İSKİ Dijital Dönüşüm Yolculuğu
İSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
İSKİ Dijital Dönüşüm Yolculuğu
Proje İçeriği
İSKİ altyapı ağırlıklı su yönetimi yapan bir kurum. İSKİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ise bu kurumun bütün süreçlerinin teknolojiye aktarılması için yoğun bir biçimde çalışıyor. Projenin hedefi teknolojiyle yönetilen dijital İSKİ yaratmak. Tüm IT ve OT sistemlerini içeren görevimiz ve bilgi teknolojileri, sistem yönetimi, network güvenliği, uygulama geliştirme sistemleri, haberleşme sistemleri, genel bilgi sistemleri ve SCADA yönetim sistemlerini içeren sorumluluklarımız var. İSKİ Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı olarak işimizi üçe bölüyoruz; Öncelikle 7 milyon abonemizin yönetimi ile uğraşıyoruz. İkinci olarak suyun dağıtımı ve atık su toplanması gibi tüm süreçlerin saha operasyonunu yönetiyoruz. Son olarak 10 binin üzerinde çalışanı olan bir kurumun bütün ERP sistemleri de içeride birimimiz tarafından idare ediliyor. Bilgi işlem açısından İSKİ’nin 686 adet farklı lokasyonu, 7 milyon sistem kullanıcısı ve 23.3 TB büyüklüğünde verisi bulunuyor. Günde yaklaşık 18 milyon işlem yapılırken 6 binin üzerinde de form ve rapor hazırlanıyor.
İstanbul'da su dağıtım sistemi oldukça karmaşık bir yapıya sahip. İSKİ olarak, 10 farklı su kaynağından 24 adet içme suyu arıtma tesisimiz ve 23.000 km uzunluğundaki içme suyu hatlarımızla günlük ortalama 3 milyon metreküp suyu 16 milyon vatandaşımıza ulaştırıyoruz. Tabii ki işimiz burada bitmiyor. Şehre verilen suyu, kullanıldıktan sonra 18.400 km uzunluğundaki atık su hattı ile 90 adet atık su arıtma tesisine ulaştırıyoruz.
Bu sistemin doğru bir şekilde çalışması için, suyun kaynağından abonelere kadar olan tüm süreçteki verilerin doğru ve güncel olması gerekiyor. Bu veriler arasında suyun miktarı, kalitesi, basıncı, dağıtım hatlarının durumu gibi bilgiler yer alıyor.
Bu dönüşüm macerası kapsamında, veri tabanı optimizasyonu için abone ve kurum içi uygulamalarımız veri tabanlarımız Exadata’ ya taşınarak İSKİ’nin işlem performansını yaklaşık 8 kat artırdık. Bunlara paralel olarak İSKİ’nin 15 yıldır kullanılmakta olduğu CBS tabanlı uygulaması İSKİ Altyapı Bilgi Sisteminin teknolojik altyapısını değiştirerek açık kaynak kodlu veri tabanı ve yazılımlarla sistemi yeniden tasarlayıp devreye aldık. Yeni CBS altyapımız masaüstü, web ve mobil platformlar aracılığıyla yaklaşık 1500 kullanıcısına hizmet veriyor. İstanbul’un tüm mekânsal verilerinin raporlanabilir, sorgulanabilir ve analiz edilebilir olduğu yeni uygulama ile diğer sistemlerle entegrasyon süreçlerimiz daha kolay hale geldi.
İstanbul’da su ve kanalizasyon sürecinin yönetiminde bilgi teknolojilerinin önemini çok iyi biliyoruz. Suyu toplamak kadar korumanın ve yönetmenin farkındayız. Bunun için bilime, teknolojiye ihtiyacımız var. Bu nedenle dijital dönüşüm yolculuğumuz devam edecek.
Projenin Amacı
Beş yıl önce İSKİ Bilgi İşlem Dairesi, sistem eskimiş ve kullanım ömrünün dolmak üzere olduğu bir durumda devralınmıştı. O dönemde sistem, cihazlar arasında taşınarak ayakta tutulmaya çalışılıyordu. Operasyonel eksiklikler, yedekleme yapılamaması ve sistem yeniden başlatıldığında çalışmaması gibi sorunlar ciddi bir yük oluşuyordu. Ayrıca önemli siber güvenlik riskleri de mevcuttu ve sistem taleplere cevap vermek zorlanıyordu.
Bu koşullar, İSKİ'nin acil bir dijital dönüşüm ihtiyacını ortaya koydu. Dönüşüm süreci, İSKİ gibi büyük bir kurum tamamen dijital entegre ve tüm parçaların yeniden dağılımı gibi zorlu bir görevle başladı. İlk olarak organizasyonun yapısında değişiklikler yapıldı. Müdürlükler ve şeflikler, ekiplerin daha etkin bir şekilde yeniden yapılandırılması ve dijitalleşme yolunda önemli adımlar atıldı. Bu süreçte ekibin eğitimi de bireysel konular arasında yer aldı.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
İdaremizde ilk kez haberleşme sisteminde LoraWan kullanılmaya başlandı. Bu Türkiye’de su idareleri içinde ilk kez hayata geçirilen proje oldu. Bu projemiz aynı zamanda 100 binin üzerindeki akıllı sayaçlardan hızlı bilgi akışı sağladı. Böylelikle daha sağlıklı su dağıtım ve tüketim tahminleri yapmaya başladık.
İstanbulluların günde ürettiği 14 milyonun üzerindeki bilgiyi işleyen İSKİ Dijital Dönüşüm ekibi olarak, doğru bilgiye daha çok ihtiyacımız var. İnsanlar, elektriksiz, yemeksiz yaşayabilirler bir süre. Ancak susuz çok az. O yüzden İstanbul’da suyu çok iyi yönetmemiz lazım. Bu sistemin doğru bir şekilde çalışması için, suyun kaynağından abonelere kadar olan tüm süreçteki verilerin doğru ve güncel olması gerekiyor. Bu veriler arasında suyun miktarı, kalitesi, basıncı, dağıtım hatlarının durumu gibi bilgiler yer alıyor. Bu verileri toplayıp, analiz etmek ve doğru bir şekilde dağıtmak için, modern teknolojiden yararlanmak gerekiyor. İSKİ, bu konuda çeşitli çalışmalar yapıyor. İşte akıllı sayaçların önemi burada oraya çıkıyor. Akıllı sayaçlar sayesinde su tüketimi daha iyi takip edebiliyoruz.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Tüm İSKİ ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Dijital dönüşüm süreci kapsamında, yazılım ve donanım altyapısı yenilendi, güncel ağ ve siber güvenlik donanımları ile daha hızlı ve daha güvenli bir bilgi teknolojileri altyapısı oluşturuldu. Abonelere hizmet eden sözleşme, faturalandırma ve ödeme sistemleri ile ilgili 80’e yakın farklı uygulama yeni altyapıya uygun olarak baştan hazırlandı. Tüm bu çalışmalar sonucunda abonelerin online işlem adedi 3,5 kat arttı. Dijital fatura sıfırdan 600 bine yaklaştı. Hedef 1 milyon. Vezne tahsilat hızı 7,9 kat arttı. Daha da önemlisi diğer İSKİ birimlerinin de katkısı ile arızalara müdahale süresi %80 azaldı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
200
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
İSTTELKOM, İSBAK, BİMTAŞ, IBM, HP ORACLE, HUAWEI, BBS, FORTİNET, TRENDMİCRO, VERİTAS, MİCROSOFT, DELL, F5, SİEMENS, VİVAVİS, TÜBİTAK, TURKCELL, UNİVERSAL, HAVELSAN, ODAKENT,İŞNET, DT CLOUD
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
İSTTELKOM, İSBAK, BİMTAŞ, IBM, HP ORACLE, HUAWEI, BBS, FORTİNET, TRENDMİCRO, VERİTAS, MİCROSOFT, DELL, F5, SİEMENS, VİVAVİS, TÜBİTAK, TURKCELL, UNİVERSAL, HAVELSAN, ODAKENT,İŞNET, DT CLOUD