T K

Esnek Dijital Belge Onay Yapısı

Alternatif Bank

Esnek Dijital Belge Onay Yapısı

Proje İçeriği

Alternatif Bank olarak bizi rekabette öne çıkaran en önemli farkımız, verimlilik ve esnekliği teknolojik dönüşüme çok iyi uyguluyor olmamız. Doğru planlama ve banka içi bölümler arasında sağlanan üst düzey koordinasyon sayesinde, yatırımlarımızı ve kaynaklarımızı etkili ve verimli bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu proje kapsamında, ıslak imza gerektiren onay işlemlerinin şubeye gitmeden mobil uygulama ve internet bankacılığı üzerinden dakikalar içerisinde ve kolay bir şekilde yapılmasına imkan tanıdık.

Bankacılık yazılımlarımız ve müşterilerimizin eriştiği platformlarımızı sürekli olarak geliştirsek de hala bireysel müşterilerimizin fiziksel belge imzası gerektiren işlemleri bulunmaktaydı. Yüz yüze (huzurda) imza gerektirmeyen işlemler ve internet/mobil aktif müşteriler için yapılan sistemsel geliştirmelerle, şubeye gelme gereksinimi olmadan, dijital belge ile uzaktan onaylanabilmesini sağladık. Gerekli durumlarda, işlemler özelinde geliştirmelerin zaman alması nedeniyle, esnek olarak, personel tarafından hazırlanan belgelerin müşteriler tarafından dijital olarak onaylanabileceği bir alt yapı daha geliştirildi.

Kapsama alınacak belge listesinin, bu belgelerin kullanım sıklıklarının, ilgili iş birimi ve BT ekiplerinin belirlenmesi için araştırma yapılması ile çalışmalara başlandı. Bu amaçla bir proje ekibi kuruldu ve çalıştaylar düzenlendi. Belirlenen ekiplerle, çalıştay içeriklerinin planlanması sağlandı. Çalıştaylar kapsamında da, bu belgelerin düzenlenebilir formatta personel tarafından erişilip düzenlenmesi ve ekranlara yüklenmesi sonrası, müşteri dijital onayına giriş-onay prensibi ile gönderilebileceği teknolojik alt yapının geliştirilmesi ihtiyacı netleştirildi. Bir yandan da belgelerle ilgili akışların süreç modelleme ile analiz edilerek akıştaki müşteri deneyimi ve verimlilik boyutları da kapsama alındı. Ayrıca müşterilerin belge onayı sonrasında da bu belgelere erişebilmeleri sağlandı. Son olarak şubeler değişiklikler hakkında bilgilendirilerek, eğitimler verildi ve kullanımları izlendi.


Projenin Amacı

İş ve işlem onay süreçlerindeki müşteri onay aşamalarına yönelik olarak, fiziksel imza ve şubeye gitme ihtiyaçlarını ortadan kaldırmak üzere hayata geçirilen bir süreç iyileştirme çalışmasıdır. Yeni bir hizmet sunmamaktadır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje kapsamına dahil edilen belge listesinde, altyapısal olarak uzaktan onay verilmesine olanak tanıyan ekran ve sistemler için doğrudan akış üzerinde bir dijitalleşme sağlandı. Ancak bu yapıya yatkınlığı daha az olan ve proje doluluğu ve iş yoğunluğu nedeniyle daha yavaş çıktı üretebilen konu başlıklarında müşteri deneyimini olumsuz etkileme riski ile karşı karşıya kalındı.

Bu amaçla ortaya çıkarılan “Esnek Dijital Belge Onay Yapısı” ile ekran geliştirmelerini beklemeye gerek kalmaksızın, şubelerce hazırlanan belgelerin doğrudan müşteri dijital onayına gönderilebileceği özel bir akış tasarlandı. Böylece, proje süresince geliştirmeleri devam eden ve henüz devreye alınamayan belgeler için, müşterileri şubeye fiziksel olarak ulaşmak, güvensiz iletişim ortamlarından belge görselleri paylaşılması veya işlemlerin tamamlanamaması risklerini ortadan kaldırmış olduk.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bireysel ve Dijital Bankacılık ve bağlı bölümleri (Şube, Satış, Operasyon ve diğer destek ekipler).


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, hem ilgili işkolları hem de geliştirme ekiplerinin bağlı olduğu üst yönetim temsilcileri projeye destek ve öncelik sağladı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Sistemin devreye alındığı 2023 yılı Mart ayı sonundan bugüne kadar, çözümün şubelerce kullanım oranı yaygınlığında %100’e ulaşıldı. Müşterilerin belge imzaları için şubelere gelme ihtiyacı ürünlerin %20’sinde %50’ye kadar azaltıldı, bireysel bankacılık süreçlerinin %80’inde ise tamamıyla ortadan kaldırıldı. Bu sistemden işletilen belgelerde tarama, arşivleme ihtiyaç ve eforları sıfıra indirildi, ayrıca kalite problemleri elimine edildi. İşlemlerdeki bekleme süreleri dahil edildiğinde toplamda %100’ün üzerinde süre tasarrufu sağlandı. Bunlara ek olarak müşterilerin fiziksel akışta geriye dönük kolaylıkla erişemedikleri belgelerine dijital olarak kendi hesapları ile diledikleri zaman erişim imkanı sağlandı.

Bilgi teknolojileri altyapısını dönüştürerek devreye aldığımız onlarca projeyle birlikte Alternatif Bank olarak son 3 yılda operasyonel işlerde dijitalleşme oranımızı %92 seviyesine çıkarmayı başardık.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

20


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Linktera, Veripark


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

-