T K

Alo KTT

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi

Alo KTT

Proje İçeriği

Bu projenin amacı, maddi hasarlı trafik kazasına karışan araç sürücülerinin kaza tespit tutanağını çağrı merkezi üzerinden sesli iletişim ile interaktif şekilde doldurarak, dijital ortamdan hızlı şekilde sigorta şirketlerine iletmesini ve kazanın kusur oranının hızlıca tespitini sağlayacak bir kaza tutanak sisteminin geliştirilmesidir.

Mevcut durumda, kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı trafik kazasına karışan araç sürücülerinin sigorta şirketi aracı Kurumu ya da polise kolluk kuvvetlerine gerek kalmadan kaza konusunda anlaşarak aralarında düzenlemiş olduğu kâğıt tutanaktır.

Günümüzde yalnızca maddi hasar ile sonuçlanan kazalarda, tarafların anlaşmalı olarak kendi aralarında tutanak tanzim etmeleri mümkün hale gelmiştir. Bu sayede trafikteki beklemelerin ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi ve vatandaşların tutanaklarını online olarak takip edebilmeleri sağlanmıştır. Ancak daha önce tutanak doldurmamış olan sürücüler için söz konusu kaza tespit tutanağının doğru şekilde hazırlanması çok zor olmakta ya da mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda sürücülerin yanında kaza tespit tutanağı bulunmaması halinde ciddi zaman kaybı meydana gelmektedir. Dolayısıyla mevcut durumda kaza tespit tutanağının her iki araç sürücüsünü de kazaya karışan tarafları herhangi bir zarara uğratmadan ve trafik akışını etkilemeden gerçekleştirilmesini sağlayan sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Hali hazırda kaza tutanaklarının mobil uygulama ile doldurulmasını sağlayan sistemler geliştirilmiştir. Bu uygulamalar, tutanağın mobil ortamda minimum sürede doldurulması ve ilgili sigorta şirketlerine anlık gönderilmesini kapsamaktadır. Ancak bu uygulamalar ile kaza tespit tutanağının interaktif şekilde doldurulması mümkün olmamaktadır. 

Yukarıda bahsedilen olumsuzlukların giderilmesi için daha önce şirketimiz tarafından mobil kaza tutanak sistemi geliştirilmiştir. Söz konusu sistemde tutanağın mobil ortamda minimum sürede doldurulması ve ilgili sigorta şirketlerine anlık entegrasyon vasıtasıyla gönderilmesi sağlanmaktadır. Ancak bahsi geçen sistem herhangi bir interaktif diyalog tabanı içermemektedir. Dolayısıyla kaza tespit tutanağının interaktif şekilde doldurulması ile sürücülere kolaylık sağlayan ve eksik bilgi sorununu ortadan kaldıran bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır.


Projenin Amacı

Kaza tespit tutanaklarının tutulabilmesi için halen çoğunlukla kağıt formlar kullanılmaktadır. Sürecin dijitalleştirilmesi için şirketimiz Mobil Kaza Tutağı mobil uygulamasını geliştirmiştir. Ancak bu iki kanalın da kullanımında çeşitli zorluklar yaşanmaktadır. Bu zorlukları ortadan kaldırabilmek ve kaza tespit tutanaklarının dijital olarak tutulması oranını arttırabilmek için bu proje gerçekleştirilmiştir. Bu yeni hizmetimiz tutanakların doldurulması için yeni bir hizmet olarak vatandaşlarımıza sunulmuştur.  


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Bu projenin en büyük innovasyonu, maddi hasarlı trafik kazasına karışan araç sürücülerinin kaza tespit tutanağını kağıt ve mobil uygulamaya ihtiyaç duymadan çağrı merkezi üzerinden sesli iletişim ile interaktif bir şekilde doldurabilmeleri, dijital ortamdan hızlı ve güvenli şekilde sigorta şirketlerine iletebilmeleri ve kazanın kusur oranının hızlıca tespitinin sağlanmasıdır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Kurumun tüm ekiplerine, özellikle de Kusur Tespit Komisyonu, veri kalitesi ekipleri ve operasyon ekiplerine fayda sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Sadece SBM üst yönetiminin değil, aynı zamanda SEDDK ve TSB üst yönetiminin de desteği alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje sonunda yapılan ölçümlemelerde, tutanakların kağıt olarak doldurulması için harcanan süreden 12 kat daha az sürede, mobil uygulama ile yapılan bildirimlerden 4 kat daha fazla sayıda bildirimin yapılabileceği belirlenmiştir. Hizmetimizden yararlanan kullanıcılardan alınan yorumlarda, sürecin daha az bilgi girişiyle, problemsiz bir şekilde tamamlanabildiği iletilmiştir. 


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

20


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

AssisTT, Avasis


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Avaya, Java Spring Boot, PostgreSQL, SBM NotificationBox