T K

AI Destekli Oltalama ve Kullanıcı Farkındalığı

AgeSA Hayat ve Emeklilik

AI Destekli Oltalama ve Kullanıcı Farkındalığı

Proje İçeriği

Proje, yapay zeka teknolojisinin kullanılmasıyla oltalama testlerinin çeşitlendirilmesini ve daha yaratıcı hale getirilmesini amaçlamıştır. Geleneksel oltalama testleri genellikle benzer senaryoları içerir ve bu da çalışanların belli bir süreden sonra bu mailleri hızlı bir şekilde tespit etmesine sebep olmaktadır. Bu tür durumda farkındalığı ölçmek sınırlanmaktadır. Projemizde öncelikle yapay zeka destekli Oltalama Platformu kurulmuştur. Tüm çalışanların mail uygulamalarına "Şüpheli E-posta Bildirimi" butonu eklenmiştir. 
Yapay Zeka destekli oltalama senaryosu hazırlanırken sadece dil seçilerek gündem haberlerinden test oluşturulabilir. Ya da dil, anahtar kelime, kimlere gönderim yapılacağı, kimden gönderim yapılacağı ve mailin teması hakkında bilgi verilerek oltalama testi oluşturulabilir. Geleneksel olarak hazırlanmış eğitimler, çeşitli hassas veri ile çalışan departmanlar için yeterli gelmemektedir. Bunun için çeşitli departmanlara göre hazırlanmış esnek eğitim materyalleri bulunmaktadır. Eğitimleri ihtiyaca yönelik değiştirme ve hedefe uygun hale getirebilmek mümkündür. Departmanlara yönelik olması çalışan açısından eğitimi daha ilgi çekici ve şirketimizin güvenilirlik bakış açısını vurgulamak için etkin bir yöntem olmaktadır. 


Projenin Amacı

Oltalama testlerine karşı çalışanların farkındalık seviyelerini iyileştirmek için yapılmıştır. Çalışanların özelleştirilmiş eğitimler ile farkındalık seviyelerinin arttırılması hedeflenmiştir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Yapay Zeka teknolojisi kullanılarak oltalama testleri çeşitlendirilmiştir. Gündemdeki konular hakkında hızlıca test hazırlanıp şirket içinde farkındalık oluşturulabilir. Oltalama saldırılarının çeşitli konularda hızlı hazırlanması  efor ve şirket için farkındalık konularında avantaj oluşturmaktadır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

AgeSA'nın tüm çalışanları ve ekiplerine olacak şekilde, tüm kuruma fayda sağlamaktadır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Benzer çözümler değerlendirilmiş, AI Destekli olmasından dolayı üst yönetimimiz projemizle ilgili olumlu dönüşler yapmıştır. Proje boyuncada düzenli bilgilendirmeler yapılmış, üst yönetim tarafından da yakından takip edilmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

  • Eşlenik çözümlere oranla 1.5 milyon liralık tasarruf sağlanmıştır.
  • Yapay Zeka kullanımı sayesinde oltalama testlerinin hazırlanması, dağıtımı ve raporlanması noktalarında yılık ölçüde baktığımızda 30 FTE kazanım sağlamaktadır.
  • Geleneksel yöntemlere göre maili okuyan çalışan sayısı %13, oltaya düşmüş çalışan sayısı %14 ve %18 oranda arttırılması güvenlik bilincinin oluştuğunu ve farkındalık seviyesinin arttığını göstermektedir. 
  • Gerçek bir oltalama saldırısı yaşandığında çalışanlarımız daha hızlı tespit ve önlem konularında Bilgi Güvenliği ekibine destek vermektedir.
     


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bilgi Güvenliği ekibimizden 4 kişi aktif rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Vanderlog Teknoloji ve Siber Güvenlik Yazılımları Limited Şirketi ile iş birliği kurulmuştur.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

-