T K

Kutup Yıldızı

Enerjisa Enerji

Kutup Yıldızı

Proje İçeriği

Afet öncesinde ve afet sırasında uzaktan izlenen noktalardan ve personellerden gelen verilerle beslenerek afetten etkilenen noktaları ve bu noktaların güncel enerji durumlarını mekânsal ve grafiksel olarak interaktif bir biçimde gösteren ve yönetim raporlarına bilgi sağlayan uygulamadır.

Afet durumlarında standart saha yönetim süreçlerinin işletilmesinin zorlaştığı ve merkeze bilgi akışında sıkıntılar yaşandığı, bu durumun hem merkezi koordinasyonu güçleştirdiği hem de resmi kurumlara yapılacak raporlamayı zorlaştırdığı bilinmektedir. Afet durumlarında etkilenen bölgelerin afet süresince değişiminin izlenmesi ve raporlanması gereken etkilenen köy/mahalle sayısı gibi bilgileri kullanıcıların anlık olarak takip edebilmesi ayrıca afet kriz yönetimini kolaylaştıran ve regülatif kurumların istediği raporların oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.


Projenin Amacı

Aşağıdaki süreçlerin iyileştirilmesi amacıyla yapılmıştır:

-Saha Yönetim Süreçleri

-Afet Bölgesindeki Bilgi Akışı

-Operasyonel Koordinasyon

-Kurumların Talep Ettiği ve Şirket İçi Raporlamalar

-Etkilenen Müşteri / Bölge Analizleri

-Kriz Yönetimi ve Koordinasyonu


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Herhangi bir mobil veya sabit cihaz üzerinden (Laptop, tablet, PC, cep telefonu), çevrimiçi veya çevrimdışı 15.000 kullanıcıya kadar hizmet verebilen bütünleşik bir afet çözüm sistemi tasarlanmıştır.

Paylaşılan bilgilerin tek bir sistemde birleştiği, sınırlı kaynak yönetimiyle enerjilendirme süreçleri ve kriz yönetimi platformu olarak oluşturulmuştur.

Projenin temelinde gerçek zamanlı veriler kullanılarak oluşturulan ekranlar ile kriz durumlarında takip ve izleme süreçleri iyileştirilmiştir.

Dijital ortamda, afet bölgesinde etkilenen bölgelerin birden fazla platformda takip edilmesine ve raporlanmasına olanak sağlanmaktadır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Saha ve Müşteri Operasyonları'na fayda sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Ülkemizde yaşanan afet durumlarından dolayı üst yönetim tarafından projenin hayata geçirilmesi için gerekli ARGE desteği ve kaynağı sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Afete ait güncel durumun aktarıldığı, kurumlar tarafından talep edilen regülatif raporların sistem sayesinde hızlıca oluşturulmasıyla zaman geçmeden aksiyon alınabilmesine fayda sağlanmaktadır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projede 8 kişi aktif rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Kuzey Yıldızı şirket içinde geliştirilen bir projedir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

ESRI ArcGIS Enterprise / PostgreSQL / Oracle SQL