Kurumsal Web Sitesi Dönüşümü
Vakıf Katılım Bankası
Kurumsal Web Sitesi Dönüşümü
Proje İçeriği
Öncelikle mevcut web sitemizin performansını ölçmek amacıyla araştırma ve analizler yapılmıştır. Kullanıcı geri bildirimleri toplanarak müşteri görüşmeleri ve anketler gibi yöntemler ile kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçları çıkarılmıştır. Sektör araştırması yapılarak bir yol haritası belirlenmiştir. Dönüşüm sürecinin hedefleri belirlenmiş olup daha fazla ziyaretçi çekmek, başvuruları arttırmak, içerikleri zenginleştirmek gibi başlıklarda karar kılınmıştır. Dönüşüm hedefleri belirlenirken kurum stratejileri de göz önünde bulundurulmuştur. Kullanıcıların web sitemizi daha kolay kullanabilecekleri kullanıcı dostu bir tasarım oluşturulmuştur. Dikkat çekici ve daha profesyonel görünüm sağlayacak bir tasarım üzerinde karar verilmiştir. Eksik veya güncel olmayan içerikleri güncellenmiş ve yeni içerikler eklenmiştir. SEO odaklı içerikler oluşturularak web sitemizin arama motorlarında daha iyi sıralamalara ulaşması sağlanmıştır. Mevcut teknoloji altyapısı incelenerek gerekli iyileştirmeler yapılmıştır. Responsive yapı ile mobil uyumluluğu sağlanmıştır. Web sitesinin performansını takip etmek için analitik araçları kullanılarak dönüşüm oranları ve diğer metrikler izlenmiştir. A/B testleri, kullanıcı testleri ve geri bildirimler doğrultusunda iyileştirmeler yapılmıştır. İçerik yöneticilerine eğitimler verilerek daha kaliteli ve erişilebilir içerikler oluşturulması sağlanmıştır.
Projenin Amacı
Proje mevcut kurumsal web sitesi dönüşümü için yapılmış olup başvuru alma, chatbot ve livechat ile destek gibi yeni fonksiyonlar eklenmiştir.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Analitik uygulamaların kullanımı müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamamıza ve onların taleplerine en uygun çözüm ve içerikleri sunmamıza büyük katkı sağlamıştır. Belirli dönüşüm hedefleri tanımlanarak müşterinin başvuru yapması, geri bildirim iletmesi gibi hedefler ortaya konulmuştur. Müşterilerin verdiği izinler doğrultusunda ziyaretçilerin web sitesindeki davranışları, sayfa görüntülemeleri, tıklamalar, hemen çıkma oranları ve daha fazlası gibi metrikler incelenmiş ve kullanıcı davranışları raporlanmıştır. Dönüşüm hedefleri izlenerek web sitemizin dönüşüm oranları ve dönüşüm yolculuğu optimize edilmiştir. Hangi sayfalarda dönüşümler gerçekleşiyor, hangi sayfalarda terk ediliyor gibi veriler değerlendirilmiştir. Günlük, haftalık veya aylık raporlar web sitemizin performansını izlememize ve önemli trendleri belirlememize yardımcı olmuştur. Analitik verileri kullanıcı geri bildirimi ile birleştirerek daha kapsamlı bir görünüm elde ettik.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Pazarlama, Kurumsal İletişim, Müşteri Hizmetleri
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Proje ekibinin oluşturulması, gereken bütçenin onaylanması, paydaşların desteği için yönlendirilmesi gibi birçok konuda üst yönetim desteği alınmıştır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Kullanıcıların web sitesini daha kolay ve keyifli bir şekilde kullanmaları sağlanmış olup kullanıcı dostu bir tasarım daha iyi kullanılabilirlik, ziyaretçilerin daha uzun süre web sitesinde kalmasına ve daha fazla sayfa gezinmesine katkı sağlamıştır. Kullanıcıların sayısının artarak daha fazla ziyaret ve başvuru (kart, finansman, hesap açışı v.b.) alınmasına neden olmuştur. Web sitesi dönüşümü sırasında yapılan iyileştirmeler, arama motorlarında daha iyi sıralamalara ve görünürlüğe yol açmış, SEO odaklı içerik, optimize edilmiş başlık etiketleri ve mobil uyum, bu sonuca katkıda bulunmuştur. Daha kullanıcı dostu ve etkileyici tasarıma sahip web sitemiz organik ve yönlendirilmiş trafikte bir artış yaratmış, daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşılmasına katkıda bulunmuştur. Markamızın daha profesyonel ve güvenilir bir alıgı yaratmasını beraberinde getirmiştir. Web sitesi dönüşümü, içerik yönetimi, veri analizi ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi iş operasyonlarınızı daha verimli hale getirmiştir. Chatbot ve Livchat ile müşteri geri bildirimi toplamak ve müşterilerle daha etkili bir şekilde iletişim kurmak kolaylaşmıştır. Analitik uygulamalar web sitesi performansını daha iyi anlamanıza ve gelecekteki iyileştirmeleri hedeflememize yardımcı olmuştur.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
13
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Tasarım dışındaki tüm süreçler kendi iç kaynaklarımızla yönetilmiştir.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
-