T K

Microservis Dönüşümü Projesi

Boyner Büyük Mağazacılık

Microservis Dönüşümü Projesi

Microservis Dönüşümü Projesi

Proje İçeriği

Boyner.com.tr web sitesi monolitik bir yapıdan, kullanıcı bazlı bir ayrım yapan hale getirildi. Kullanıcıyı ilgilendiren tüm servisler tespit edilerek kendi mikro servislerine ayrıldı. Böylece kullanıcı özelinden tane farklı domain, tek bir noktadan beslenebilir hale getirildi. Eski sistemin bağımlılıklarını azaltılarak site performansı büyük ölçüde iyileştirildi. Eski bir monolitik .NET yapısı, modern mikroservis mimarisi ve .NET 8 teknolojileri kullanılarak yeniden inşa edildi. Bu dönüşüm, sistemin performansını artırmayı, hata oranlarını azaltmayı ve dağıtık bir yapı sağlayarak daha esnek bir mimari oluşturmayı amaçladı.

Proje kapsamında, çeşitli domainler asenkron olarak haberleşmeye başladı ve bu sayede sistemin genel verimliliği artırıldı. Domainler arası asenkron haberleşme sayesinde performans %80 - %90 oranında iyileştirildi ve veri güvenliği, kullanılan son teknolojiler kullanılarak sağlandı. Domainler arası kod bağımsızlığı sağlanarak, devreye alım süreçleri daha verimli hale getirildi.

Geçiş süreci, kademeli bir şekilde gerçekleştirildi. İlk olarak, nisan ayında yeni online web sitesi %1 trafik ile kullanıcılara açıldı. Bu aşamada kullanıcı deneyimleri ve veri analizleri yapıldı, ardından sistem performansını gözlemlemek için trafiğin %10, %30 ve %100 oranlarında artırıldı. Web sitesinin %100 trafiğe ulaştığı noktada, Temmuz ayında mobil uygulamanın geçişi tamamlandı.

Kod ve proje repostoryleri ayrıştırılarak yapılan geliştirmelerin birbirini etkilemesi minimuma indirilerek hata oranları azaltıldı. Boyner, Boyner Now, CRM gibi sistemlerin merkezi bir altyapı ile beslenmesi sağlanarak masterdata bütünlüğü sağlandı. 

Boyner.com.tr web sitesi, mevcut siteyi güncellemek yerine tamamen yeniden yapılandırıldı. Yeni ön yüz geliştirmeleri için React teknolojisi kullanıldı. Plug-in yapısı kullanılarak önyüzdeki her bir parça farklı mikroservislere erişim sağlayarak performans artışı sağlanıp bağımlılıklar minimuma indirildi. Yeni UI/UX komponentleri ile birlikte kullanıcı dostu bir tasarıma geçildi. Web geliştirmelerinin yanı sıra iOS ve Android uygulamaları da hem UI/UX hem de mikroservis dönüşümü esas alınarak yeniden yapılandırıldı.

Ürünler üzerindeki bilgi akışı ve dönüşüm oranlarını artırmak amacıyla ürün değerlendirme ve yorum özellikleri eklendi. Bu özellikler yapay zeka ile desteklendi, puan bilgisi, fotoğraflı yorumlar ve beden uygunluğu gibi detaylar kullanıcıların erişimine sunuldu.


Projenin Amacı

Kurum içindeki bir süreci iyileştirmek için yapıldı.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Monolitik ve eski bir .NET sürümünden, son mikro servis ve .NET (.NET 8) teknolojileri kullanarak yeniden yazıldı. Bu sayede performans, hata ve dağıtık mimari yapısı sağlandı. 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

İlgili dönüşüm kullanıcı düzeyinde performans ile ilişkili olduğu için tüm bölümlere performans iyileştirmesi ile fayda sağladı.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet. Proje sürecinde ve sonrasında gerek alınacak eğitimler, gerek kullanılacak teknolojiler ile ilgili, hem maddi hem de süreçsel olarak birçok noktada destek sağlandı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Evet. Performans testlerinde %90 oranda iyileşme ve hatalarda da %80-%90 aralığında düşüş sağlandı. Gelen hataların doğru şekilde loglanarak hata çözüm responselarının çok daha hızlı olması sağlandı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje kapsamında 6 developer arkadaş, dedike olarak projede rol aldı. Paralelde proje yöneticisi, analist, ürün sahibi ve test mühendisi arkadaşlardan da dönemsel olarak destekler alındı.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Bu proje tamamen Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. IT Departmanı tarafından gerçekleştirildi.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Tüm markalar.