Yapay Zeka ile Talimat, Çek ve Haciz İşlemlerinin Dönüşümü
Türkiye Halk Bankası
Yapay Zeka ile Talimat, Çek ve Haciz İşlemlerinin Dönüşümü
Proje İçeriği
Uygulama üzerinde geliştirilen yapay zeka (ICR/OCR) teknolojisi ile birlikte çek üzerinde yer alan Keşide Yeri, Keşide Tarihi, Çek Tutarı, Borçlu TCKN/VKN vb. bilgilerinin tarama esnasında ICR/OCR ile okunarak kullanıcı karşısına bu bilgilerin getirilmesi, kullanıcı tarafından minimum bilgi girişinin yapılması sadece bilgilerin doğruluğu kontrol edilmesi hedeflenmiştir. %80’in üzerinde doğru okuma başarı oranı ile iş yükü ve adam kazanımı sağlanmıştır.
Talimat işlemlerinin yapay zeka ile dönüşümü kapsamında; fiziki ya da elektronik ortamda iletilen müşteri EFT/Havale talimatları üzerinde yer alan bilgilere (alıcı/gönderici ad, IBAN vb.) OCR / Yapay Zeka teknolojileri uygulanarak verilerin ekrana doldurulması ve işlemlerin ek veri girişine ihtiyaç duyulmadan yapay zeka teknolojileriyle sonuçlandırılması sağlanmıştır.
UETS’ den gelen Haciz uygulama taleplerinin yapay zeka ile otomatik işlenerek; iş akışı üzerinde okunup ayrıştırılması, blokelerinin uygulanması ve cevap yazılarının hazırlanması sağlanmıştır.
Projenin Amacı
Çek, Talimat ve Haciz süreçlerinde, hata oranı minimize edilmiş, operasyonel riskler azaltılmış, iyileştirmeler yapılmış ve süreçlerdeki manuellik azaltılmıştır.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Yapay zeka ve OCR teknolojileri kullanımı ile birlikte manuel veri girişleri minimum düzeye çekilmiştir. Bu sayede müşteri açısından işlemlerin daha kısa sürede tamamlanması memnuniyet yaratırken banka içinde ciddi bir işgücü kazanımı sağlanmıştır..
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Merkezi Operasyonlar Daire Başkanlığı Teminat Operasyonları, Talimatlı İşlemler ve Haciz Operasyonları bölümlerine fayda sağlanmıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Bankamız portfoyü içerisinde öncelikli takip edilen proje statüsüne alınmıştır. Proje ekibi oluşturularak haftalık proje gelişimi toplantıları düzenlenmiş ve aylık sponsor sunumları ile proje statüsü üst yönetime aktarılmış ve düzenli raporlanmıştır. Düzenli olarak tüm test süreçleri planlanmış, performans sızma testleri gerçekleştirilmiş ve test bulguları dokümante edilerek süreç uçtan uca titizlikle takip edilmiştir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Çek görüntüsü üzerinde yer alan; MICR kodundaki (Çek No , Banka Kodu , Şube Kodu , Hesap No) bilgiler ile OCR/ICR teknolojisi kullanılarak da çek üzerinde el yazısı ile yazılmış olan verilerin (Keşide Yeri , Keşide Tarihi, Tutar) okunması, %85 doğru okuma başarısı ile 12 adam/gün kazanımı sağlanmıştır.
Haciz Bloke Uygulama ve Haciz Cevap Dosyası Hazırlama işlemlerinin %71’i yapay zeka tarafından gerçekleştirilmiş olup, yapay zeka öncesinde bütün işlemleri kullanıcılar manuel yaparken, yapay zeka sonrasında; 2024 yılı ilk 8 ayda 1.3 Milyon işlem adedi yapay zeka tarafından gerçekleştirilmiş ve 29 personel kazanımı sağlanmıştır.
Yapay zeka geri besleme entegrasyonu ile makine öğrenmesi sağlanmış olup, hatalı işlem adetleri sürekli düşürülmektedir. Bu fonksiyonlar sayesinde ürün hayata geçtikten sonra kullanım oranlarının ve müşteri memnuniyetine katkısının ölçülmesi ve projenin ilerleyen fazlarının buna uygun tasarlanması ile operasyonel mükemmellik hedeflenmiş, insan kaynağı daha verimli kullanılmıştır.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projede 60 kişi rol almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Maraton, Miletos, Artiwise