T K

AI Recruiter

AgeSA Hayat ve Emeklilik

AI Recruiter

Proje İçeriği

Direkt satış kadromuzu büyütme stratejimiz doğrultusunda, Yapay Zeka ile Akıllı Aday Seçimi yaparak daha hızlı ve daha fazla adaya ulaşmak amacıyla AI Recruiter projemizi başlattık. Projemiz ile iş süreçlerimize dâhil ettiğimiz Yapay Zekâ sayesinde Akıllı Aday Seçimi yaparak, farklı kaynaklardan beslenen aday havuzundan doğru adayların doğru pozisyonlarla buluşması sağlanmaktadır. Böylece İnsan Kaynakları işe alım süreçlerine dahil ettiğimiz bu yapı ile zaman/fayda/maliyet maksimizasyonu, artan verimlilik, ölçeklenebilir süreç analizi, manuel ilerleyen süreçler otomatize edilmiştir.


Projenin Amacı

Projemiz ile daha önce kullanmadığımız bir sisteme hayata geçirerek yeni bir iş süreci yarattık. Proje öncesinde aday CV’leri hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirmek ve seçim yapmak ciddi bir zaman alıyordu. Yapay zekâ teknolojisinin işe alım süreçlerinde kullanımın yaygınlaşması ile manuel yürüttüğümüz ön mülakat sürecini otomatize ederek adaylarla ilk mülakatı yapay zekâ ile gerçekleştiriyoruz.   


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Ön mülakat sürecinde aday ile hiç bir insan girişimi olmadan bütünüyle dijital ortamda gerçekleştirilmektedir. Yapay zekâ ile AgeSA saha satış için farklı havuzlardan beslenen bir aday havuzu oluşturuluyor. Açıktaki pozisyonlar için belirlenen filtre süzgeçlerinden adaylar belirli puanlama kriterlerine göre sıralanıyor. Uygun aday ile yapay zeka ile ön mülakat süreci yazılı sanal asistan yada  görüntülü avatar üzerinden gerçekleştiriliyor. Yazılı veya görüntülü mülakat sırasında llm (large language model) yapısı ile kendi sözlüğü ve de bilemediği niş pozisyonlar için ChatGPT sözlüğünden yararlanıyor. Yapay zeka eşleştirme puanına göre sistemden aday puanlaması yapılarak ön mülakat süreçleri başlatılıyor. Exchange outlook entegrasyonu ile görüşeme yapacak yönetici takvim uygunluğuna göre otomatik aday görüşmesi planlanıyor, toplantı daveti gönderiliyor.  Süreci olumlu giden aday için flowq entegrasyonumuz ile adaya otomatik olarak envanter testi ataması yapılmaktadır. Envanter test sonuç raporu ilgili yöneticilere otomatik gönderimi yapılmaktadır. İşe alım kararı verdiğimiz kişiler için son aşamada referans araştırması ve teklifle süreci tamamlıyoruz. 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Direkt Satış ve Banka Satış Kanallarına fayda sağlamaktadır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje çalışmalarında yönetim desteğini aldık.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildik.  Yapay zeka ön mülakat sistemi ile aday havuzundan hızlı ve pozisyona uygun şekilde somutsal değerlerin girdisinin işe alım olarak gerçekleşmesi sonucu çıktılarını deneyimlediğimiz bu yapıyı kalıcı hale getirdik. Şuan 15 satış bölgemizde uygulama kullanıma açıldı. 6 aylık dönemde bölgelerde uygun aday ve pozisyon eşleştirmesine göre 10.000 adaya temas edildi. Yapay zeka ile ön mülakat sistemine geçmeden önce yılda 13.000 CV taraması yapılabilmekteydi. Yapay Zeka ile şu anki sonuçlara göre yılda yaklaşık 20.000 CV taraması beklenmektedir. 


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

3 kişi aktif rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

ONO, Flowq


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Kariyer.net, Linkedln, PeopleBox