T K

Finansal Süpürme

Vaillant Group

Finansal Süpürme

Proje İçeriği

Normal finansal akışta, şirketler sadece ürün/hizmet satışı yaptıkları, doğrudan fatura ilişkisinde oldukları müşterilerinden tahsilat yaparlar. Ve sizin finansal gücünüz aslında bu müşterilerinizin ödeme performansı kadardır. Bir faturanın bedelini tahsil edemediğinizde bundan doğrudan etkilenen taraf siz olursunuz. Özellikle Hazine & Finans departmanları için alacakların vadesinde tahsil edilmesi sağlıklı bir nakit akışının en önemli girdisidir. Vaillant Group Türkiye özelinde bu fatura ilişkisinin olduğu müşteriler “BAYİ” olarak adlandırılır. Ürün bizden bayilere gider ve faturalanır, tahsilat bayilerden bize gelir ve borç kapanmış olur. Daha sonra bu bayiler kendi satış ve tahsilat becerilerini kullanarak bu ürünleri kendi alt bayilerine ya da son tüketiciye satar ve tahsilat kovalamaya başlarlar. 

Finansal Süpürme Projesi Vaillant Group Türkiye’ye ait sanal posları bayilerin internet sitelerine entegre ederek, kendi müşterilerine yaptıkları satışların kredi kartı ile olan tahsilatlarını doğrudan bize yönlendirdikleri bir yapıdır. Merkez Bankası lisanslı PCI DSS sertifikalı 7/24 güvenle çalışan bir yapıdır. Bu sayede bayiler her banka ile tek tek pazarlık, sözleşme, entegrasyon yapmak yerine bu süreçlerde Vaillant Group Türkiye’nin gücünü kullanabiliyor; bu tahsilatlar için bankalara herhangi bir komisyon ödemek zorunda kalmıyor. Vaillant Group Türkiye’nin bankalardan alabildiği yüksek ve avantajlı taksit seçeneklerini kendi müşterilerine sunabiliyorlar.

Vaillant Group Türkiye olarak, Finansal Süpürme Projesi’nin ikinci aşamasında ise, bu sistemleri alt bayilerin de kullanabilecekleri bir platforma taşıyarak, aynı avantajlardan organik iş ilişkimiz olmasa da sahada markamızı temsil eden bu iş ortaklarımızın da yararlanabilecekleri hale getirdik. Alt bayiler de kendi müşterilerine yaptıkları satışların tahsilatlarını bu sistem üzerinden bağlı bulunduğu bayisinin borçlarından mahsup edilmek üzere doğrudan bizlere yönlendirebiliyorlar. Bu sayede tahsilatın, ürünün depomuzdan çıkış anından bir kullanıcının evine monte edilene kadar geçen süre zarfında, aradaki kademelerin hiçbirinde bir kaygı yaşanmadan uçtan uca ve güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlayabiliyoruz.


Projenin Amacı

Proje sayesinde, kurum içerisindeki tahsilat sürecini iyileştirmek adına yeni bir hizmet yaratıldı. 


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Bilgi teknolojilerindeki gelişim artık tüketici alışkanlıklarını da şekillendirmeye başladı. Özellikle konu teknolojiden faydalanarak ödeme yapmak olduğunda müşterilerin ilk aradıkları şey güvenlik. Bu noktada TCMB lisanslı ödeme aracı kuruluşu ve aynı zamanda bir fintech firması olan partnerimiz Paynet Ödeme Hizmetleri’nin teknolojik desteği ile müşterilerimizin tamamen güvenli ve bilgi gizliliği içerisinde çeşitli ödeme yöntemleri ile buluşmasına olanak veriyoruz. Müşterilerimiz alışveriş yaptıkları mağazada bir bilgisayar/tablet üzerinden kredi kartı bilgilerini girebilecekleri gibi, yabancı bilgisayarlara bilgi girişi yapmak istemeyen müşterilerin cep telefonlarına gönderilecek sms link ile kendi telefonlarından bilgi girişi yapmalarına, telefon üzerinden bankacılık uygulamaları ile ödeme yapmalarına, masterpass kullanarak sadece cep telefonu ile onay verdikleri ve bankacılık sistemine kendi rızaları ile kaydettikleri kredi kartlarını kullanmalarına, hatta anlık ve kişiye özel oluşturulan QR kodlar aracılığı ile ödeme yapabilmelerine imkan sağlanıyor.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu proje öncelikli olarak sağlıklı bir nakit akışının sağlanmasına ve bu sayede Vaillant Group Türkiye’yi nakit, kredi ve faiz riskine karşı korumamıza yardımcı oldu. Bununla birlikte satış kanalındaki tüm basamaklardan yukarıya doğru gelen nakit akışı, bayilerin hesaplarında alacak bakiyeleri oluşturmasına ve bu alacaklar karşılığında yeni satacağı ürünlerde markalarımızı tercih etmesine sebep oldu. Dolayısıyla pazar payından tutun da Satış Sonrası Hizmetler Birimi’nin çalışmalarını desteklemeye kadar birçok departmana fayda sağlamış olduk.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Yönetim Kurulu üyesi CFO’muz Hasan Melih Eren proje sponsorluğunu üstlendi. Uçtan uca şirketimize ve paydaşlarımıza sağlanacak getiri göz önünde bulundurularak, projenin önceliklendirmesi konusunda üst yönetimin desteği alındı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Bu proje öncesinde yurtiçi satışların %50’ye yakını kredi kartları ile tahsil olurdu ve bu kredi kartları ağırlıklı bayilere ait ticari kartlardı. Projeyi devreye aldıktan çok kısa bir süre sonra, otorite ticari kredi kartlarına taksit seçeneğini engelledi. Zaten nakde erişimde zorluk yaşayan kobi segmenti bir de bu kısıt ile karşılaşınca ödeme zorlukları yaşamaya başladı. Ancak Finansal Süpürme Projesi’nin bireysel tüketiciye kadar uzanan bir koridor oluşturması sayesinde tahsilat kanalımızda hiçbir sorun yaşamadan sadece kullanım alışkanlıklarını değiştirerek yolumuza devam ettik. Proje öncesinde %50 olan kredi kartı tahsilat oranları %70’lere kadar çıktı. Bu tahsilatlar içerisinde son tüketicilere ait bireysel kredi kartlarının oranı ise %60 seviyelerine ulaştı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projede görev alan 9 kişinin dağılımı şu şekildedir: Bilgi Teknolojileri Proje Yöneticisi - 1 Bilgi Teknolojileri Yazılım Geliştirme Ekibi - 2 Mali İşler Direktörü, Proje Sponsoru – 1 Mali İşler Proje Ekibi – 3 Paynet Proje Ekibi - 2


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Paynet Ödeme Hizmetleri A.Ş ile ana tedarikçi olarak proje kapsamında iş birliği kurulmuştur.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Paynet Ödeme Hizmetleri ve MIS (CRM)