T K

E-Atık Toplama Projesi

Doğuş Teknoloji

E-Atık Toplama Projesi

Proje İçeriği

2022 ve 2023 yıllarında Doğuş Teknoloji önderliğinde Doğuş Grubu içerisinde gerçekleştirilen E-Atık Toplama Projesi, elektronik atıkların çevre dostu bir şekilde toplanması, geri dönüştürülmesi ve doğru şekilde imha edilmesini amaçlayan önemli girişimlerimizden biridir. E-Atık Toplama Projesinin temel hedefi, elektronik atıkların çevreye zarar vermeden toplanması, geri dönüşüm süreçlerine dahil edilmesi ve çevresel etkilerin en aza indirgenmesini hedefliyoruz. Ayrıca, bilinçli tüketim ve atık azaltma konularında farkındalık yaratmak amaçlarımız arasında.

Projede artık kullanmak istemediğimiz bilgisayarımız, yenilenen cep telefonumuz, yenisini aldığımız buzdolabı, televizyon, yazıcı gibi ürünlerin yanı sıra çekmecelerimizde/kutularımızda bekleyen kablo, şarj aleti, USB cihazları gibi tüm elektronik eşyaları içermektedir. 2022 ve 2023 yıllarında toplanan toplam E-Atık miktarımız 1142,5 kilogramdır. Bu miktar, projenin başarısını gösteren önemli bir metriktir.

Toplanan E-Atıklar, geri dönüşüm tesislerine gönderilir. Burada, atıkların bileşenleri ayrılır, yeniden kullanılabilir malzemeler çıkarılır ve çevre dostu yöntemlerle imha edilir. Bu süreçler, doğal kaynakların korunmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.

E-Atık Toplama Projemiz, sadece elektronik atıkların sorumlu bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çevre koruma ilkelerini vurgular. Projenin başarısı, çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi açısından büyük bir öneme de sahiptir.


 


Projenin Amacı

Proje Doğuş Grubu içerisinde yer alan e-atıkların kurum içerisinde Tübisad işbirliği ile doğaya zarar vermeden dönüştürülmesi adına iyileştirme yapılan bir projedir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Sadece kurum içerisinde yer alan kullanım ömrününü tamamlamış olan cihazlar ile sınırlı kalmayıp çalışma arkadaşlarımızın evlerinde yer alan farklı elektronik cihazları da e-atık bağış kutularımızda topladık. Farkındalık oluşturmak ve projemizi genişletmek adına Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfına bağışlarımızı ulaştırıyoruz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Kuruma ait veri bulundurmayan elektronik eşyaların artık çalışır durumda olmaması nedeni ile bağışlayarak kurum içerisindeki her bölüme katkı sağladık. Sadece kurum içinde kalmayıp çalışan arkadaşlarımızın evlerinde ve ailelerinde de farkındalık yaratmış olduk. Sadece bir atıkla bile onlarca çocuğun eğitim hayatına katkıda bulunmuş olduk.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Doğuş Grubu "Doğuştan İyi Bir Gelecek Doğuş İle Gelecek" söylemi ile tüm sektörlerde sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yürütmekte. Grubumuzun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk Bey ve tüm grup üst yönetimimiz iyi bir gelecek için üzerimize düşen neyse yapalım yaklaşımı ile tam destekçimiz oldular. Sürdürülebilirlik alanında Sorumlu Üretim ve Tüketim çalışmalarımızı sunduğumuzda grup geneline taşıyarak kitlemizi genişletmemize yardımcı oldular.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Tübisad iş birliği ile yıllık, aylık ve grup içi şirket kırılımları ile toplanan atık miktarlarımızı raporluyoruz. Veriler sonucunda 2 yılda toplam 1142,5 kilogram atık toplayarak geri dönüşüme kazandırdık. D-Ofis, Doğuş Otomotive ve Doğuş Yayın Grubu bina girişlerine toplamda 10 e-atık kutusunu yerleştirdik. Her 3 ayda bir Tübisad yardımı ile yerleştirilen kutularımızda ölçümler yaparak toplanan miktarları raporluyoruz.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Cihaz bağışında bulunanlar arkadaşlarımızı kayda almıyoruz. Ancak Grup içerisinde gönüllülük esaslı bu projede İdari İşler ve Sürdürülebilirlik Ekiplerimizin yer aldığı 27 kişi proje sorumluluğunu üstlenmektedir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Tübisad


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Tübisad, Doğuş Grup Şirketleri