Türk Kızılay
Türk Kızılay
Proje İçeriği
Türkiye'nin en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Türk Kızılay’ ında manuel olarak yürütülen tüm gönüllülük süreçleri dijitalleştirilerek gonulluol.org adında yeni bir sosyal medya platformu kurulmuştur. Gönüllüler arası etkileşimi arttıran, gönüllülerin Türk Kızılay ve unsurlarıyla olan bağının kurulmasını sağlayan bu platform ile gönüllülüğün gelişimi ve toplumsal kültür haline dönüşmesi için adım atılmıştır. Gönüllü Yönetim Sistemi, genişletilebilir alt yapısı ile ulusal ve uluslararası kamu ve sivil toplum kuruluşlarına açılacak şekilde kurgulanmış sisteme dahil olan tüm kurumların ve kuruluşların sistemin tüm özelliklerini kullanabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcıların sadakati için gönüllü görevlere ve eğitimlere katıldıkça puan toplama, toplanan puanların anlaşmalı kurumlarda hediyelere dönüşmesi ve harcanması gibi yenilikçi ve motive edici özellikler getirilmiştir. Kullanıcılar kurgulanan yapay zekâ algoritmaları ile ne tür faaliyetlere katıldığı ne zaman ve nerede bulunduğu bilgileri ile alışılagelen etkinliklerde haberdar edilmesi sağlanmıştır. Barkod doğrulama ile gönüllünün istediği belgeler ve katıldığı tüm faaliyetler, (gönüllü kimlik kartı, görev katılım belgesi, göreve katılım için izin belgesi, eğitim sertifikası, tüm faaliyetleri için otomatik raporlama, kazandığı hediyeler, görev değerlendirmeleri vb) otomatik oluşturulmakta ve barkod doğrulama sistemiyle kontrolü 3. şahıslar, kurumlar ve kuruluşlar tarafından doğrulanabilmektedir. Kullanıcıların cep telefonundan Türkiye'deki tüm gönüllü networküne ulaşabilmesi sistemin en önemli ve inovatif özelliklerinden biridir. Sistem coğrafi bilgi sistemleri entegresiyle afet ve olağanüstü durumlarda afetin gerçekleştiği yerdeki gönüllüleri odaklayarak görevler atama özelliğine sahiptir. Bu sayede lokasyon bazlı tüm etkinliklerin harita üzerinde takip edilmesi sağlanmıştır. Bunun dışında Türkiye’de SAP Citizen Engagement’ın kullanıldığı ilk proje olarak kayıtlara geçmiş, örneklik oluşturması açısından çok önemli bir model olmuştur.
Projenin Amacı
Kurum içindeki işleyişi iyileştirmek için gerçekleştirilmiştir. Ancak özellikle pandemi sürecinde gönüllü katılımları ile saha operasyonları gerçekleştirilen görevler için innovatif süreçler yaratılmıştır.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
SAP Citizen Engagement’ın kullanıldığı ilk proje olarak kayıtlara geçmiş, örneklik oluşturması açısından çok önemli bir model olmuştur. Ayrıca; Proje, gönüllülerin değerlendirilmesi, puanlanması, ödüllendirilmesi ve tüm süreçlerini ücretsiz olarak kamu yararına sunması ile gönüllü kapasitesinin artırılması ve sivil toplumun disipline edilmesi adına yenilikçi çözümler sunmaktadır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Gönüllü Yönetimi birimlerine fayda sağlamakla birlikte "Kan, Bağış, Afet" gibi gönüllülük esasına dayanan tüm birimlerimize de fayda sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Türk Kızılay'ı Genel Başkanımız ve Genel Müdürümüzden tüm Kızılay yönetimi ve personelleri bu proje için seferberlik ilan etmiş ve Genel Başkanımız tarafından 2021 yılı gönüllülük yılı olarak ilan edilmiştir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Herhangi bir üretim olmadığı için maaliyetlerde azalma vs bulunmuyor ancak; Gönüllü sayımız bölgesel, cinsiyet, yaş grubu vb. gönüllü dağılımımız, günlük kayıt oranlarımız , eğitim alan görevlere katılan gönüllü bilgilerimiz, karşılıklı değerlendirme ile gönüllülerin memnuniyet durumları vb. bir çok veriye ulaşarak bunları analiz edebiliyoruz. Buda bize kuruma sağlanan gönüllü katkısını nasıl artırabileceğimiz konusunda fikir vererek kurum kaynaklarını verimli kullanmamızı sağlıyor. Rakamsal olarak bunu ifade etmek gerekirse 2020 sonu itibari ile gönüllü sayımız ; 15270 kişi iken 2021 yılı sistemde raporlanan gönüllü sayımız 125933