IQVİZYON DİJİTAL DÖNÜŞÜM A.Ş.
IQVİZYON DİJİTAL DÖNÜŞÜM A.Ş.
Proje İçeriği
IQV MII (Manufacturing Integration Intelligence), IT(Bilgi Teknolojileri) ve OT(Operasyon Teknolojileri) verilerini tek bir sistem yönetimi ile sağlar. Üretimi tüm fabrika düzeyinde anlık olarak yönetme ve izleme süreçlerini ele alır. Robot, CNC veya NC makine kontrol panelleri, PLC, ERP (veya MRP) ve operatörlerden anlık olarak tüm üretim bilgilerini alır. Bu veriler ile üretim planlama süreçlerini gerçekleşen verilerle kıyaslar. Makine, Proje ve Personel bazlı raporlamalar ile denetime sunar.
Projenin Amacı
Yeni bir hizmet ve çözüm anlayışıyla bu projeyi gerçekleştirdim, özellikle KOBİ lerin bu değişime ulaşabilmeleri ve sektörel anlamda varllıklarını sürdürebilme ve finansal tutunmalarını sağlamaları için bu değişimi projelendirdim.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projenin birden fazla inovatif yönü mevcut; IQV MII, süreç endüstrisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş ve optimize edilmiştir. - IT (ERP,MRP,MES) & OT (IIoT, HMI (Operatör Ekranları), Makineler) verilerinin büyük veri tabanlı yönetilebilmesi - Üretimin gerçek zamanlı izlenebilmesi - Üretimde planlamanın dışında oluşan anomalilerin uyarı veya alarm sistemleri ile m2m (machine to machine) sistemi ile bildirilebilmesi - IoT tabanlı veri toplama donanımları ile makinelerden ve tesis ortamından gelen ses, sıcaklık,nem vb. verilerle üretimde verimlilik, performans ve kalite ölçüm analizlerinin yapılabilmesi
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
ÜRETİM, IT, Finans
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Yönetim Bilişim Sistemleri üzerine yaptığım 20 yıllık çalışmaların sonucunda yönetimin taleplerinin yönetilmesi konusunda tecrübe sahibiyim. Yönetimin en önemli isteği her daim ''sürdürülebilirlik''. Nitekim bunun temeli üretim sahasından geçiyor. Üretimde sürdürülebilirlik için zaman, bütçe ve kalite yönetimini sağlamak gerekiyor. Günümüz teknolojileri bu DNA'yı yönetebilmek için dijital dönüşüm veya endüstri 4.0 başlığında önümüze seriyor. Biz istesek de istemesek de değişim ve gelişim her zaman devam sürecek. Üretimde bu sistemi kurmak ise yönetimin arzu ettiği verimlilik, performans ve kaliteyi sağlamak için en önemli reçete. Bu reçeteye üst yönetim tam destek gösterdi ve proje hayata geçti.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Verimlilik %37 Kalite %23 İşgücü oranında %17 azalma (kayıp zaman ve mesai tespiti) %10 oranında yapılan proje sayısı artışı
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Murat Hekim CEO / Yönetim Bilişim Sistemleri ve Maliyet Uzmanı Murat Balta CTO / Teknoloji Uzmanı Umut Karcı Yazılımcı / Çözüm Geliştiricisi Mustafa Köseoğlu Yazılımcı / IoT Veri Yönetimi Çağlar Öngüner Proje Yöneticisi / İşletme Yönetimi
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Akead Yazılım A.Ş. HYD Yatırım Danışmanlık A.Ş.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Mitsubishi , Fanuc