Vakıf Katılım RPA Yönetişimi Projesi
Vakıf Katılım Bankası
Vakıf Katılım RPA Yönetişimi Projesi
Proje İçeriği
Bu proje, kurum içindeki Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve izlenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Projede temel hedef, RPA taleplerinin doğru bir şekilde alınması, bu taleplere uygun projelerin oluşturulması, Scrum metodolojisi altında SDLC süreçlerinin işletilmesi, hata kayıtlarının alınması ve RPA çalışmalarının detaylı bir şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesidir. Projenin ilk adımı, RPA taleplerinin alınmasıdır. Bu adımda, çalışanlardan, süreç optimizasyonlarındaki tespit edilen RPA ihtiyaçları doğrultusunda süreç sorumlularından gelen RPA talepleri geliştirilen sistem alt yapısı aracılığıyla toplanmaktadır. Daha sonra gelen talebe ilişkin kapsam dokümanı hazırlanarak bu doküman üzerinden talepteki ihtiyaç ve RPA ile yaptırılmak istenilen işlemler incelenmekte, talepte iletilen işin eforu hesaplanmaktadır. Ardından, kabul edilen talepler doğrultusunda teknik analiz yapılarak sistem üzerinden RPA projeleri oluşturulmakta ve oluşturulan projeler scrum metodolojisinde yazılım geliştirme döngüsüne(SDLC) alınmaktadır. Scrum metodolojisi ve Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) prensipleri çerçevesinde RPA projesi yönetilmekte ve geliştirilmemektedir. Bunların yanı sıra geliştirilen projelerde karşılaşılan hata kayıtları sistem üzerinden alınması da projenin önemli bir bileşenidir. Böylelikle hata tekrarlarının önüne geçilmesi için RPA projelerinde ortaya çıkan hatalar kaydedilmekte, geliştirilen “RPA Hata Kayıtları Takip Panosu” üzerinden takip edilmekte ve alınan hata kaydı analiz edilerek gerekli çözümler üretilmektedir.
Projenin bir diğer aşaması, RPA çalışmalarının detaylı bir şekilde takip edilmesidir. Bu kapsamda, RPA projeleri ve süreçleri geliştirilen özel bir “RPA Takip Panosu” üzerinden izlenmekte, performansları raporlanmaktadır.
Canlıdaki süreçlerin ve robotların işlem yoğunluklarının izlenmesi de projenin önemli bir bileşenidir. Dolayısıyla bu proje ile mevcut süreçler, “Robotik Otomasyon İzleme Merkezi” üzerinden gerçek zamanlı olarak izlenmekte, veriler analiz edilerek performans optimizasyonları ve ölçümleri yapılmaktadır.
Son olarak, projenin RPA monitöring ve robot yönetimi aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada, robotların anlık çalışma durumları ve performans verileri üzerinden izlenerek süreçlerde ve robot makinelerinde oluşan aksaklıklara anlık müdahale edilmektedir. Böylelikle süreçlerde hizmet kesintileri yönetilerek önlenmektedir.
Sonuç olarak, projenin başarısı, bankamızdaki dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sunmaktadır, bankamızdaki iş süreçlerinde verimliliği ve maliyet tasarrufunu artırmaktadır.
Projenin Amacı
Projemizle kurumumuzdaki iş süreçlerini dijitalleştirerek etkili bir süreç iyileştirmesi yaptık.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projemizdeki inovasyonlarımız şunlar:
1. Projemiz kapsamında tüm raporlarımız için dijital raporlama sistemleri geliştirildi ve proje içerisindeki tüm süreç uçtan uca dijital raporlar üzerinden izlenerek takip edilmektedir.
2. Projemiz kapsamında iş eforlamasında kullandığımız bir eforlama yapısı geliştirdik ve projemizdeki sürecimizi bu efor yapısına göre yönettik.
3. Projemizde kapsamlı, kurumumuzun ihtiyaçlarına uygun ve kullanışlı bir framework yapısı geliştirdik ve projede kullandık.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
BT Strateji ve Yönetişim Müdürlüğü
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet. Bankanın üst yönetiminin desteği bulunmaktadır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Evet sonuçları analiz ettik. Analizler sonucunda projenin kuruma olan pozitif katkısı tespit edilmiştir. Bu tespite istinaden projeye olan iş gücü ve finansal yatırım desteğine devam edildi.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
10
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Linktera
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Uipath