Türksat Uydu Haberleşme KabloTV ve İşletme A.Ş. - Cihaz Geri Kazanim Projesi
Türksat Uydu Haberleşme KabloTV ve İşletme A.Ş. - Cihaz Geri Kazanim Projesi
Proje İçeriği
Hizmetlerimizin sunulabilmesi için gerekli olan ve müşteri tarafından satın alınan cihazlar (modem ve set top box) abonelik iptallerinden sonra müşterilerde kalmaktadır. Bu aboneler şebekemizin olmaması veya başka sebeplerden dolayı farklı bir operatörden hizmet alması durumunda cihazlar atıl kalabilmektedir. Aboneliğini iptal etmiş ve proje kapsamında belirlenen kriterlere uygun cihazlar tespit edilerek: • Tedarik zincirinde oluşan aksamalardan kaynaklı cihaz temininde yaşanan zorluklardan dolayı sıkıntıya giren pazarlama faaliyetlerinin rahatlatılması. • Şirketimizin gider kalemlerinden birisi olan cihaz alım giderlerinin düşürülmesi. • Atıl durumdaki cihazların tekrardan kullanılabilir hale getirilmesi ile teknoloji çöplüğünün daha fazla büyümemesi için sosyal sorumluluğun sağlanması. • Geri dönüşümü yapılan cihazların kullanım sürelerini uzatarak israfın önüne geçilmesi. amaçlanmıştır. Bu kapsamda • Kendisin de belirlenen kriterlere uygun cihaz bulunan eski müşterilerimiz, veri analizi ve veri bilimi uygulaması olan KNIME Analytics platformu üzerinden tespit edilir. • Tespit edilen cihaz sahiplerine SMS gönderilerek teklifi kabul edip etmedikleri öğrenilir. • Kabul eden cihaz sahiplerine ait anket sonuçları KNIME platformu üzerinde yorumlanarak Çağrı merkezi uygulamasına aktarılır. • Çağrı merkezince yapılan geri aramalar sonucunda cihaz sahipleri cihazlarını teslim ederek ödemelerini alabilecekleri noktalara yönlendirilir. • İş zekâsı uygulaması üzerinde hazırlanan dashboardlar ile cihazların iade süreçlerinin takip edilmesi sağlanır. • Şirketimiz tarafından eski müşterilerden alınan modem ve set top box ların Stok Yönetim Uygulaması üzerinden tekrar stoklarımıza girişi yapılır. • Gerekli bakım ve yenileme işlemlerinden sonra kiralanmak üzere yeni abonelerimizin hizmetine sunulur.
Projenin Amacı
Proje ile kurum içerisinde bir çok yeni süreçten oluşan yeni bir hizmet yaratılmıştır. Bu proje öncesinde atıl durumdaki cihazların toplanması ve tekrar kullanılması için herhangi bir süreç bulunmamaktaydı.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projede içindeki en büyük inovasyon, veri bilimi yöntemleri mevcut veriler üzerinde uygulanarak atıl durumda cihazları olan eski abonelerin tespit edilmesi, bu kişiler ile iletişim kurma, teklif sunma, cihazları geri toplama ve bakım/yenileme adımlarından oluşan cihazların geri kazanımı süreci neticesinde atıl durumdaki cihazların (modem ve set top box) ekonomiye kazandırılmasıdır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Geri kazanılan cihazlar sayesinde maliyetler düşürülerek Finans birimine, modem ve set top box stoklarındaki yetersizlikten kaynaklı pazarlama ve satışa yönelik riskin yönetiminde fayda sağlamasından dolayı Pazarlama birimine, bu konuda müşteri şikayetlerini minimize ettiği için Müşteri İlişkileri birimine ve saha operasyonlarını il bazında yöneten il müdürlüklerine fayda sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Projenin tasarlanmasında hayata geçirilmesine kadar her safhada her türlü desteği sağlamışlardır. Tıkanılan noktalarda önümüzü açarak projeye doğrudan katkı sağlamışlardır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Veri analizi işlemleri sonucunda geri kazanılabilecek potansiyel 250 bin modem ve 300 bin set top box olduğu tespit edilmiş ve bu cihazların sahipleri ile iletişim kurulmuştur. İletişim kurulan cihaz sahiplerinden 23 bin modem ve 16 bin set top box için geri dönüş yapılmıştır. Bugüne kadar bu kişilerden toplamda 15 bin adet modem ve 5 bin adet set top box geri satın alınmıştır. Geri kazanılan cihazlar için eski müşterilere 1,2 milyon tl ödeme yapılmış kurum $800 bin tasarruf sağlamıştır. Belirlenen kümeye yeni dahil olan eski abonelere iptal işlemi sonrası otomatik olarak SMS gönderilmekte ve cihazlarını Türksat’a geri satmaları için teklif sunmaya devam edilmektedir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Bilgi Sistemleri Direktörlüğü'nden 5 kişi, Müşteri İlişkileri Direktörlüğün'den 2 kişi, Pazarlama ve Satış Direktörlüğü'nden 2 kişi, Alt Yapı Direktörlüğü'nden 2 kişi, İnternet ve İnteraktif Hizmetleri Direktörlüğü'nden 2 kişi olmak üzere toplam 13 kişi proje kapsamında görev almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Çağrı merkezi hizmetleri kapsamında Assistt, cihazların eski aboneler tarafından teslimi edilmesi veya adreslerinden alınması için anlaşmalı iş ortaklarımız ile ve alınan cihazların bakım/onarımı için Teknotel, TELCO, Neta, Supportive, ZTE, Neta, Netaş firmaları ile iş birliği yapılmıştır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Veri Analizi aşamasında Postgresql veritabanı, ETL ve veri analizi için KNIME kullanılmıştır. Ayrıca operasyonun takip edilmesi ve sürdürülmesi için gerekli olan dashboardların hazırlanması içinde İş Zekası ürünü olan Tableau kullanılmıştır. Stok ve depo yönetimi ve bakım/onarım süreçlerinin takibi için inhouse geliştirilmiş olan KEDY(Kablo Envanter ve Depo Yönetim Sistemi) uygulaması kullanılmıştır.