T K

Galataport- Disaster Recovery Infrastructure

Doğuş Teknoloji

Galataport- Disaster Recovery Infrastructure

Proje İçeriği

Galataport uygulaması, Toplamda 1.2 KM sahil genişliği ile yılda 25 milyon ziyaterçiyi ağırlayan ve Türkiye’nin en büyük inşaat projelerinden biri olan Galataport İstanbul limanında konaklayacak kruvazer gemilerinin, rezervasyon yapabileceği metraj’a göre uygun tarihlerini görebileceği uygulamadır.
Tüm altyapısı public cloud ortamlarda çalışan uygulamanın iş sürekliliği kapsamında farklı bir regionda kurulan eşlenik sistem sayesinde tüm kullanıcılara yüksek erişilebilir ve kesintisiz hizmet verebilmektedir.  
Uygulamanın altyapısı, Google Kubernetes Engine servisi üzerinde containerized olarak koşmaktadır. Bu servis tamamen ayrıştırılmış subnetlerde, güvenli ve yüksek performanslı çalışmaktadır. Batch joblar kişiye bağlı kalınmadan, sistematik ve otomatize şekilde Cloud Function servisi ile çalıştırılmaktadır. Cloud Function ise Cloud Pub/Sub ile tetiklenmektedir. Birçok Iaas , PaaS ve hatta CaaS servisi topolojisinde barındıran Galataport uygulamasında, Google Cloud üzerinde çalışan katmanlarda mail entegrasyonları için AWS  ortamında yer alan Amazon SES servisi kullanılmaktadır
Azure, AWS ve Google Cloud Platform olmak üzere 3 ana cloud sağlayıcısının servislerini topolojisinde barındıran ve eşşsiz bir multi cloud ürünü olan bu uygulamanın altyapısı  infrastructure as code aracı olan Terraform ile yönetilmektedir. Bu sayede hem uygulama hem de altyapı katmanında operasyonel değişiklikler agile sistematiğine uyumlu hale getirilmektedir.
Google Cloud ortamında yaşanacak bir region outage ihtimaline karşı bu kritik uygulamanın yüksek erişilebilir seviyede kesintisiz  çalışabilmesi için tamamen eşlenik, farklı bir regionda yapının disaster recovery site’ı oluşturulmuştur. DR site altında uygulamanın backend servislerinin çalıştığı Google Kubernetes Engine servisi ve uygulamanın databaseinin bulunduğu replike Postgresql servisi yer almaktadır. Bir felaket anında trafiğin DR site’a yönlendirilmesi ile uygulama hizmete devam edebilir durumda olacaktır.

Cloud Pub/Sub, Cloud Function, AWS SES  gibi cloud native servislerin kullanılması projenin otomasyonu ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için büyük bir önem taşımaktaydı. GCP, Azure ve AWS olmak üzere birden fazla major cloud ortamının proje topolojisinde yer alması ise vendor lock yaşanmadan iş sürekliliğinin sağlanmasında büyük bir rol oynamıştır. Bu nedenle proje mimarisi oluşturulurken on-premise yatırımların aksine cloud ortamında yapılanma tercih edilmiştir.

Mikroservis mimarisine uygun altyapı kurulumları ile bağımsız deploy ve build süreçleri sağlanarak farklı modüllerden oluşan ve aynı zamanda geniş ölçekte ERP sistemi olan bu uygulamanın her zaman ulaşılabilir ve kısa sürede geliştirilebilir olmasına zemin hazırlanmıştır. 

Galataport Limanı’nın 29 Ekim 2021 tarihinde kapılarını kruvazer gemilerine açmıştır. Önceki yıllarda farklı limanlarda teknolojik altyapıya dayanmadan yönetilen rezarvasyon sistemi, randevu çakışmalarına ve ekstra maliyetlere sebep olabilmekteydi. Galataport limanın açılışı ile birlikte hayatımıza giren bu uygulama ile süreç büyük bir titizlikle yönetilebilmektedir. Bu ihtiyaç, proje onay sürecini oldukça hızlandırmıştır. 
 


Projenin Amacı

Geleneksel mimariden uzak altyapı sayesinde deploymentlara ayrılan sürenin benzer topolojiye sahip geleneksel mimaride çalışan uygulamalara kıyasla azaldığı gözlemlenmiş ve bu sayede yönetimsel eforlardan kazanılan süre ile uygulamanın geliştirilmesinde kullanılabilmiş, uygulama için yeni özellikler geliştirilebilmiş ve bu özelliklerin deploymentlarının çevik bir şekilde çıkılması sağlanmıştır.
Galataport uygulaması ile cruise gemi acentaları kolayca Galataport İstanbul limanına önceden rezarvasyon yaparak yanaşma ve ayrılma zamanına kadar tüm işlemlerini tek bir portal üzerinden yapabilmektedir. Bu teknolojik kolaylık sayesinde limanın tercih edilebilirliği artmıştır ve doğrudan uygulamanın kullanıcı sayısını da etkilemiştir. Bu doğtultuda , Galataport Disaster Recovery Infrastructure projesi ile yeni bir hizmet kullanıma sunulmuştur.
 


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Uygulamanın cloud üzerinde çalışması sebebiyle teknik eleman ihtiyacı ve limana rezervasyon sürecinin tek bir arayüz üzerinden yönetilmesi sebebiyle de müşteri hizmetleri çalışanı sayısı azalmıştır. Buradan elde edilen cost saving uygulamanın geliştirilmesine harcanarak müşteri memnuniyeti göz önünde bulundurulmaktadır. Felaket Kurtarma Altyapısı dahil tüm projenin aylık maliyeti ortalama olarak 3100 $’dır.

Rezervasyon sürecinin yanaşma öncesinde bu uygulamadan yönetilmesi müşterilere büyük bir kolaylık sağlamıştır. Müşteri memnuniyet puanı da bu doğrultuda artmıştır. 

Kaynak yetersizliği, uygulama üzerinde artan yük ile yaşanan yavaşlık ve erişim problemleri, altyapının ve altyapıdaki cihazların eski kalması gibi kritik durumlar uygulamanın cloud üzerinde çalışması sebebiyle yaşanmamaktadır. Hızlıca ölçeklenebilen, yüksek erişilebilir ve daima güncel altyapı sayesinde agile bir yaklaşım benimsenebilmiştir.

Uygulama, yedekli mimarisi sayesinde kesintisiz hizmet sunar. Bu durum, artan kullanıcı yükünü yönetmek, performansı korumak ve kaynak yetersizliği, yavaş performans gibi kritik sorunlar yaşamamak için bulut teknolojisinden yararlanmanın faydalarını vurgular. Bu noktada liman kontrolü süreçlerinin sorunsuz sağlanması, uygulamanın dünyada farklı limanlarda satış potansiyelini doğurmuştur. 
 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Doğuş Grubu şirketi olan Galataport çalışanlarına ve müşterilerine fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin hayata geçirilme sürecinde CEO'muz Semih İncedayı ve CTO'muz Eray Gözener projeyi desteklemiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Galataport İstanbul, gemi ve liman yönetiminden alışveriş ve yaşam merkezine kadar geniş bir ekosistemi yönetmektedir. Sahip olduğu yaşam alanlarının gereksinimleri ve temas ettiği müşteri kapasitesi bakımından Galataport, profesyonel bir bilişim ve teknoloji altyapısına ihtiyaç duymaktadır. Felaket Kurtarma Altyapı çalışmalarının da topolojide yer almasıyla uygulama kesintisiz hizmet vermektedir. 
Galataport, kesintisiz ve yüksek erişilebilir  bulut altyapısında çalışan uygulamasının da devreye alınmasıyla ziyeretçilerine sağladığı erişim kolaylıkları ile dünyanın gözde limanlarından biri olmayı başararak 2022 yılında yılın portu Ödülü’nü Seatrade Cruise Awards’da kazanmıştır. Bu noktada, Doğuş Teknoloji’nin “Teknolojide Mükemmellik” hedefleri doğrultusunda önemli bir kazanım elde edilmiştir. 
 


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projede 32 kişi aktif rol oynamıştır. Bu kişiler network, yazılım, cloud ve uygulama ekiplerinde yer almaktadır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Google Cloud, AWS ve Microsoft Azure ile olan partnerlıklardan faydalanılmış, bu cloud sağlayıcılarının servisleri kullanılmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

GCP: Cloud Pub/Sub, Cloud Function, Google Kubernetes Engine, Hybrid Connectivity, Cloud SQL; Azure: Azure Devops; AWS: AWS SES