T K

BoaCard Ödeme Sistemleri (Kart-POS) Dönüşümü

Kuveyt Türk

BoaCard Ödeme Sistemleri (Kart-POS) Dönüşümü

Proje İçeriği

BoaCard, ödeme sistemleri sektörüne yönelik yenilikçi bir vizyon oluşturmayı, böylece ekosistemdeki bankaları ve ödeme kuruluşlarını bu yenilikçi vizyona dahil etmeyi hedefliyor. Bu yazılım altyapısı Mastercard, Visa ve BKM (Bankalararası Kart Merkezi) ‘den sertifikaları alarak önce Kuveyt Türk katılım bankası bünyesinde çalıştırıldı, daha sonra ürünleştirilerek ödeme sektörünün hizmetine sunuldu. Ödeme sektöründe hızla gelişen teknolojilere paralel olarak banka olarak ödeme alanında öncü olmayı kendimize vizyon edindik. Modüler yapısı sayesinde Fiziki POS, Tech POS, Yazarkasa POS, Sanal POS, SoftPOS, Tahsilat sistemi, Kredi Kartı, Debit Kart, Kampanya, Fraud vb modüller ayrı ayrı da kullanılabilmektedir. Kart ve POS 'larla yapılan işlem sayısı her geçen gün artıyordu ve çok hızlı gelişen ödeme sistemleri dünyasına çabuk cevap verecek bir altyapıya ihtiyacımız vardı. BoaCard ödeme sistemi çözümü, hem yüksek işlem kapasitemizi yönetebilecek hem de yazılım ürünlerini hızlı bir şekilde geliştirebilecek ve ödeme dünyasına yeni bir soluk getirecek bir yazılım altyapısıdır. Diğer ürünlerden farklı olarak sürekli yatırım yapılmakta ve fonksiyon seti genişletilmektedir. BoaCard ödeme platformu temel olarak müşterilerine güncel teknolojilerle geliştirilmiş sağlam, istikrarlı ve hızlı bir altyapı sunmaktadır. BOA ana bankacılık platformu ile BoaCard ödeme platformu, bir bankanın veya ödeme kuruluşunun uçtan uca yazılım ihtiyaçlarını karşılamak üzere uyum içinde çalışmaktadır. Sektördeki birçok banka ve ödeme kuruluşu yenilikçi bir ürün arayışında ve ürünümüz bu kurumlara uçtan uca çözüm sunabilir durumdadır. Adet olarak çok az güçlü oyuncunun olduğu ödeme sistemleri sektöründe BoaCard içerisinde farklı iş modelleri de çalışılarak yeni bir ödeme sistemleri ekosistemi de yaratma potansiyeline sahip bir üründür. Bu anlamda çok hızlı gelişen bu sektörde lokomotif olacaktır.
Mevcut ürünün stratejik faydalarının yanı sıra çok güçlü bir mimari servis altyapısına sahiptir. BoaCard altyapısı kolaylıkla izlenebiliyor ve ölçeklendirilebiliyor. Sistem üzerinde dolaşan tek bir kayıt numarası sayesinde işlemler takip edilebilmekte ve veri bütünlüğü korunabilmektedir. Ekranların tamamen web tabanlı olması ve Materyal Tasarımı sayesinde ekranların hem mobil hem de tabletlerde kullanılabilmesi sağlanmıştır. Proje kapsamında banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart, hesap ekstresi, kart basımı, kurye dağıtım işlemleri, Donanım Güvenlik Modülü, anahtar yönetimi, yetkilendirme, dolandırıcılık, kampanya yönetimi, başvuru süreçleri, gün sonu, POS, üye işyeri yönetimi, terminal yönetimi, takas, itiraz yönetimi, hukuki takip ve muhasebe modülleri geliştirilmiştir.


Projenin Amacı

BoaCard projesi ödeme dünyasında gördüğümüz eksikleri mevcut bankacılık deneyimimiz ile birleştirerek öncelikle bankanın ödeme sistemlerindeki ihtiyaçlarını karşılamak, hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarda güçlü bir ürün vitrine koymak üzere geliştirildi.
Öncesindeki ödeme sistemleri yazılımı parametrik olmadığı için yeni bir ürünün piyasaya çıkartılması çok uzun süreçler gerektiriyordu, BoaCard ile mümkün olan her şeyi parametrik yaparak bu süreleri çok kısa sürelere indirdik. 
Ayrıca eski ödeme sistemleri yazılımı ana bankacılık platformu ile tam entegre çalışmadığı için hem müşteri deneyimi sunamıyordu hem de mutabakat sorunları oluşuyordu, bu sorunu büyük ölçüde BoaCard ile birlikte ortadan kaldırdık.
BoaCard ile yeni nesil web ekranları ile iyi bir müşteri deneyimi sunuldu, mevcut bir ekran sadece tanım yapılarak mobilden de kullanılabilir hale getirildi. Böylece mobil uygulama geliştirme maliyetleri düşürüldü.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Öncelikle BoaCard güçlü altyapısı ile yeni bir ödeme sistemleri ekosistemi yaratmıştır. Banka ve ödeme kuruluşları tarafından kullanılabilecek esnek, tutarlı, ölçeklenebilir, izlenebilir ve yüksek işlem kapasitesine sahip bir ödeme sistemleri ürünü olması ile öne çıkmaktadır. Sektörün ihtiyaçlarına yönelik geniş bir özellik setine sahiptir.
Mevcut sistemde bir çok farklı alt uygulamadan erişilen kartlı ödeme sistemleri ekranlarına tek bir platformdan erişilebilmesi sağlanmış, farklı uygulamalar arası geçiş böylece engellenmiş ve müşteri deneyimi iyileştirilmiştir.  Ayrıca mevcut bir ekran ek geliştirmeye ihtiyaç duymadan mobilde de kullanılabilmektedir.
BoaCard yazılımı açık kaynak web teknolojileri ve mikro servis mimarisi ile tasarlanmıştır, dolayısı ile güncellenmiş bir altyapıya sahiptir. 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Ödeme Sistemleri, POS Pazarlama, Kart Pazarlama, Mobil Bankacılık


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, yürütme komitesinde Bankadaki üst düzey yöneticilerimiz yer aldı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projenin gerçek ortama alınmasından sonra ödeme sistemleri alanında çok ciddi büyüme trendlerine ulaşıldı. Yeni sistemde çok hızlı çıkartılan Miles & Smiles, CebimPOS, Tüm kartlara taksit, dijital başvurular vb ürünler hem işlem adedine, hem ciroya çok ciddi katkı sağladı. Örneğin POS işlem adedi günlük 1 milyon işlemi geçti, debit ve kredi kartı işlem adedi de 1 milyon işlemi geçti. Aylık POS Cirosu 15 milyar TL’yi aştı. Aylık Kredi Kartı 12 milyar TL’i aştı. 


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

40


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Provision A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

React, TypeScript, SimpleInjector, Elastic Search, Logstash, Kibana, WCF Service