Boyner Bulut ve Veri Merkezi Konsolidasyon Projesi
Boyner Büyük Mağazacılık
Boyner Bulut ve Veri Merkezi Konsolidasyon Projesi
Proje İçeriği
Projemiz 2 ayaklı ve her 2 ayağın da paralel ilerlediği bir projedir. Bunlar, Cloud ve Veri Merkezi Konsolidasyon çalışmalarıdır. Boyner altyapıları yurt dışında AWS (İrlanda) ve Azure(Amsterdam) olmak üzere 2 ülke, yurt içinde ise Turkcell Gebze, Turkcell Söğütözü, Equnix, KKB ve Bulutistan İzmir veri merkezleri olmak üzere 5 ayrı lokasyona dağılmış durumda çalışmaktaydı. Public cloud üzerinde e-ticaret web sitemiz, dijital çözümlerimizi hizmet verirken, yurt içinde ise SAP, Oracle gibi altyapılar kasa, CRM ve diğer uygulamalarımız hizmet vermekteydi. Tüm bu altyapılar bir birine entegre bir şekilde hizmet vermekteydi.
Bu karmaşık yapıyı konsolide ederek, tüm altyapıyı yalın, yönetilebilir, ölçeklenebilir güvenli ve düşük maliyetli bir yapıya dönüştürerek kurumu rekabette bir adım önce geçirmek için konsolidasyon projemizi başlattık. Projemizin getireceği faydaları üst yönetimimize göstererek desteklerini alarak çalışmaya başladık. Yaptığımız ihale neticesinde public cloud üzerindeki servislerimizi Microsoft Azure(İrlanda), yurt içindeki servislerimizi de Equnix ve KKB veri merkezlerinde konsolide etmeye karar verdik.
Cloud konsolidasyon projemiz için ilgili servislerimizi, Microsoft Cloud Adaption Framework'e uygun olarak, test-preprod-prod şeklinde oluşturduk. Tüm bu servislerimizin fonksiyonel ve performans testlerini gerçekleştirdik. Azure --> Azure geçişimizde, yeni altyapımızı servislerimizi DNS yönlendirmeleriyle peyderpey taşırken, AWS --> Azure geçişimizde ise bir gece çalışması ve 4 saatlik kesinti ile BigBang geçişimizi gerçekleştirdik. Yeni yapımızda tüm cloud altyapımız Microsoft best practieclerine uygun olarak aynı veri merkezi içerisinde çalışmaya başladı.
Paralelinde ise veri merkezi konsolidasyonuna devam ettik. Yeni yatırımlarımızı yaparak uygulama ve veri tabanlarımızı Equnix veri merkezine bunların Disaster ortamlarını ise KKB veri merkezine taşıdık. Son olarak network-güvenlik altyapımızı ve MPLS bulutumuzu yine bu 2 veri merkezine taşıyarak projemizi tamamladık.
Proje sonunda, yalın bir mimariye kavuştuk, uygulama performanslarımız arttı, maliyet tasarrufu sağladık, problemlerimiz ve problemlere müdahale sürelerimiz azaldı.
Uygulamalarımızı Azure üzerinde çok daha hızlı ayağa kaldırmaya başladık, iş ihtiyaçlarını daha kısa sürelerde tamamlayabiliyoruz. Aynı şekilde veri merkezi olarak Bulutistan ile aynı lokasyonda olmamız sayesinde ihtiyaç halinde daha hızlı ölçeklenebilir bir yapı kurduk. Tüm uygulamalarımız için çalışır disaster recovery yapılarını oluşturduk.
Projenin Amacı
Projemizi mevcut işlerimizi daha uygun maliyetlerle, daha kaliteli hale getirmek, performansi süreklilik ve neticesinde müşteri memnuniyetimizi artırmak için gerçekleştirdik.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Proje inovasyon amaçlı değil daha çok revonasyon ve iyileştirme amaçlı gerçekleştirildi. Projeyle birlikte uygulamalarımızda daha yeni teknolojiler kullanmaya başladık. Yeni teknolojilerle(ChatGPT) daha entegre çalışmaya başladık.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Projemiz hem IT hem de iş ekiplerine fayda sağladık. IT ekipleri artık daha stabil ve yalın bir ortamda çalışıyorlar. İş ekiplerinin taleplerini çok daha kısa sürelerde tamamlayabilir duruma geldik.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Böyle bir projeyi üst yönetim desteği olmadan gerçekleştirmek mümkün değildir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Projenin teknik ve mali ciddi katkıları oldu:
1. Cost Savings: Çok önemli mali tasarrufumuz oldu. Sadece cloud konsolidasyon projemizle aylık yaklaşık 40K USD tasarruf sağladık. Veri merkezi projemizle, veri merkezi harcamalarımızı ve hat maliyetlerimizi azalttık.
2. Response Time: Uygulama cevap sürelerimizde %50'ye varan iyileşmeler yakaladık. Uygulamalarımız iç networkten haberleşmeyi başladı, farklı ülkeler üzerinde gezen transactionlarımızın gezinti süreleri kısaldı.
3. Incident Response: Karmaşık bir yapıda olduğumudan olayları algılama ve müdahale sürelerimiz uzundu. Yapıyı yalınlaştırdıkran sonra bu sürelerimizde en az %30 iyileşme yakaladık.
4. Operational Efficiency: Uygulama, sunucu vb servis kurulumlarımızı otomatize ettik tüm kurulumlarımızı Teraform ile yapmaya başladık. Bu sayede hem zamandan tasarruf ettik, hem de kurulum sürelerimizi kısalttık. Ekibimiz artık sadece Azure ortamlarına konsantre olmaya başladı.
5. Security: Azure üzerindeki tüm yapı Microsoft cloud Adaption Framework'e uygun olarak tasarlandı. Güvenlik best practicelerine uygun olarak hayata geçirildi.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Başta DevOps, Sistem ve Network ekipleri çalıştı. Bu ekipler yaklaşık 20 kişi. Bu ekiplerin yanında developlent, test ekipleri ve 3. parti ekipleri hesaba katarsak toplamda 50'den fazla kişi çalışmıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Microsoft, Bulutistan, Superonline, Rasyona
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Microsoft