T K

Bi'Tıkla Online Satış -Tam Entegre ve Dijital BES Satış Platformu

AgeSA Hayat ve Emeklilik

Bi'Tıkla Online Satış -Tam Entegre ve Dijital BES Satış Platformu

Bi'Tıkla Online Satış -Tam Entegre ve Dijital BES Satış Platformu

Proje İçeriği

Bi'Tıkla Online Satış Platformu projesi temel olarak AgeSA’nın BES başvuru ve satış sürecinin dijitalleşmesini hedeflemektedir. Pandemi sonrası değişen pazar dinamikleri ve gelişen teknolojilere uyum çerçevesinde legacy Cream uygulamasında yürütülen BES sürecinin Bi'Tıkla platformumuza taşınması ihtiyacı zorunlu bir hale gelmişti.
Bu proje ile bir kaç farklı kazanım hedeflenmekteydi.
• İş süreci;
o Matbu satışın kaldırılarak, AgeSA Mobil ile entegre uzaktan satışa imkan verilecek yeni sürecin hayata geçirilmesi ile müşteri deneyiminin artırılması
o Yeni UX/UI ve yalın tasarım ile satış sürecinin kısaltılarak müşteri memnuniyetinin artırılması
o İhtiyaçlara yönelik geliştirmelerin time-to-market’inin kısaltılması ile müşterilerimize hızlı kazanımlar
o Esnek ve dinamik bir yapıda BES satışı ile; örneğin sigortalı – ödeyen ve sigortalayanın farklı kişiler olabilmesi – tüm müşteri ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi
• Teknoloji 
o Legacy Cream uygulamasının kapatılması ile satış ekipleri ve müşterilerimize kesintisiz destek verebilir olma
o Mini servis mimarisine geçiş ile veri ve deneyimin AgeSA içinde ortaklaştırılması ile BES satış servis kataloğunun oluşturulması
o Openshift kubernate platformumuzun Equinix’e taşınması ile cloud ready hale gelmek ve performans/ölçeklenebilirlik anlamında esneklik kazanmak


Projenin Amacı

Projemizle hem yeni hizmetler kazandırdık hem de mevcutta olan süreçlere dokunarak iyileştirdik.
Yeni hizmet kapsamında; BES satış süreçlerinin yeni müşteri için AgeSA Mobil uygulamasından, mevcut müşteri için yeni satış platformumuz Bi'Tıkla uygulamasından başlayacak ve tüm müşteriler için AgeSA Mobil'de sonlanacak şekilde BES satışlarının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.
Mevcutta matbu başvuru formlarının kullanıldığı yüz yüze şekilde gerçekleştirilen kağıtlı satış süreçleri ortadan kaldırılmış ve süreçlerin dijitalleştirilmesiyle birlikte uzaktan satışın çok kısa sürede tamamlanabilir hale gelmesi sağlanmıştır. 
Bu sayede; satış temsilcilerimiz bulundukları lokasyondan farklı lokasyonlardaki müşterilere de satış yapabilir hale gelmiştir. 
Ayrıca teknik olarak getirdiğimiz yenilikler arasında; 
Monolitik yapıdan mini servis  yapısına geçilerek daha kolay ölçeklenebilir bir proje tasarladık. Domain Driven Design prensibine uygun hazırlanan mini servislerimiz sayesinde development ve deployment süreçleri kısaldı ve hızlandı. Bir WebServer üzerinde çalışan eski tek parça uygulamadan güncel trendlere uygun şekilde Cloud üzerinde container tabanlı  OpenShift ürününe geçiş sağladık. Değişen iş süreçleriyle ihtiyacımıza karşılık vermeyen  DB tasarımını sıfırdan ele alıp "data integrity and accuracy" e uyumlu halde normalize DB şemaları oluşturduk ve güncel Oracle veritabanına taşıdık. Kullanıcı bazlı yetki yönetimi için Oracle LDAP ürününde tanımlamalar yapıp projemize entegre hale getirdik.  Dijitalleşen dünyaya  uyum sağlamak amacıyla mobil cihazlar üzerinden de ilerleyen daha az basılı evrak daha çok dijital evrak yaklaşımıyla başvuru, onay, sözleşmeleşme süreçlerini yeniden tasarladık.
Mevcut süreçlerin iyileştirilmesi kapsamındaysa; otomatizasyon ve dijitalleşme sayesinde; manuellikten kaynaklanan hataların minimize edilmesi, kullanıcılar için süreçlerin kısaltılması ve verimli hale getirilmesi ile anında izleme ve erişim gerçekleştirilerek süreçlerin de daha şeffaf ve yönetilebilir hale getirilmesi sağlanmıştır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Satış süreçlerinin uçtan uca dijitalleşmesinin sağlanması ve operasyonel süreçlerimizin otomatize edilmesi ve süreçlerin iyileştirilmesiyle uzaktan satış yapabilme imkanı sunuldu. Ayrıca satış süresinin çok kısaltılmasıyla saha ekiplerimize de verimlilik sağlandı.
Proje AgeSA ve hatta grup için örnek teşkil edecek bir projedir. Temel hedefine müşteri deneyimini alsa da aslında bir çok alanda “enabler” olma özelliğini taşımaktadır.
• Generic bir mini servis yapısını ve mimari tasarımını barındırmaktadır. Geliştirilen 5 tane mini servisi bulunmaktadır. Bu sayede bu proje için yazılan BES, Payment gibi mini servisler Akbank Mobil, AgeSA Mobil gibi uygulamalara da proje sonrasında verilmiş, tüm projelerde accelerator bir rol oynamıştır.
• Onay süreçleri, ekranlar ve satış modelleri kanallar arasında ortaklaştırılmış ve yalınlaştırılmıştır. Bu sayede proje sonrasında Özel Müşteri Ekipleri’nden gelen talep doğrultusunda 1 hafta gibi kısa bir sürede Çağrı Merkezi ekibine de satış süreci sorunsuz açılabilmiştir.
• Neredeyse 1 çeyrekten fazla süren yıl sonu ürün revizyon süreçlerimiz sprintler mertebesinde yapılabilir hale gelmiştir. Geliştirme verimliliğimiz artmıştır.
• Legacy Cream uygulamamızın saha satışta aldığı rol, bu proje ile tamamen ortadan kaldırılmış, teknik borçlarımızı kapatmış ve eski sistem barındırma zafiyetlerini ve risklerini bertaraf etmemizi sağlamıştır.
• Openshift üzerinde barındığından, proje sonrasında alt yapı Equinix veri merkezine kolayca taşınabilmiş ve cloud-ready hale gelmesi neredeyse eforsuz olmuştur.
Yukarıdakileri de değerlendirdiğimizde, ne tam bir teknoloji dönüşüm projesi ne de tam bir iş birimi projesidir. Hem iş sürecinde hem de teknoloji tarafında AgeSA’ya bütünleyici ve tamamlayıcı bir potansiyel oluşturduğundan bu projenin önemi yadsınamaz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

DSF, Acente ve Banka Satış kanalımıza daha yalın bir süreçte dijital uzaktan satış imkanı sağlamıştır. Operasyon ve İdari İşler ekiplerimizde matbu evrağın kalkmasıyla kontrol ve onay süreçlerinde verimlilik sağlamıştır. IT süreçlerinde SDLC, DevOps, time2market gibi konularda verimlilik sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projeyi tasarlarken hem sektörel ve dışı diğer uygulamalar incelendi ancak AgeSA’nın hali hazırda stratejik yatırım yaptığı Openshift üzerinde Java stack’te koşan Bi’Tıkla platformu yukarıdaki ihtiyaçları karşılamak için en uygun çözüm olarak değerlendirildi ve üst yönetim tarafından da güçlü bir destek gördü. Bu proje tüm şirketin hedef kartına Şirket KPI projesi olarak girdi ve yatırımcı bülteninde yer buldu. Projenin Executive Sponsorluğunu Pazarlama GMY'si, Operasyonel Spronsorluğunu ise İş Teknolojileri GMY'si üstlendi ve EC (Board of Directors) seviyesinde takip edildi.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

• Proje kapanışı sonrasında ortalama günde +1000 başvuru operasyonun döndüğü bu projemizin; saha memnuniyet anketlerinden +91% oranında yüksek beğeni alarak başarısını da kanıtlamış oldu.
• Sürdürülebilirlik kapsamında matbu evraksız satışa geçilmesi ile 55 ton CO2 emisyonunun önlenmesine ve 7000 ton su tasarrufuna katkı sağladık.
• Bi’Tıkla Online Satış platformumuz ile ortalama 55 dakikada tamamlanan BES başvuru sürecimizi artık 12 dakikaya indirdik ve operasyonel süreçlerimizde yaptığımız iyileştirmelerle de verimlilik sağladık. 
• Müşterinin yanında olma zorunluluğumuzu ortadan kaldırarak saha masraf ve gider yönetiminde tasarruf sağladık.
• Satış temsilcisi başına günlük sözleşme üretim hedeflerimizi artırdık.
• Yeni altyapı sayesinde SDLC (Software Development Life Cycle) sürecimizde +35% verimlilik kazancımız oldu.
• Mini servis yapısı ile birlikte ana release bağımsız haftalık mini servis geçişlerinden istifade edebilir hale geldik.
• Proje döneminde tüm veri tabanı tablo modelleri baştan çalışıldığından raporlara anlık veri besleyebilir hale geldik.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bi’Tıkla Online Satış platformumuz projemiz 2 haftalık sprint koşan 2 aynı dedike scrum team tarafından yapıldı. Proje takımı 5 farklı firmadan toplamda 27 kişiden oluşmaktaydı. Ayrıca diğer teknoloji üretim ekiplerinden alınan destekler ile katkıda bulunan IT çalışanı +45 kişiyi buldu. İş birimlerinden katılım da projenin test yoğun döneminde +15 kişiye kadar çıktığından toplamda +60 kişi çalışanımızın bu projeye katkısı oldu.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Adesso, Netaş ve Optiim şirketlerinden çeşitli uzmanlıkları proje takımına kazandırabilmek adına kaynak iş birliklerinde bulunduk.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Ürünlerinden veya hizmetlerinden yararlandığımız teknoloji tedarikçilerimiz şu şekildedir: Oracle DB, Oracle LDAP, Redhat SSO, Redhat Openshift, keycloak, IBM DB2, DynaTrace, loadbalancer F5 Big IP, Proto, Equinix Private Cloud, Atlassian (jira vs), graylog