T K

Müşteri Deneyimini İç görüler ile Zenginleştirme

Doğuş Teknoloji

Müşteri Deneyimini İç görüler ile Zenginleştirme

Proje İçeriği

Oluşturduğumuz müşteri veri platformu, bir çok farklı platform üzerinden farklı teknolojiler aracılığı ile alınan müşteri verilerini tek bir yerde toplayarak, müşteriyi 360 derece tanımak ve müşteri odaklı çalışmalar yürütebilmek adına kurulmuştur. Platform, müşterinin Doğuş Grubu içerisinde bıraktığı davranışsal ayak izlerini takip ederek müşterinin ilgi alanlarını keşfedip, sağladığı iç görüler ile proaktif hizmet seçeneğini sunuyor. Bu sayede Doğuş Grubu firmaları arasındaki iş birliklerine de veriden fayda sağlayabilecekleri zemin hazırlıyor. Platform içerisinde müşterinin gizliliği esas alınarak güvenlik, şifreleme önlemleri ile izne dayalı bir süreç yürütülüyor. Temel hedef ise,  büyük veri teknolojilerini kullanarak doğru müşteriye, doğru zamanda ulaşarak müşteriye değer sağlamak ve müşterinin deneyimini en üst noktalara çıkarabilmektir. Geçmişe yönelik analizler ile geleceği tahminleyerek aksiyon çıkarabileceğimiz gibi, anlık/anlığa yakın aksiyonlar alabilmek mümkündür.


Projenin Amacı

Proje ile birlikte müşterinin daha iyi tanınabileceği, farklı sektör ve süreçlerden bilgi alınabileceği, müşteriye temas noktalarında daha doğru bilgiler ile daha doğru aksiyonlar alınabileceği yeni bir hizmet yaratmış olduk. Ek olarak, mevcut satış - kampanya süreçlerini de iyileştirecek iç görüler ile daha odaklı kitlelere ulaşım olanağı sağlamış oluyoruz.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje içerisindeki en büyük innovasyon, grup içerisinde tüm sektörlerden gelen müşteri verisini tek bir düzleme getirip, şifreli bir şekilde tekilleştirme çalışmaları yaparak müşteriyi tanımlayabilmektir. Bu sayede var olan müşteri verisinin diğer sektörlerden gelen bilgiler ve analizi ile zenginleştirilebilmesi sağlanmaktadır. Bir diğer fayda olarak dağıtık veri işleme yapısı sayesinde genişleyebilir bir altyapı sahip olmamız diyebiliriz. Bu sayede içeri eklenen yeni firmalar ile aynı performans ve başarıda çalışmaya devam eden bir yapı kurgulanmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje şu aşamada Otomotiv, Turizm, Yeme içme, Perakende ve Liman işletmeleri sektörlerinde satış ve pazarlama bölümlerine fayda sağlamıştır. İlerleyen süreçlerde, grup içerisinde yayın grubu ve sigorta iştiraklerinin, grup dışında da bir çok farklı sektörden şirketlerin fayda sağlayabilmesi öngörülmektedir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje en başından itibaren CDO'muz liderliğinde ilerleyip, her sektördeki üst yönetimin teşfiği ile ilerlemiştir. Alt yapı geliştirmeleri sonrasında her bir süreçte iş birimleri ile ortak ilerleyip kararlar hayata geçirilmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projenin faydaları arasında, mali getirilerin yanında temel olarak daha yüksek üretkenlik seviyeleri,  daha iyi rekabetçi konumlandırma, daha yüksek kalitede kararlar, iş-ürün ve iş operasyonları var diyebiliriz.

Müşteri veri platformunu uyguladıktan sonra iş paydaşları, daha akıllı uygulamalar sayesinde kârlarında 250.000 $'lık bir artış elde etti.
Doğru müşteri temas noktaları sayesinde yanlış yönlendirilmiş kampanya ve pazarlama risklerinin kişiselleştirilmiş ve
segmentlere ayrılmış analizler ile düşürülmesi sağlandı.

Platform, üretilen içgörüler ile organizasyondaki çalışanlara veriye dayalı kararlar alma fırsatı sunuyor. Müşterilerin daha iyi anlaşılmasıyla, ihtiyaçların karşılanması daha az efor ancak daha fazla verimlilik getiriyor. 
Bu sayede ayda yaklaşık 2 insan/gün zaman tasarrufu sağlandı.
Öte yandan, kişiselleştirilmiş analizler ile kampanyalardaki dönüşüm oranları %20'nin üzerine çıktı.

Müşteriye yönelik eylem ve kampanyalar gerçekleştirilerek %30 CSAT artışı sağlandı.
Müşteri tercihlerini anlayarak ve müşteri kayıp riskini tahmin ederek kişisel içerikler ile müşteri elde tutma oranını artırmak için iş birimleri ile aksiyonlar alınmıştır.
Ürün ve hizmetlerine ilgi gösteren kişileri tespit ederek kuruluşların müşteri sayısını artırdı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projede çalışılan iş süreçlerine göre değişkenlik gösterse de, ortalama 15+ kişi ile çalışmalar ilerletilmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje kapsamında Parton firmasından teknik destek alınmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje içersinde açık kaynaklı ürünler kullanılmış ve platform in-house olarak geliştirilmiştir. Bu kapsamda Nifi, Kafka, Apache Spark, Apache Airflow, Apache Superset gibi teknolojiler kullanılmıştır. Yine bu ürünlerin üzerine kurgulanan framework proje ihtiyacına uygun olarak tasarlanıp geliştirilmiştir.