Kalite Kontrol Kokpiti
CITS Bilişim Hizmetleri
Kalite Kontrol Kokpiti
Proje İçeriği
Başta otomotiv sektörü olmak üzere tüm parça imalatı yapan ve kalite ölçümleri yapan üretim alanlarında kullanılmak üzere geliştirilen Quality Inspection System uygulaması; parçaların izlenebilirlik süreçlerinde önemli yer izleyen yüzde 100 kalite ölçümlerinin 3B malzeme modelleri üzerinde nokta bazlı hata işaretlemelerinin yapılması ve hata tespitlerinin geriye dönük olarak MES sistemlerine entegre olmasıyla tam kalite analizi sağlamaktadır. 3B modeller üzerinde tespit edilen ve tolerans dışı kontrol karakteristikleri, dokunmatik ekranlardan yapılan işaretlemeler ve ölçüm sonuçlarının Bluetooth cihazlarla veya kalite ölçüm cihazlarının entegrasyonuyla otomatik olarak alınabilmektedir. Kullanım kararı verilen ve hatalı bulunan parçaların geriye dönük olarak malzemenin geçtiği tüm prosesler analiz edilerek, hatanın kök neden analizi yapılabilmekte ve kestirimci bakıma yönelik aksiyonlar alınması sağlanmaktadır. Bu uygulamayla birlikte sağlanan en büyük fayda, insan hatasıyla girilen ölçüm sonuçlarının tamamen önüne geçilerek dijital çıktıların direkt olarak sisteme girilmesi, ölçüm operasyonlarında harcanan zamandan yüzde 70 oranında tasarruf sağlanması ve kalite ölçümlerinin analizi sonucu trend analizleri ve tahminleme modelleri yapılmaktadır.
Projenin Amacı
Proje, Coşkunöz Holding bağlı şirketlerinden Coşkunöz Metal Form’un üretim süreçlerinde ortaya çıkan ihtiyaçtan dolayı oluşturuldu. Daha sonra diğer müşterilerimizle yaptığımız görüşmelerde bu uygulamanın kendileri içinde faydalı olacağını ilettiler. Böylece ürünü bağımsız bir hale getirerek, tüm ERP ve MES sistemlerine entegre edilebilir bir çözüm geliştirdik. Bu sayede Quality Inspection System ürünü farklı senaryolardan beslenerek kendini geliştiren ve entegre edilebilir bir versiyona dönüştü.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Kalite süreçlerinde her kurumun sonuç kayıtlarını farklı yöntemlerle kayıt altında tuttuğunu ancak bunların izlenebilirlik sistemlerinde erişim ve raporlama için faydalı olmadığını bundan dolayı da büyük kalite problemlerine yol açtığını gözlemledik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre Excel, ERP, Kağıt gibi yöntemler ile malzemelerin görsel hata analizlerinin yapılamadığından dolayı bir malzeme üzerinde gerçekleşen tüm hataların tek model üzerinde ısı haritası mantığında bir uygulama geliştirerek, sıfır ölçüm girişi, minimum zaman ve esnek raporlama sonucunda kestirimci bakıma yönelik aksiyon alma sonuçlarını elde ettik.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje öncelikli olarak Coşkunöz Holding’in kalite departmanına ve bu uygulamanın elde ettiği sonuçlarla birlikte üretim departmanındaki MES entegrasyonuna fayda sağladı. Bunların yanı sıra bakım departmanı da elde edilen izlenebilirlik sonuçlarıyla süreçlerinde fayda görmüştür.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Proje fikri ortaya atıldığı andan itibaren tüm süreçlerde; Coşkunöz Holding ve bağlı şirketlerindeki üretim ve kalite yöneticileri ile tüm üst düzey yöneticiler tarafından destek aldık.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Coşkunöz Metal Form fabrikasında üreim için prototip olarak geliştirdiğimiz uygulamanın canlı geçişi sonrasında elde ettiğimiz ilk sonuçların analizleri ve raporları karşılaştırmalı olarak kontrol edildi ve başarısı ortaya koyuldu.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projenin geliştirilmesi anlamında tüm Coşkunöz Holding ve bağlı şirketlerinin üretim bölümlerinin payı vardır. Teknik geliştirme ekibinde ise; 2 Back-End Developer, 2 Front-End Developer, 1 MES-ERP Developer, 1 Süreç Uzmanı görev aldı.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Proje, Coşkunöz Holding iştiraki olan CITS Bilişim Hizmetleri şirketinin kaynaklarıyla geliştirildi.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Uygulama SAP ve Microsoft Teknolojileri kullanılarak geliştirildi. Advantech Endüstriyel PC’ler ile kullanılmaktadır.