T K

IQVİZYON DİJİTAL DÖNÜŞÜM A.Ş.

IQVİZYON DİJİTAL DÖNÜŞÜM A.Ş.

Proje İçeriği

IQVizyon Dijital Dönüşüm A.Ş. , 2000 yılından itibaren yönetim ve bilişim sistemleri konularında hizmet veren firmaların ortak girişimiyle kurulmuştur. IQVizyon, Dijital Dönüşüm unvanıyla Türkiye’de ilk ve tek firmadır. Merkezi İstanbul olup, üstün mühendislik ekibiyle Marmara Teknopark’ta AR-GE çalışmalarını sürdürmektedir.Üretimin bu zamana kadar şeffaf bir şekilde takip edilememesi, IQVizyon oluşumuna önemli bir motivasyon yarattı. Yönetim bilişim sistem uzmanları, akademisyenler, alanında uzman endüstri, yazılım ve bilgisayar mühendisleriyle, IQVizyon markasının temelini attı ve çalışmalarının kurumsal başlangıcını verdi.  Endüstri 4.0, Türkiye'deki isimlendirmesiyle ''Sanayide Dijital Dönüşüm'' başlığında; IQVizyon projesi, üretim sahasındaki tüm süreçlerin dijitalleştirilmesini içerir. Makineler ve personellerin yer aldığı imalat katmanının ''Nesnelerin İnterneti, Büyük veri, Bulut Sistemler, Yatay-Dikey Yazılım Entegrasyonları, Yapay Zekâ '' teknolojileriyle anlık izlenebilirliğini ve raporlanmasını sağlayan yerli yazılım ve donanım ürünlerimiz mevcuttur. Bu sayede üretim verimliliğini en az %30 artırıyoruz.


Projenin Amacı

Teknolojinin geldiği son noktada makinelerle makinelerin haberleştiğini, insan faktörünün en aza indirgenmesini hızlandıran bir yapıya yön verdiğini global anlamda yaşıyoruz. Bu gelişim yeni bir süreç ve hizmet anlayışını ortaya koymayı gerektiriyor. Bu anlayış ile firmaların kurumsal kaynaklarını üretim sahalarındaki verimi artırmalarını sağlıyoruz, dolayısıyla birçok iyileşmenin kapısını açmış oluyoruz.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

M2M, IoT, Big Data Management, AI, Cloud Makineler ile makinelerin endüstriyel IoT sistemlerle haberleşerek akan veri yönetimini sağlıyoruz. Toplanan bu verileri büyük veri tabanında biriktiriyor ve analiz ediyoruz. Bulut sistemler ile Dünyanın herhangi bir noktasından anlık izlenebilirliğini sağlıyoruz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Firma süreçlerinde öncelikli olarak üretim bölümündeki sistemi dijitalleştiriyoruz. Üretimde dijitalleşme sayesinde satış, pazarlama, finans ve IT bölümlerinde gözle görülür fayda çıktıları görünmektedir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

IQVizyon projesi sadece bir firmanın sorunlarını çözmek için değil, Dünya üzerindeki tüm üretici firmaların yaşadığı sorunları çözen inovatif bir yenilik hizmeti. Bu misyon hedefi için projenin finansal sürdürülebilirliği konusunda yönetim tam destek olarak yanımda olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Üreticilerin yaşadığı temel sorunları ele aldığımızda; Personel, makine ve hammadde takibi, Teslimat sürelerinde gecikmeler, Üretim planlamalarının dijital olarak yönetilememesi, Maliyet hesaplamalarında gerçek veriye ulaşılamaması, OEE ( Toplam Ekipman Etkinliği) / Kapasite, Performans ve Kalite değerlerinin ölçülememesi başlıklarıyla karşılaştık. Üretim sahasında gerçekleşen tüm süreçlerin ANLIK TAKİBİNİ ve DETAYLI RAPORLARLA UZAKTAN İZLENEBİLİRLİĞİNİ sağlayarak, referans verebileceğimiz bir firmada %30 verimlilik artışı sağlandı. 12 aylık 145 proje 10 ayda tamamlandı, kazanılan 2 ay ile 4,5 milyon₺ ek ciro elde edildi. Makine sağlığı ve enerji tüketimi izlenerek % 10 tüketim avantajı sağlanması ile 22K ₺ finansal avantaj sağlandı. Personel bazlı takip ile üretim sürelerinde %20 azalma görüldü. Üretim kapasite kullanım oranındaki artış sayesinde termin sürelerinde müşteri şikayetlerinde %70 seviyesinde azalma görüldü. ,


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Murat HEKİM : Genel Müdür (Lisans: Karaman İşletme Yüksek Lisans: İstanbul Aydın Üni. e-işletme Doktora: İstanbul Ticaret Üni.) Murat BALTA : Teknoloji Direktörü ( Lisans: Fransa/Bilgisayar Mühendisliği - Yazılım Proje Yönetimi Uzmanı, Veri tabanı ve Yazılım Uzmanı, Program Analisti) M. Fatih Karcı : Endüstri Mühendisi (Lisans: İTÜ Endüstri Mühendisliği, Pazarlama, Satış Uzmanı) Çağlar ÖNGÜNER : Proje Yönetmeni (Lisans: PAÜ İşletme , İTÜ / Yalın Üretim ve Yönetim Uzmanı ) Umut Karcı : Yazılımcı (Lisans: Şehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği-Programlama ve Kodlama) Salih Topçu : Yazılımcı (Lisans: Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği-Programlama ve Kodlama) Mustafa Yontar : Yazılımcı (Programlama ve Kodlama) Osman Çevik : Yazılımcı (Lisans: Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği - Programlama ve Kodlama)


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Mitsubishi Electric / IT , MRE Dijital Teknoloji A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

MRE IIoT : Endüstriyel Veri Toplama Donanımı