E-com Product Information Creator
Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş
E-com Product Information Creator
Proje İçeriği
Boyner.com.tr’deki tüm ürünler ve bu ürünlerin iletişiminde dil en önemli satış artırıcı faktörlerin başında geliyor.
Uzun ve tutarlı ürün açıklamaları, ürün özelliklerinin doğru ve detaylı girilmesi, ürün dokusu ve rengi ile alakalı tüm etkileyici bilgilerin CR (Müşterimizin Web’de ziyaretinin satışa dönüşme Oranı) üzerindeki etkisi yoğun olarak görülüyor.
Bu projede ana amacımız ürün bilgilerinin oluşma sürecinde operasyonel verimlilik sağlayan uygulamalar üreterek müşterimizi doğru ve zengin bilgi sunmak oldu.
Bu üretken yapay zeka yazılım projesi ile ürüne ait bilgilerin metinsel girişi, görsel kontrolü ve ürün etiketleme operasyonları sağlandı.
Projemiz, Boyner’de kategori, ürün, dijital pazarlama gibi bir çok ekibin kullanımına açıldı ve şu an aktif kullanılabiliyor.
Proje, e-ticaret ürün oluşturma sürecinin metin, görsel, içerik boyutlarının tamamını kapsıyor.
- Product Tagger – Ürün Etiketleme
- Product Content Generator – Ürün İçerik Üretme
- Product Image Quality Detection – Ürün Görsel Kontrolü
Projenin Amacı
Proje, kurum için yeni bir hizmet olarak hayata geçti.
Ürün zenginleştirmenin geliştirmelerinde ana teknoloji olan Üretken Yapay Zeka ile algoritmalarda ürün kategorileri ve bu kategorilere ait tüm detaylar en ince ayrıntısına kaddar modellendi.
19 ayrı model ile ürün kategorileri ayrı “tag”lendi ve yaklaşık 100.000 ürün pazaryeri dönüşümünü de kapsayacak şekilde zengin ürün etiketleri ile zenginleştirildi.
Bu sayede tüm ürünlerin etiket, içerik bilgisi tutarlı ve hızlı şekilde sisteme entegre oldu.
Ayrıca ürünlerin sosyal medya ve dijital pazarlama alanlarında iletişimlerini besleyecek SEO uyumlu metinleri de rahatça oluşturulabilir halde servis sağlanarak iş birimlerinin kullanımına açıldı.
Ürün görsellerindeki kalite ve çözünürlük gibi kontrollerin sağlanması için de operasyonel verimlilik sağlayan kalite tespiti yapan üretken yapay zeka algoritmamız da canlı durumda, bir gün içinde hatalı görsel taramayı yapabilir, ve alarm üretebilir halde.
GenAI ve AI yöntemleri ile bütünleşen bu projede, Boyner’de 2024 yılında yoğunlaşan AI inisiyatifinin etkisi görülüyor. 2024 Eylül’de başlayan proje, 2024 yıl boyunca AI ve GenAI servisleri ile donandı.
Geliştirmeler ve analizlerin tamamı kurum çalışanları tarafından tüm kademelerde test edildi.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Tüm verinin Azure Synapse üzerinde depolanması ve düzenli beslenmesi, diğer Boyner sistemlerine entegrasyonu sağlandı. Üretken Yapay Zeka modelinde Azure ML ile Openai servisleri, GPT 4o kullanıldı.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje ile en fazla Kategori ve Dijital Pazarlama ekipleri fayda sağladı. Üretken Yapay Zeka uygulamaları kurum içinde heyecan ile karşılandı ve kullanımı devam ediyor. Günlük 25+ kullanıcı takip ediliyor.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet, proje üst yönetimin yoğun desteği ile yürütüldü. Boyner AI İnisiyatifi’ne dahil olan tüm GMY düzeyinde destekçilerimiz ile süreç hızlandırıldı.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Doğru ürün açıklamaları SEO ile paralel olarak performans artışı sağladığı analiz edildi.
Proje öncesi ve sonrası kontrol edildiğinde, Search - Filtering fonksiyonlarında ve site içi ziyaretçi CR metriklerinde %5-10 artış gözlemlendi.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
15+ IT ve iş ekibi birimleri aktif rol aldı. Ürün, Kategori, Dijital Pazarlama ekipleri ve IT Veri Bilimi ekibi, Geliştirme Operasyonları ekipleri proje eş paydaşlar oldu. Rutin toplantılar ve çevik yöntemle sprint bazlı takip yapıldı.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Proje tümüyle iç kaynak ile geliştirildi.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Microsfort Azure Synapse, Azure ML