Architecht OBA Suite - Cloud Native Microservice Technology Platform
Architecht Bilişim Sistemleri ve Pazarlama Tic. A.Ş.
Architecht OBA Suite - Cloud Native Microservice Technology Platform
Proje İçeriği
“Modern Tasarım, Yüksek Performans: Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu”
OBA Suite, mikroservis mimarisi ile oluşturulmuş bulut tabanlı bir teknoloji platformudur. Bu teknoloji platformu yalnızca bankaların değil, sigortacılık, fintek ve telekomünikasyon gibi farklı sektörlerdeki firmaların yazılım geliştirme ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı sunar.
OBA Suite teknoloji platformunu kullanarak tüm firmalar iş ihtiyaçlarına yönelik yazılım geliştirmelerini on prem veya SaaS olarak yapar.
- OBA Suite low code no code platformları, kullanıcı dostu ara yüzleri ile kolayca ekran ve iş akış tasarımların yapılmasına olanak sağlar.
- Ürün ve uygulama geliştirmede bulut teknolojilerinin gücünden faydalanmak mümkündür, bu sayede inovasyon ve esneklik en üst seviyeye çıkar.
- Çevik ve bağımsız mikro servisler ile, bağımsız uygulama geliştirme süreci sağlar.
- Yaygınlaştırma süreçlerinde tam bağımsızlık elde edilir; bekleme süreleri ortadan kalkar ve kolay yaygınlaştırma imkanı sağlanır.
- OBA Suite, müşterilere hem yerinde kurulum (on-prem) hem de bulut tabanlı hizmet (SaaS) seçenekleriyle sunularak, esneklik ve kullanım kolaylığı sağlar.
OBA Suite içinde modüller geliştirmeyi kolaylaştıracak altyapılar yer almaktadır.
- OBA WEB (Mikrofrontend desteleyen önyüzdür.)
- OBA Mikroservis (ORM, SAGA gibi altyapıların yer aldığı modüldür.)
- Tasarla Çalıştır (Kolay ve esnek ekran oluşturmayı sağlayan altyapılar yer alır.)
- Governance (Yönetişim süreçleri ve regülasyonlar uyumları içeren altyapılar yer alır)
- Güçlü Entegrasyon (BOA ve diğer uygulamalar ile entegrasyonu destekler.)
OBA Suite’in Geliştiricilere Sağladığı Katkılar
- Tasarla-Çalıştır Ekranlar: Hızlı ve verimli ekran geliştirmeyi sağlar.
- Responsive Ekranlar: Her kanal için ayrı geliştirme yapmaya gerek kalmadan, bir yerde tasarlanıp her yerde kullanmayı sağlar.
- Hata İzolasyonu ve Etki Analizi Kolaylığı: Sorunları izole etmek ve etkilerini analiz etmek daha kolaydır.
- Yaygınlaştırma Kolaylığı: Uygulamanın farklı alanlarda kullanılmasını kolaylaştırır
- Geliştirme Hızı: Modern teknolojiler sayesinde hızlı ve verimli bir şekilde ekran geliştirilebilir.
OBA Suite’in İş Birimlerine Sağladığı Katkılar
- Son Kullanıcı Odaklı Tasarla-Çalıştır Ekranlar: Vatandaş geliştiriciler kendi ihtiyaçlarına uygun ekranları hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilirler.
- Rutinler Olmadan Yaygınlaştırma: OBA Suite sayesinde rekabetçi ürünler hızlı bir şekilde pazara sunulabilir.
- Modern Görünüm: Güncel önyüz teknolojileri OBA Suite’in ön yüzünde kullanılmıştır.
- Kullanıcı Deneyimi: OBA Suite ekranları geliştirirlerken BOA’da elde edilen öğrenilmiş derslerden faydalanılmış, kullanıcı odaklı olarak ekran ve süreçler tasarlanmıştır.
OBA Suite’in Firmalara Sağladığı Katkılar
- Maliyet Avantajı: On-prem maliyetlerle uğraşmak zorunda kalmaz; SaaS (Yazılım Hizmeti Olarak Hizmet) modeliyle hizmet alınabilir.
- Hızlı Ürün Oluşturma: İş birimleri de geliştirme yapabilir, böylece rekabetçi ürünler hızla piyasaya sunulabilir.
- Çok Kanallı Geliştirme: Responsive ekranlar sayesinde geliştirilen bir ekran mobil ve internet şubede de görüntülenebilir.
- Hata İzolasyonu ve Müşteri Memnuniyeti: Hata izolasyonu sağlanır böylece bir modül hizmet vermediğinde müşteri diğer modüllerden hizmet almaya devam edebilir.
- Otomatik Ölçeklenme ve Performans Avantajı: Yük anında otomatik ölçeklenebilme, sistem kırılmalarını önler ve bağımsız servisler daha iyi performans sunar.
Projenin Amacı
Pazardaki mevcut ve gelecekte doğabilecek ihtiyaçları öngörerek, Architecht’in ürün ailesine yenilikçi bir bakış açısıyla OBA Suite adlı devrim niteliğindeki bir ürünü ekledik. Bu ürünle, yalnızca sık ve sorunsuz yaygınlaştırma süreçlerini gerçekleştirebilme kapasitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda performans iyileştirmelerinde çığır açmayı hedefledik. Bunun yanı sıra, kullanıcılarımızın karmaşık süreçleri basitleştirerek kolaylıkla ekran tasarlayabilecekleri, esnek ve hızlı bir şekilde piyasaya sürülebilir bir altyapı oluşturma misyonunu benimsedik. OBA Suite ile sadece teknik bir çözüm sunmakla kalmıyoruz; aynı zamanda pazara dinamizm kazandıracak ve müşterilerimize rekabet avantajı sağlayacak bir platform sunuyoruz.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projemizin en önemli yeniliği, OBA Suite'in düşük kodlu uygulama geliştirme yeteneğiyle, teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcıların dahi karmaşık uygulamaları kolay ve hızlı bir şekilde oluşturabilmesine olanak tanımasıdır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Mikroservis mimarisiyle geliştirdiğimiz bu proje, farklı ekipler için çeşitli faydalar sunmaktadır. Uygulama geliştirme ekipleri, hızlı ve kullanıcı dostu bir ara yüzle kolayca ekran tasarlayıp, bu tasarımları hızlıca canlıya alabilme imkanı bulacaktır. DevOps ekipleri ise, esnek ve güvenilir altyapı sayesinde kesintisiz ve kolay yaygınlaştırma süreçleri gerçekleştirebileceklerdir. Ayrıca, projede kullanılan açık kaynak kodlu teknolojiler, şirket genelinde maliyet avantajı sağlayarak bütçenin daha verimli kullanılmasına katkıda bulunmaktadır. Ek olarak, yazılım mimarisi ekipleri, mikroservislerin sunduğu modüler yapılar sayesinde uygulamanın ölçeklenebilirliğini ve bakımını kolaylaştırabilirler. Güvenlik ekipleri ise, mikroservislerin birbirinden bağımsız çalışabilme özellikleri sayesinde, potansiyel güvenlik açıklarının minimize edilmesini sağlayabilirler. Bu proje, her bir ekibin iş süreçlerini daha verimli ve etkili hale getirerek, genel performans ve işleyişe önemli katkılar sunmaktadır.”
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek ve Yönetim Kurulumuzun destekleriyle proje hayata geçirilmiştir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
- Ölçeklenebilirlik: Mikroservis mimarisi sayesinde sistem, kullanıcı ve iş yükü arttıkça kolayca ölçeklenebilecektir.
- Esneklik ve Bağımsız Geliştirme: Mikroservislerin birbirinden bağımsız olarak geliştirilip güncellenebilecektir.
- Hızlı Yenilik ve Uygulama Geliştirme: Düşük kod/no kod platformunun entegrasyonu sayesinde, iş ekipleri teknik bilgiye ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde yeni çözümler geliştirebilecek. Bu da pazara daha hızlı çıkış ve operasyonel verimlilik sağlayacaktır.
- Artan Güvenlik ve Bakım Kolaylığı: Bağımsız mikroservisler sayesinde sistemin güvenlik ve bakım süreçleri daha etkin bir şekilde yönetilebilecek, potansiyel sorunlar hızla izole edilip giderilebilecek.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projede aktif olarak 24 kişi çalışmaktadır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Microsoft, Gartner
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Microsoft (.Net 8, Visual Studio, Azure DevOps, SQL Server), Docker, Java, Kibana, React, Kubetnetes, Argo