlama, Dış Ticaret
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Sürdürülebilirlik misyonu çerçevesinde üst yönetimden büyük destek almış bir projedir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
AWS PaaS mimarisiyle pazara sunduğumuz enerji tasarruflu ürünlerimizin rekabette oldukça büyük bir başarı elde ettiğini düşünüyoruz ve bunun çıktılarını her geçen gün daha da iyi gözlemliyoruz.
Sahadaki cihazlardan aldığımız veriler bize ürünlerin bu proje sonrasında çok daha fazla internete bağlı kullanıldığını göstermiş, yine kullanıcılardan aldığımız geri bildirimler maliyet anlamında kullanıcılara çok büyük avantajlar sağlayan bir proje olduğunu teyit etmiştir.
Sosyal sorumluluk çerçevesinde doğaya olan katkımızı ise en büyük çıktı olarak görmekteyiz.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
16
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Amazon Web Services
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
NULL