T K

Türksat Uydu Haberleşme KabloTV ve İşletme A.Ş. - FVNO (FIxed VIrtual Network Operator) Projesi

Türksat Uydu Haberleşme KabloTV ve İşletme A.Ş. - FVNO (FIxed VIrtual Network Operator) Projesi

Proje İçeriği

İnternet alt yapısı işleten servis sağlayıcılar abonelerine hizmet ulaştırabilmek için sürekli altyapı yatırımları yapmaktadır. Ancak maliyeti yüksek olan bu yatırımları verimli hale getirmek ve geri dönüşleri hızlandırmak için kaynakları doğru şekilde kullanmak gereklidir. Bu sebepten dolayı Türksat'ın genişbant internet kapasitesini daha verimli kullanmak, hizmet verilen hane doluluk oranını arttırmak için toptan seviyede internet satışı yapmak veya alt yapının paylaşımı projenin öncelikli hedefi olmuştur. Proje adı FVNO (Fixed Virtual Network Operator) projesi olan ve iş modeli olarak VAE (Veri Akış Erişim) modeli olarak adlandırılan bu proje ile diğer internet sağlayıcıların Türksat şebekesi üzerinden kendi markaları ile internet satabilmelerini sağlamıştır. ISS müşterilerine bireysel faturalama ISS’ler (Turkcell, Vodafone) tarafından sağlanırken, ISS’lere toptan seviyede faturalama Türksat sistemlerinden çıkarılmaktadır. Bu proje kapsamında Türksat alt yapısını kullanan ISS'lerin saha operasyonları Türksat’ın iş ortakları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamdaki abonelerin internet çıkışlarını Türksat sağlamakta ancak IP dağıtımı İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) tarafından yapılmaktadır. Vodafone ve Turkcell, Türksat’ın satış ve saha operasyonları için kullandığı bir çok sisteme (Mides, Fatura Tahakkuk, Mediation, Kedy, Crm, Tsunami) FVNO entegrasyon katmanı ile bağlıdır. Kurum içi ve kurum dışı yazılım sistemleri arası orkestrasyonu FVNO uygulama katmanı sağlamaktadır. Türksat ve ISS'ler arasındaki tesis, arıza, sipariş, aboneliklere ait sorgulama ve kayıt işlemleri herhangi bir ara yüze ihtiyaç olmadan tamamen entegrasyon ile yapılabilmektedir. FVNO entegrasyon katmanı, VAE (veri akış erişimi) yöntemini benimseyecek her ISS’in kolaylıkla entegre olabileceği bir yapı sunmaktadır. Vodafone ve Turkcell bu satış modelinde kendi geliştirdikleri kampanyalarda Türksat’a ait olan televizyon hizmeti KabloTV ve ekstra sinema kanalları sağlayan KabloTV Paket hizmet satışını da yapabilmektedirler. Bu proje sayesinde Türksat KabloTV şebekesi ve üzerinden sunulan internet ve digital tv hizmeti ülkemizdeki tüm operatörlere açılmıştır.


Projenin Amacı

FVNO projesi ile yeni bir hizmet olan VAE (Veri Akış Erişim) hizmeti oluşturulmuştur. Ancak internet alt yapısının toptan pazarlanması amacı olan bu hizmet onlarca yeni süreçten oluşmaktadır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

FVNO projesi, birden çok internet servis sağlayıcının tek bir entegrasyon katmanına web servisler aracığı ile entegre olması ve internet trafiğini belli noktalarda teslim alarak IP yönetimlerini kendileri yaparak abonelerine hizmet sunabilmesi sebebi ile önemlidir. Herhangi bir altyapı yatırımında bulunmaksınız var olan bir şebeke üzerinden ISS’lerin kendi müşterilerine internet hizmeti sunabilmesi kaynakların kullanımında fayda sağlamaktadır. Boş homepass lerin (hizmet satılamamış olan haneler) toptan satış yöntemi aracılığı ile diğer operatörlerin pazarlama ve satış gücü ile doldurulması ve buralardan gelir elde edilmesi sağlanmıştır. Dolayısı ile bu proje KabloTV şebekesinin tüm internet sağlayıcıların kullanımına açılmasını sağlaması sebebi ile innovatif bir gelişmedir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Türksat özelinde toptan seviyede yapılan internet ve televizyon aboneliklerinden dolayı gelirlerin ve aboneliklerin artması sebebi ile Kablo Hizmetleri Pazarlama ve Satış Direktörlüğü’ne en çok faydayı sağlamıştır. Boş homepass lerin dolması sebebi ile Kablo Sistemleri Alt Yapı ve İşletme Direktörlüğü’ne ve il müdürlüklerine de fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetim projenin öncelikli destekçisiydi. Sözleşme ve iş modelinin netleşmesi safhalarında bizzat süreçlerin içerisinde yer alıp tıkanılan noktalarda projenin önünü açarak aktif rol oynadılar.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projenin devreye alındığı 09.09.2018 tarihinden bugüne ISS'ler tarafından toplam 280.607 adet internet aboneliği, 20.200 adet KabloTV aboneliği ve 2.022 adet KTV Paket aboneliği yapılmıştır. Dolayısı ile boş 280.607 adet homepass(hane) alt yapımız üzerinden pazarlama ve satış faliyeti yapan IIS’ler tarafından doldurulmuş ve gelir elde edilmesini sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Kablo Bilgi Sistemleri Direktörlüğü'nden 15, Kablo Hizmetleri Pazarlama ve Satış Direktörlüğü'nden 4, Kablo Sistemleri Altyapı ve İşletme Direktörlüğün'den 2, Kablo Hizmetleri Müşteri İlişkileri Direktörlüğü'nden 2, İnternet ve Interaktif Hizmetler Direktörlüğün'den 4 kişi olmak üzere 27 kişi görev almıştır. Ayrıca her bir ISS tarafında da çok büyük ekipler ile çalışılmış olmasından dolayı projeye dahil olan kişi sayısı 100 civarındadır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

FVNO Projesi’nde Turkcell, Vodafone ve Türksat'ın süreç ekipleri, alt yapı ekipleri ve yazılım ekiplerinin yanısıra yazılımların gerçekleştirilmesi ve UAT testleri için birçok outsource hizmet alımı da yapılmasından dolayı bir çok firma ile çalışılmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Spring frameworkü kulanılarak Java platformunda geliştirilen projede webserviceler için CXF, veritabanı olarak PostgreSQL, veritabanı bağlantılarında Hibernate, loglama için Graylog kullanılmaktadır. Uygulama sunucusu Wildfly, uygulama ağ geçidi olarak da Application Gateway L7 tercih edilmiştir. Cache için Redis ve Ehcache kullanılırken; unit testlerin gerçekleştirilebilmesi için Derby ve Jetty tercih edilmiştir. Kurum içi raporlama için Tableau iş zekası uygulaması kullanılmıştır. Donanım olarak kurum için cloud alt yapsından temin edilen sunucular kullanılmıştır.