ÖZTANER GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. - Sipariş Öneri Sistemi
ÖZTANER GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. - Sipariş Öneri Sistemi
Proje İçeriği
Sipariş öneri sistemi; Marketimizde müşteri ihtiyaçlarını tespit edip tüketicilerimize satmaktayız. Alış satış döngüsü içinde bazı ürünler hızlı satılıp yoka düşmekte, bazı ürünlerin ise satışı iyi olmayıp rafta beklerken son kullanım tarihleri geçmektedir. Bunları kontrol raflardan toplanması gerekmektedir. Pandemi döneminde belli ürün gruplarına daha fazla talep olmasından kaynaklı yoka düşmeler ürün tedarik etmede aksaklıklar yaşanmaya başlamıştır. İade için ayrılmış ürünlerin irsaliye si kesilene kadar stok kayıtlarında olması, tedarikçilerin eksik fazla getirdiği ürünlere tekrar iade irsaliyesi düzenlemesi gibi süreci olumsuz etkileyen iş yükü oluşmaktadır. Bunun üzerine otomatik sipariş öneri sitemi geliştirilmiştir. Bu sistem sipariş öneri yanı sıra iş yükü oluşturan birçok süreci de iyileştirmiştir. /Sipariş önerisi: için her gün tüm şubeler stok kalemleri re order point hesaplaması yapılarak bu seviyenin altına düşmüş stoklar için sipariş önerisi için ayrılmıştır. Bu hesaplama ile envanter dönüş hızı arttırılmış, aşırı stok ve yok satma engellemiştir. Süreçler kişiye bağımlılık azaltılıp otomatize edilmiştir. /İadeye ayrılmış stokların ayrı kayıt edilmesi : Doğru sipariş hesabı yapmak için, İade irsaliyesi kesilmemiş fakat iadeye ayrılmış stokların ayrı takibi sağlanmıştır. Bu işlem ile iade evrakı kesme ve sipariş mailinde satıcı firmayı alınması gereken iadesi olduğu konusunda bilgilendirme imkanı doğmuştur. /SKT kontrolü : mal kabul sırasında alının ürün miktarı SKT (son tüketim tarihi) girilerek eldeki envanterin FİFO hesabi yapılarak raf ömrünün ne kadarında olduğu hakkında raporlama imkanı olmuştur. /Mal Kabul Sırasında eksik fazla tespit edilerek eksik miktarların iade evrakına otomatik aktarımı sağlanmıştır. Bu sistem ile: Daha etkin bir tedarikçi performans değerlendirmesine, termin tarihleri ileri geri kaydırarak sevkiyat Planlaması mal kabul planlamasına , tedarikçiye Ürün yaş bilgisi (SKT Ömür yüzdesi) Kampanyadaki stokların önceden temin edilmesi gibi imkanlara kavuşulmuştur.
Projenin Amacı
Mevcut süreçleri iyileştirmek
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Çok özel yeni bir teknoloji kullanıldığını söyleyemem. Re Order hesabının tamamı SQL server üzerinde yapıldı. yaklaşık 30.000 stok X 50 şube için her gün kesintisiz çalışma sağlandı. Bizim için en innovatif kısmı bu olabilir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Satış, Satın Alma ve Market Çalışanları
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet. Başlangıcında ve ara değerlendirmelere üst yönetim etkin rol aldı.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Stok bekleme gününde 70 günden 60-65 güne azalma olmasına rağmen, satış artışı elde edildi, bu sisteme uyan tedarikçilerde grubundaki pazar payında artış tespit edildi. Çalışanların iş yükü hafifletilip hata evrak düzenleme sayıları azaldı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Şirket içinden 2 kişi, Yazılım için 1 kişi , Uygulamaların şubede test edilip sonuçların görülmesi için bir şube yöneticisi , satıcı firmadan sipariş alan bir personel aktif görev almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Yok
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Yok