Engelsiz Dijital Deneyim
AgeSA Hayat ve Emeklilik
Engelsiz Dijital Deneyim
Proje İçeriği
AgeSA olarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında farkındalık yaratacak engelsiz dijital deneyim yolculuğumuza ilk olarak AgeSA Mobil'de sesli simülasyon süreci ile başladık. Engelli müşterilerimize yönelik tasarladığımız dijital deneyim projesi ile onların hayatını kolaylaştırmayı ve teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmayı amaçladık. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek kullanıcı deneyimi (UX) odaklı çözümlerimizle erişilebilirlik standartlarını en üst düzeyde tutarak her bir müşterimizin dijital dünyada eşit fırsatlara sahip olmasını sağladık. Herkes için daha kapsayıcı bir dijital gelecek inşa etmenin gururunu yaşadık. Sesli simülasyon projemizin ilk fazını 2022 yılında Engelliler haftasında yaptığımız lansman ile tüm kullanıcılarımıza duyurduk. Bu tarihten itibaren her yıl engelsiz deneyim odak alanımızda zenginleştirmeler yapmaya devam ettik. Ocak 2023'te görüntülü görüşme, Mayıs 2024'te AgeSA Online Bireysel İnternet Şube üzerinde sesli simülasyon fonksiyonlarımızı hayata geçirdik.
Sesli Simülasyon projesi ile görme engelli kullanıcılarımızın platformlarımızı bağımsızca kullanabilmeleri için işlem odaklı, adım adım sesli yönlendirme sağlayan sesli simülasyonlar yaratıldı. Görme engelli kullanıcılarımız, AgeSA dijital platformları (AgeSA Mobil, AgeSA Online (Bireysel İnternet Şube) için oluşturulmuş simülasyonlara erişim sağlayabiliyorlar. Sesli simülasyon, kullanıcıyı hangi ekranda hangi işlemi nasıl aktive edeceği konusunda yönlendiriyor. Kullanıcıya kısayol tuşları ve parmak komutları konusunda yönlendirme sağlıyor. Ekran okuyucu program ve sesli simülasyonlar eş zamanlı çalışıyor. Kullanıcı ekranda ne yazdığını ekran okuyucudan duyuyor, rehberlik sunan sesli simülasyon sayesinde işlemini kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. AgeSA ürün ve hizmetlerinizin kapsayıcılığını onaylayan ilk ve tek dönüştürücü sertifika olan EyeBrand sertifikasına sahiptir. AgeSA bu sayede, sektörler arasında güçlü bir kapsayıcılık ağına sahip olmuş ve kapsayıcılık alanında işbirliğinden beslenen bir marka haline gelmiştir.
Geliştirdiğimiz işaret dili ile görüntülü görüşme teknolojisi ile; kullanıcılarımıza, engelsiz deneyim sunma hedefi ile AgeSA Mobil üzerinden tüm işlemlerini yapabilmelerine olanak sağladık. İşitme engelli kullanıcılarımızın ürün ve hizmetlerimizden bağımsızca faydalanabilmeleri için, mobil uygulamamız üzerinden işaret dili ile yönlendirme sağlayan görüntülü bir çağrı merkezi hizmeti sunuyoruz. İşitme engelli kullanıcılarımız AgeSA Mobil uygulamasına giriş yaptıktan sonra; uygulama ana sayfasında sağ üst köşede bulunan, işaret dili ile “Merhaba” anlamına gelen, görüntülü görüşme ikonu ile karşılaşıyorlar. Bu ikona tıklayarak işaret dili bilen müşteri temsilcilerimiz ile görüntülü görüşebiliyor ve AgeSA Mobil’den ürün ve hizmetlerimiz hakkında bilgi alabiliyorlar. Bu geliştirme ile AgeSA, sektörler arasında güçlü bir kapsayıcılık ağına sahip olarak erişilebilirlik vizyonunda işbirliğinden beslenen bir marka haline gelmiştir.
Projenin Amacı
Görme engelli ve işitme engelli kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırmak adına kullanıcı dostu, basit, anlaşılabilir bir dijital platform ihtiyacı ilkesi öncülüğünde yeni bir hizmet modeli yarattık.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
AgeSA Mobil’i kullanımı kolay, hızlı, anlaşılır, tüm kritik işlemlerin tek çatı altında kullanılabildiği ve AgeSA dijital dönüşüm stratejisinin önemli bileşeni olması açısından fark yaratan bir platform olarak konumladık. Ürün ve hizmetlerimizi tasarlarken görme ve işitme engelli kullanıcılarımızın içgörülerini dikkate alıyor, kapsayıcılık odağında yenilikçi çözümleri hayata geçiriyoruz. Kullanıcılarımıza değer veren bir marka olarak ‘Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri' ne “nitelikli eğitim”, “insana yakışır nitelikli iş ve ekonomik büyüme”, “eşitsizliklerin azaltılması”, “sorumlu üretim ve tüketim, “amaçlar için ortaklıklar” gibi maddeleri özelinde doğrudan katkı sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz işaret dili ile görüntülü görüşme ve sesli simülasyon teknolojisi sayesinde; kullanıcılarımıza yönelik, engelsiz bir deneyim sunma hedefi ile AgeSA Mobil ve AgeSA Online üzerinden tüm işlemlerini yapabilmelerine olanak sağladık. Hayata geçirdiğimiz benzersiz deneyim ile faaliyet gösterdiğimiz sigortacılık ve emeklilik sektöründe bir ilke imza atarak rakip şirketlere öncülük ettik.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Bu projeyi geliştirirken aklımızda şirket içi herhangi bir departmana fayda sağlamak değil, tüm AgeSA müşterilerinin eşit şekilde, sorunsuz ve kolay bir kullanıcı deneyimi yaşamaları vardı. Projemiz engelsiz bir yaşam için, engelli müşterilerimize fayda sağlamış ve hayatlarını kolaylaştırmıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Sosyal sorumluluk farkındalığı kapsamında yola çıktığımız bu projemizde üst yönetmimizin ve tüm paydaşlarımızın tam desteğini aldık. Engelsiz Dijital Deneyim projesinin, şirkete finansal fayda sağlayacak olan, stratejik birçok talep ve projeden daha büyük yolharitası önceliği almasında yönetim desteğinin büyük bir önemi bulunmaktadır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Sesli simülasyon sistemizde AgeSA Mobil ve AgeSA Online olmak üzere 95 adet sesli simülasyon bulunmaktadır. Simülasyonlara aylık ortalama 36000 erişim sağlamıştır. Görüntülü görüşmede toplam 4263 çağrı ile 453 müşterimize işaret dili ile görüntülü görüşme hizmeti verilmiştir. Görüşme memnuniyet 4.8/5 ; Ses ve görüntü kalitesi 4,8/5 ; Temsilci memnuniyeti :4.9/5 olarak gerçekleşmiştir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projede IT takımımız ve iş birimimiz ile 10 kişi aktif rol almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Blindlook ile sesli simülasyon desteği, Assistbox ile görüntülü görüşme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Adesso ile proje ekibi kurularak, geliştirme yapılmıştır.