T K

Robotik Süreç Otomasyonu

Türkiye Halk Bankası

Robotik Süreç Otomasyonu

Proje İçeriği

Bankamızda, 2021 yılında başlattığımız robotik süreç otomasyonu süreçleri ile; personel maliyeti tasarrufu, hataların minimize edilmesi, müşteri memnuniyeti sağlanması, bankamızın itibar riskinin en düşük seviyede tutulması ve katma değeri yüksek diğer bankacılık işlemlerine daha çok vakit ayrılabilmesinin sağlanması hedeflenmiştir.

Robotik süreç otomasyonlarıyla yaptığımız iş gücü ve maliyet kazanımlarıyla toplam banka dijitalleşmesi metriklerine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz. Robotik Süreç Otomasyonunun bankada dijitalleşme araçlarından biri olarak kullanılması sayesinde stratejik hedeflerin gerçekleşmesine yardımcı olmaya devam ediyoruz.

Bankamızda her Robotik Süreci hayata geçirmek için şu metodolojiyi kullanıyoruz:

1.Ön Analiz: Birimlerden gelen ya da kendi portföylerimizdeki madenlerimizden elde ettiğimiz süreçler için ön analiz bölümümüzce yapılır.                                                                                                                                  2.Süreç İzleme: Sürecin robot ile yapılabililirliği ön analizi yapıldıktan sonra sürece asıl olarak yapanlar tarafından ekran paylaşımı ile detayların anlatılacağı toplantıda süreç izleme gerçekleştirilir ve tarafımızca video kaydı alınır.    

3.BT Analizi: İzlenen ve detay bilgileri elde edilen süreç tüm dosyalar ile detay analiz için BT ekibine iletilir.                          

4. Analiz Dokümanı ve Onaylar: BT ekibi tarafından oluşturulan detay analiz dökümanı tarafımızca kontrol edildikten sonra işbirimine onaya gönderilir.                                                                                                            5.Yazılım ve Kullanıcı Kabul Testi: İşbirimi onayı geldikten sonra yazılım geliştirmesi yapılır.Bt Bölüm Testi sonrası işbirimine süreç kullanıcı kabul testine ( KKT) sunulur.                                                                               6.Production: Kullanıcı Kabul Testi başarılı geçen süreç için aktarım hazırlıkları başlar ve prod ortamına aktarılarak süreç aktif edilir.

Eylül 2021’de başlayan RPA projelerimiz banka içerisindeki personellere iş yükü yaratan ve kazanımı yüksek süreçlerin robotlara aktarımıyla Genel Müdürlük Birimlerimize %64 oranında,  şubelerimizin tümünde faaliyet alanlarımız çerçevesinde yaygınlaşılmıştır.

Süreçlerin robotlar tarafından gerçekleştirilmesi ile insanlar tarafından gerçekleştirilmesi arasındaki süre farkından Adam/Gün kazanımımız hesaplanmaktadır. Personel maliyetleri ve robotik maliyetler bileşenleriyle tutarsal bir karşılığı hesaplanmaktadır.

Bankacılık sektöründe kamu bankası olarak etkili bir otomasyon aracı olarak RPA’nın ilk kez kullanılması, yayılımının gerçekleştirilmesi ve bu yolculukta organizasyon ile çalışanların katılımını en yüksek seviyede gerçekleşmesi amaçlanmıştır. 5 robot ile çıktığımız yolda günümüzde 62 robota ve 137 robotik sürece ulaşarak 23.356.237’ye ulaşan işlem adetleri ile çalışma arkadaşlarımız üzerindeki operasyonel iş yükü azaltılmış ve insan kaynaklı hatalar minimize edilmiştir. Hayata geçme tarihimiz olan Eylül 2021’den bu yana milyonlarca TL personel maliyetinden tasarruf sağlanmıştır. Bankamızda daha hızlı aksiyonlar alınır hale gelinmiş, bu sebeple bankamızın itibar riski ve maliyet kalemleri en aza indirilmiştir.


Projenin Amacı

Kurum içerisindeki manuel olarak yürütülen iş birimi süreçlerini, otomasyon kapsamına alarak var olan süreçleri iyileştirmek ya da iş birimlerinde olmayan süreçleri sıfırdan tasarlayarak Robotik Süreç Otomasyonu süreçlerimize ilave ediyoruz.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

En büyük inovasyon sayabileceğimiz Robotik Otomasyon Sürecimiz; Bağımsız Denetim Raporu Mutabakatının RPA Kapsamında Yapılmasıdır. Kamu Gözetim Kurumunun verdiği yetki ile Bağımsız Denetim Firmaları gerçekleştirdikleri denetim faaliyetleri nezdinde denetledikleri kurum veya firmaların denetim faaliyeti bünyesinde denetim dönemine yönelik mali tablolarında bulanan bilgiler için bankalar ve üçüncü taraflardan teyit almaktadır. Mevduat Hesapları, Krediler, Kapatılan Hesaplar, Teminat Mektupları, Garanti ve Kefalet Bilgileri, Teminatlar ile Türev İşlemler teyitlerin bankalar tarafını oluşturmaktadır. Denetime tabi olan firmalar Bağımsız Denetim Firmaları isteğine göre ilgili şubelerimizden teyide yönelik mutabakat formları istemektedir. Teyidin konusuna ait olan mutabakat formları şubelerimizde hem operasyon hem pazarlama departmanı çeşitli bankacılık ekranlarından alınan bilgiler ile derlemekteydi. Bu sorguların RPA kapsamında yapılması sonucu; Operasyon ve Pazarlama personelimiz rutin işlerden muaf olmuş, bankacılık işlemlerine daha çok vakit ayırabilmiştir. Şu an itibariyle robot çıktıları şube personeli tarafından EBYS üzerinden e-imzayla imzalanarak firmanın KEP adresi varsa KEP adresine yoksa mail aracılığıyla Bağımsız Denetim Firmalarına veya Denetlenen Firmalara iletilmektedir. Dolayısıyla kâğıt tasarrufuna ve sürdürebilirliğe de katkı sağlanmaktadır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bankamızda Genel Müdürlük birimleri içerisinde 30 Başkanlıkta (%64 yayılım), Emekli Sandığı Vakfı ve KKTC Ülke Müdürlüğümüzde, tüm Türkiye’deki şubelerimizde ve süreç bazlı olarak müşterilerimizin kullanımına sunulmuş ve fayda sağlamaya devam etmektedir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin hayata geçirilmesinde, Operasyonel İşlemler Ve Dijital Dönüşüm Genel Müdür Yardımcımız ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcımız tarafından sürekli desteklenmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Süreçlerin robotlar tarafından gerçekleştirilmesi ile insanlar tarafından gerçekleştirilmesi arasındaki süre farkından Adam/Gün kazanımımız hesaplanmaktadır. Personel maliyetleri ve robotik maliyetler bileşenleriyle tutarsal bir karşılığı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalar ile Banka içerisindeki birimler bazında yayılım, maliyet tasarrufu, işlem adeti ve süre kazanımı gibi kalemler 6 aylık raporlar ile sürekli olarak Üst Yönetim ve ilgili birimlerimiz ile paylaşılmaktadır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bankamız Dijital Dönüşüm Daire Başkanlığı bünyesinde 6 personel, Temel Bankacılık Uygulama Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesinde 8 personel ile Robotik Süreç Otomasyonu geliştirmeleri sürmektedir. Robotik Otomasyon ile fayda yarattığımız 30 Başkanlıktaki bölümlerimizden de en az bir personel ile çalışmalar yapılmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Linktera, UIPath


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)