Olgun Çelik A.Ş.
Olgun Çelik A.Ş.
Proje İçeriği
Pandemi sebebiyle çalışanların günlük sağlık durumlarını teknoloji desteği ile takip etmek ve buna dayalı önlemler alabilmek için kullanmakta olduğumuz turnikeler ve erişim cihazlarını online okuma yapan cihazlar ile değiştirdik. Kullandığımız PDKS sistemi firması ile bizim tasarımımız, algoritmamız olan bir sağlık anketi yazılımı hazırlattık ve toplu sms firmamız ile entegrasyonunu sağladık. Sağlık anketini bizim istediğimiz mantıkta PDKS sistemine entegre ettik. 9 adet Kartlı ateş ölçüm cihazı satınalması gerçekleştirerek bunlardan gelen veriyi PDKS sistemine entegre ettik. Bunun sonucunda da şu algoritma ile genel bir kontrol sağladık: Her sabah personelin vardiyasından 2 saat öncesinde sağlık anketimiz toplu sms yöntemi ile tetiklenerek kişiye özel oluşturulan bir link ile personele ulaşmaktadır. Kişi, fabrika sahasına gelmeden önce bu anketteki soruları cevaplamaktadır. Soru seti içerisinde belirlediğimiz algoritmaya uygun cevap vermesi ve göndermesi durumunda personel kartı ile turnike geçişinde bir kısıtlama yapılmamaktadır. Soru seti içerisindeki algoritmamız dışında bir cevap vermesi durumunda anket bilgisi fabrika doktorunun ekranına düşmekte ve personel kartı bloke edilmektedir. Doktor muayenesi arkasına, doktorumuz çalışabilir der ise kart blokajı kalkmakta, risk görmesi durumunda çalışamaz demesi ile blokajı kalmakta ve kişi hastaneye yönlendirilmektedir. Diğer bir durumda; personel fabrikaya gelmeden önce anketi doldurup göndermez ise kartı blokajda kalmakta ve fabrika içerisine giriş yapamamaktadır. Eğer anketi göndermesi teknik yetersizlik sebebiyle ise (Telefonunun kırılması, kaybolması, internet paketi bitmesi vb.) kapı girişinde dezenfekte edilen bir tablet ve dokumatik kalem ile yine kendi anketini doldurup göndererek blokajın sistem tarafından kalkması sağlanmakta ve personel içeri girmektedir. Akabinde personel, kartlı ateş ölçerler vasıtası ile kartını okutarak ateşini ölçtürmekte ve sonrasında fabrika sahasına giriş yapmaktadır. Kişinin ateşinin 37,5 üzeri çıkması durumda girişteki güvenlik ofisinde kurduğumuz alarm mekanizması çalışmakta ve duruma güvenlik müdahale etmektedir. Bütün ekranlar PDKS sistemi içerisinde entegre çalışmaktadır. Tek bir uygulama üzerinden kişilerin günlük ateş ölçümleri ve sağlık anket cevapları takip edilmektedir. Ek önlem olarak günde 1 defadan az ateş ölçtürmüş personelin bilgisi Olgun Çelik pandemi kuruluna günlük bilgi maili olarak gitmektedir. Ateş ölçüm sonucu yüksek olan personeller de anlık olarak Olgun Çelik pandemi kuruluna mail olarak gitmektedir. Ateş ölçümü yaptırmamış personelin kendisine bilgi maili gitmesi planlanmaktadır. Bu projeyi destekleyecek şekilde bir de giyilebilir teknoloji ile mesafe takibi projesi yürütmekteyiz, bu projemiz de yukarıdaki bahsedilen ve tamamlanmış projeye entegre edilecek olup şu aşamada çalışmalarımız devam etmektedir.
Projenin Amacı
Pandemi sürecinde zorunluluk olarak gelen ve manuel yapılan işleri teknoloji desteğiyle otomasyon sağlayarak yapmak, zamandan kazanmak, uyarı ve takip mekanizmaları kurmak ve pandemi süreci boyunca Olgun Çelik personelinin sağlığının korunması için yapıldı. Manuel olarak takibi hem pandemi açısından problem oluşturmakta hem de verimsizlik yaratmakta idi. Teknoloji desteği ile bu problemleri elimine etmiş olduk.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
M2M denilebilir. 4 farklı sistem birbiriyle entegre edilerek, ana sistem olan PDKS sistemi üzerinden takip edilebilir hale getirilmiştir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Tüm Olgun Çelik personeli ve taşeronlarının ateş ölçüm takipleri, yüksek ateş uyarıları ve tüm Olgun Çelik personelinin sağlık anketleri sistemde tutulmaktadır. Tüm personel fayda sağlamıştır. Bunlara ek olarak, işleri manuel olarak yürütmekte olan Fabrika Direktörlüğü birimi ise verimsiz bir işi yapmayı bıraktığı için zaman ve efor kazancı sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Üst yönetimimiz, projemizin en büyük destekçisi oldu diyebiliriz. Olgun Çelik olarak önce insan ve insan sağlığı dediğimiz için bu proje ile ilgili maddi ve manevi tam destek aldık. Fabrika içerisindeki aldığımız teknik ve idari tedbirler ile çalışanlarımızın sağlığını korumak için elimizden geleni yapmaktayız. Uyguladığımız teknolojik çözümler Manisa Organize Sanayi Bölgesince Best Practise olarak anlatılmakta, bu konu ile ilgili talep eden firmalara da kurduğumuz sistemi anlatmaktayız. Bu konuda da üst yönetimimiz bizi desteklemektedir.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
600 personelin günlük olarak Sağlık anketi, sıcaklık ölçümü için günlük 7 personel 2 saatini ayırmakta idi. Ayrıca tüm personel aynı kağıda imza attığı için hem tüm personelde hem de imza toplayan ve ateş ölçen hem de bu verileri kağıttan bilgisayara aktaran personellerde pandemi riskinin yüksek olabileceğini düşünmekte idik. Bu işlemler tamamen elimine edilmiş oldu. Kağıtlara yazılan datanın bilgisayar ortamına girişi işlemi elimine edildi, manuel rapor oluşturma işlemi elimine edildi. İnsan eli değmeden tüm data oluşup raporlandığı için hata payı da minimuma inmiş oldu. Mart ayından bu yana bu işlemlerin manuel devam ettiğini varsayarsak; ortalama minimum 2.100 saatlik verimsiz ve riskli bir işlemi elimine etmiş olduk.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
IT birimimizden iki kişi görev aldı. Kurulan sistemin testleri için Fabrika Direktörlüğü ve İnsan Kaynakları biriminden kullanıcılar ile de çalışmalar yapıldı.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Enibra: Sağlık anketi, PDKS ve entegrasyonlar konusunda destek alındı. SKRobotik: Kartlı ateş ölçer cihazları ve entegrasyonu konusunda destek alındı.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Enibra PDKS sistemi, SKRobotik’ in Kartlı ateş ölçer cihazları, Came Özak’ ın turnikeleri, Politeknik’ in PDKS cihazları ve MES’ in klima sistemleri kullanılmıştır.