T K

Kağıtsız Bankacılık Programı

Türkiye Halk Bankası

Kağıtsız Bankacılık Programı

Proje İçeriği

Kağıtsız Bankacılık Programı kapsamında;

Bankamızda daha önce müşteri olma, işleme göre ve kredi türüne göre müşteriden ıslak imzalı alınan sözleşme ve formların, Belge Yönetimi Ekranının hayata geçmesi ile dijital onay alınması süreci başlamıştır. Esnaf Kredi Belgeleri ile 14 belge türü, Bireysel Kredi Belgeleri ile 20 belge türü, İşleme Göre Tetiklenen Belgelerde 64 belge türü ekrana alınarak dijital belgelere yenisi eklenmeye devam etmektedir. Artık müşteri tek tek formlara imza atmak yerine, şube personellerinin ilgili sürece ait belgeleri müşterinin Mobil ya da İnternet Bankacılığı’na dijital onayına göndermesiyle birlikte alınan dijital onaylarla süreç tamamlanmaktadır. Zaman ve kağıt tasarrufu sağlanarak hem müşteri hem de şube çalışan memnuniyeti sağlanmıştır. 

Kredi kartı kullanan bireysel ve kurumsal müşterilerime ait yaklaşık aylık 2.4 milyon basılı ekstre oluşturuluyordu. Bu kesilen ekstrelerin hem posta hem de kağıt maliyetini hesapladığımızda güncel fiyatlara göre aylık yaklaşık 57 Milyon TL’ye ve 203 ağaca karşılık gelmekteydi. Yüksek kağıt ve posta maliyetini azaltmak, doğa dostu çözümler üretmek ve müşteri deneyimini dijitalleştirmek amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Ayrıca, müşterilerimizin dijital kanallar üzerinden ekstrelerini izlemeleri ve tüm kanallar üzerinde ekstre tercihlerini güncellemeleri sağlanmıştır.

Müşterinin İnternet Şube üzerinden teminat mektubu taleplerinin alınarak, bu taleplerin izlenmesi ve onaylanabilmesi hedeflenmiştir. Buna göre, kurulan yapı ile İnternet Şube üzerinden alınan başvuru talebi şube akışına düşürülmektedir. Şube ve Genel Müdürlük tarafında gerekli onaylar verildikten sonra oluşturulan mektup müşteri onayının alınması için İnternet Şube kanalına iletilmektedir. Müşteri oluşturulan mektuba onay verirse, mektup türüne bakılarak, elektronik ise dijital olarak muhataba iletilmekte, fiziki ise müşteriye teslim edilmektedir. 

Dijital parola oluşturma sürecinde, dijital kanallar için, bireysel müşterilerimiz sadece kredi/banka kartlarını kullanarak tüzel müşterilerimiz ise şubeye giderek işlemlerini gerçekleştiriyorlardı. Müşteri deneyimi açısından bakıldığında sürecin dijital kanallar üzerinde tekrar değerlendirilme ihtiyacı bulunmaktaydı. Bununla birlikte ilgili süreç şubelerimizde formların imzalanarak kağıt tasarrufunun dikkate alınmadığı bir deneyim de sunuyordu. Müşteri olma ve kanal üyeliği açma süreçlerinde alınması gereken zorunlu belge kontrolleri manuel bir şekilde yapılıyordu. Belgeler fiziki olarak alınıp taranıyor bu da şubelerdeki süreci hem uzatıyor hem de kağıt maliyeti arttırıyordu. Çalışmalar ile, dijital parola alma işlemi için hem şubelerimizin hem de dijital kanallarımızın süreçleri iyileştirilmiştir. Dijital kanallar üzerinden, bireysel ve kurumsal şahıs müşterilerimiz yeni kimlik kartlarını kullanarak dijital parola oluşturabilmektedir. Şubelerimizde ise belge kontrollerinin sistemsel olarak yapılarak belgelerin dijital şekilde alınması sağlanmıştır. Böylece, hem Şubelerimizde hem de dijital kanallarda müşteri deneyimi iyileştirilmiş, sistemsel kontroller nedeniyle kağıt maliyeti azaltılmış ve operasyonel verimlilik sağlanmıştır.


Projenin Amacı

Program kapsamında, belgelerin dijital onaylarının alınması  ve dijital parola üretimi ile yeni bir süreç/hizmet oluşturulmuştur. Ayrıca, ekstrelerin izletilmesi ve güncellenmesi ve mektup taleplerinin alınması süreçleri iyileştirilmiştir. 


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Sözleşme ve formların müşterinin dijital onayına gönderimi, ekstrelerin ve teminat mektuplarının dijital olarak oluşması, yeni kimlik kartları kullanılarak dijital parola oluşturulması işlemleri.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Tüm Bankamız şubelerine fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin hayata geçirilmesi, önceki Operasyonel İşlemler Ve Dijital Dönüşüm Genel Müdür Yardımcımız Ergin Kaya ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcımız Olcay Atlıoğlu tarafından sürekli desteklenmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Esnaf belgeleri dijital onay süreçleri ile 2 yılda  yaklaşık 102 milyon TL toplam maliyet tasarrufu, bireysel kredi belgeleri dijital onay süreçleri ile 2024 yılında yaklaşık 80 milyon toplam maliyet tasarrufu, işleme göre tetiklenen müşteri belgeleri dijital onay süreçleri ile 06.2023 tarihinden bu yana yaklaşık 17 milyon toplam maliyet tasarrufu sağlanarak hem personel verimliliği sağlanmış hem de kağıtsız bankacılığa toplamda 2570 ağaç kazanımı ile katkıda bulunulmuştur.

Kredi kartı ekstreleri dönüşümü kapsamında, Ağustos 2024 tarihi itibariyle kağıt ve posta maliyetlerinden toplamda yaklaşık 700 Milyon TL tasarruf sağlandığı görülmüştür. Kağıt israfının azaltılarak doğanın korunmasına katkı sağlanmıştır. Müşterinin istediği anda ve yerde ekstrelerine tek ekrandan ulaşabilmesi ve ekstre tercihlerini yönetebilmesi sağlanmıştır.

Mektup taleplerinin dijital kanallardan alınması ile, fiziki olarak şubede olma zorunluluğu ortadan kalktığı için müşterilerimize zaman tasarrufu sağlanmıştır. İşlem başına 15 dakika tasarruf edilerek Şubelerimizin iş yükü azaltılmıştır. Buna göre; 25.04.2024 ile 31.08.2024 tarihleri arasında 1.097 adet işlemde, sayfa kazanımı ve iş gücü kazanımı toplam yaklaşık 130 milyon olmuştur.

Dijital parola üretme ve belge onaylatma ile, fiziki formaların kaldırılması nedeniyle işlem başına 9 dakika kazanım sağlanmıştır. Şahıs firması müşterilerimiz şubeye gelmeden uzaktan parola oluşturabilmekte, bireysel müşterilerimiz ise kredi kartı olması bile yeni kimlikleri kullanarak parola alma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. 3.6 milyon işlem adedi ve kağıt& iş gücü dikkate alınarak yaklaşık 253 milyon tasarruf sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

70 kişi aktif rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Banksoft


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)