T K

ANKA Temel Bankacılık Uygulaması ve Nextral Otomatik Kod Dönüşümü Programı

Türkiye Halk Bankası

ANKA Temel Bankacılık Uygulaması ve Nextral Otomatik Kod Dönüşümü Programı

Proje İçeriği

ANKA Temel Bankacılık Uygulaması ve Nextral Otomatik Kod Dönüşümü Programı çalışmaları ile işlem sayısı açısından en yüksek olan bankacılık süreçlerinin verimliliğini artırmak için, süreçlerin ve kullanıcı deneyiminin tekrar tasarlanması, diğer süreçlerin otomatik kod dönüştürücüsü ile dönüşümünün sağlanması ve böylelikle tüm Bankacılık Sistemi ekranlarının teknolojik dönüşümünün yapılması hedeflenmiştir. Proje, yurt dışı ortalama maliyetlerin milyon dolarlar seviyesinde olması göz önüne bulundurularak tümüyle Bankamız Bilgi Teknoloji (BT) ekipleri tarafından iç kaynaklarımızla yapılmış olup; yazılım geliştirme ve düzeltme maliyetleri ile hata oranlarının azaltılması, dönüşümle kodlarda standardın sağlanması ve kaliteli kod üretilmesiyle hem teknolojik gelişimi, hem yerlileşme hem de maliyet açısından Bankamıza önemli bir kazanç sağlamıştır.

Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü Programı kapsamında çok sayıda açık kaynak kodlu ürün kullanılmıştır. Yeni yazılım framework’ü, UX bileşenleri ve otomatik kod dönüştürücü iç kaynaklarla geliştirilmiş olup, toplam dönüşüm de büyük oranda iç kaynaklarla gerçekleştirilmektedir. Sektördeki benzer örneklerine kıyasla yaklaşık milyonlarca dolar tasarruf sağlanmıştır.

BT yönetimimizin stratejik yaklaşımıyla, yıllardır Bankamıza ve müşterilerimize başarıyla 7*24 hizmet vermekte olan  platformun inovasyon bakış açısıyla yenilenmesi gerektiği değerlendirilmiş ve günümüzün modern bilgi teknoloji bileşenleri ve süreçleriyle, kendi birikimiyle yeniden geliştirilmesi kararı verilmiştir. Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü Programıyla, finans sektöründeki en güncel teknoloji ve altyapı bileşenlerine sahip, kendini kanıtlamış modern yazılım geliştirme süreçleri kullanılarak dönüşüm gerçekleştirilmektedir. Sektöre göre kısa bir sürede, daha az maliyetle geliştirilmiş üretim ortamındaki çıktılar kullanılmaya başlanmıştır. 

Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü programı, 2018 Eylül ayında Bankamız Bilgi Teknoloji (BT) ekipleri tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Bankamız Bilgi Teknoloji (BT) ekipleri programın tüm geliştirme alanlarında aktif olarak rol almış olup, yoğun bir efor göstererek önemli bir deneyim kazanmıştır.

Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü programı, teknolojik bir dönüşüm olmasının yanısıra Bankamızın yazılım geliştirme, süreç ve altyapı bileşenlerini de kapsayan; Bankamız Bilgi Teknoloji (BT) ekipleri ve iş birimlerinin iş yapma şeklini uçtan uca değiştiren kültürel bir dönüşümdür. 


Projenin Amacı

  • Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü Programı kapsamında önyüz uygulama dilinde teknoloji dönüşümünün yapılması için otomatik kod dönüştürücüsü hazırlanması ve geliştirme/aktarım ortamının oluşturulması,
  • 1600 adet bankacılık uygulamasının teknolojik dönüşümünün otomatik kod dönüştürücü uygulamasıyla sağlanması,
  • Yazılım geliştirme, bakım ve yönetim eforu yüksek olan, teknolojik olarak yenilenme ihtiyacı bulunan mevcut Temel Bankacılık sistemimizin, Bankamız iş ihtiyaçlarına göre süreç yönetimi ve servis odaklı mimari yaklaşımıyla yeniden yazılmasının sağlanması,
  • Yeni ürün ve uygulamaların, rekabette geri kalmamak için, daha kısa sürede üretim ortamında kullanılmasının sağlanması,


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Temel Bankacılık Süreçleri ve Otomatik Kod Dönüşümü ile tüm yapı yenilenmiştir. Kod dönüşümüyle 1600 adet bankacılık uygulaması yeniden yazılmaya gerek kalmadan otomatik olarak dönüştürülmüş, etki analizi uygulaması geliştirilmiş ve  yazılım geliştirme maliyetleri açısından verimlilik sağlanmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Tüm Kuruma fayda sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin tüm aşamalarında Üst Yönetim ve çalışan desteği alınarak, projenin belirlenen zaman, kalite, maliyet ekseninde tamamlanması sağlanmıştır. Proje, haftalık ilerleme toplantıları ile takip edilmiş ve haftalık raporlarla Proje ekibine bilgilendirme yapılmıştır. İlerleme toplantıları BT Genel Müdür Yardımcımız, BT Yazılım Geliştirme Daire Başkanlığı, Dijital Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu büyüklükte bir proje için Üst Yönetim ve çalışanların/paydaşların desteği şarttır. Bu destek süreç boyunca eksilmeden devam etmiştir..


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

  • Kod dönüşümüyle 1600 adet bankacılık uygulamasının yazılmaya gerek kalmadan otomatik olarak dönüştürülebilmesi.
  • Geliştirme performansı sağlanmış, eğitim maliyeti ekip içinde karşılanmış ve sorunlara hızlı müdahale edilebilmiştir. 
  • İnsan kaynağının çeşitlendirilebilmesi ve kaynak/maliyet avantajı sağlanmıştır.
  • Yeni teknolojinin sağladığı yeni olanaklarının kullanılabilmesi sağlanmıştır.
  • Süreçlere hızlı müdahale edilebilmesi sağlanmıştır.
  • Mainframe kaynak kullanımının azaltılması sağlanmıştır.
  • “Çevik yazılım geliştirme” metodolojisinin kullanılması, tasarım odaklı düşünme metodu ile kullanıcı arayüzlerinin ve iş süreçlerinin tasarımı, yazılım geliştirme altyapılarının modernizasyonu sayesinde maliyetlerin azalması ve uygulamaların üretim ortanımda kullanılmaya başlanma süresinin azaltılması sağlanmıştır.
  • Sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak şekilde, müşteriler ve çalışanlar için hizmet ve süreçlerin dijitalleştirilmesi, operasyonel maliyetlerin düşürülmesi, müşterilere eşsiz bir bankacılık deneyimi sunularak memnuniyetin geliştirilmesi sağlanmıştır.
  • Yeniden yazılan uygulamalarda süreçlerin iyileştirilmesi, akıllı iş süreçleri yönetimi çözümleri kullanılması sebebiyle verimliliğin önemli ölçüde artması.
  • Doküman Yönetimi; Mobil Onay ve Kağıtsız Bankacılık hedefleri dikkate alınarak yeniden tasarlanmış ve süreçler ile basılı doküman ihtiyacı önemli ölçüde azaltılmıştır. 
  • Bankada uçtan uca tüm birimler ve süreçlerde dönüşüm kültürünün oluşturulması sağlanmıştır.
  • Eski yapıda sistem aksamalarından kaynaklı oluşabilen müşteri memnuniyetsizliğinin, yeni süreçte hızlı müdahale edilebilir bir yapı ile önüne geçilecek olmasının müşteri memnuniyetine olumlu katkısı olmuştur.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

300 kişi


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Test adımında destek olması için OPTİİM İŞ ÇÖZÜMLERİ A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)