Torun Bakır A.Ş - ÜRÜN REVİZYON YÖNETİMİ PROJESİ
Torun Bakır A.Ş - ÜRÜN REVİZYON YÖNETİMİ PROJESİ
Proje İçeriği
Müşteriye özel üretim yapıldığı için ürün çeşitliliği çok fazla. Ürün çeşitliliğinin yanı sıra revizyonların da müşteri talebi doğrultusunda sıklıkla yapılıyor olması, tüm iş süreçlerinde verimsizliklere neden oluyordu. Üstelik izlenebilirlilik sistem üzerinden sağlanamıyordu. Revizyonları yönetmek için sisteme çok fazla veri girişi yapılıyordu. Malzemeye revizyon geldiğinde, malzemenin ürün ağacında alt seviyelerde yer alan bütün yarı mamüller için de malzeme ana verisi, ürün ağacı, iş planı, üretim versiyonu gibi ana verilerin hepsi yeniden tanımlanıyordu. Hatalı yürütülen sipariş, üretim ve sevkiyat süreçleri ise müşteri şikayetlerine veya gelir kayıplarına neden oluyordu. Bu projeyle malzeme revizyonu, ürün ağacı değişiklikleri, iş planı ve kalite planı değişiklikleri değişiklik yönetimi kapsamında sistem üzerinde yürütülebilir ve izlenebilir hale geldi. Revizyon bazında müşteriden sipariş alımı, müşterinin istediği revizyona uygun üretimin yapılması ve depo yönetiminin yine revizyon düzeyinde yapılabilmesi sağlandı.
Projenin Amacı
Kurum içinde revizyon takibi yapılamıyordu. Tamamen yeni bir süreç bu proje kapsamında geliştirildi.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projede var olan teknolojiler kullanıldı. Satış, mühendislik, planlama ve üretim satış süreçleri fevkalade sadeleştirildi ve mühendislik değişiklik yönetimi konseptleri sistem üzerinden yürütülebilir hale geldi.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje kurum içindeki satış, mühendislik, planlama ve üretim bölümlerine fayda sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Üst yönetimin doğrudan yapılmasını talep ettiği bir projeydi. Zira revizyon takibi yapılamadığı için karlılık ve müşteri memnuniyeti olumsuz etkileniyordu. Diğer taraftan alışılmış iş süreçleri proje kapsamında yok edilip, yerine tamamen yeni iş süreçleri devreye alınacağı için iş yapış kültürünü de dönüştürmek gerekiyordu. Bu noktada değişim liderliği gereken her durumda üst yönetimin desteği alınmıştır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Bu proje ile birlikte iş birimlerinin karşılaştığı aşağıdaki sorunların hepsi çözülmüştür: 1. Malzemelerde çok fazla revizyon olması, her bir revizyonun sistemde yeni bir kod açılarak tanımlanmasından kaynaklanan karmaşık satış, üretim, depo yönetimi süreçleri, 2. Revizyon gören her bir malzeme için yeni malzeme numarası, ürün ağacı, iş planı gibi diğer ana verileri tanımlanma zorunluluğunun kullanıcılarda oluşturduğu bezginlik ve kötü deneyim, 3. Teknik resim vs gibi dokümanların her bir revizyon için sil baştan sistem üzerinde çoğaltılması zorunluluğu, 4. Satış, üretim, lojistik, maliyet kontrolü gibi konularda aynı malzeme için verilerin konsolide edilip raporlanmasında yaşanan zorluklar. Böylece İş süreçlerinde sadeleşme ile birlikte verimlilik artışı sağlandı, kullanıcı deneyimleri, angarya tabir edilen veri girişleri azaltıldığı için iyileştirildi, revizyon bazında izlenebilirlilik sağlandı, farklı revizyonlar artık aynı malzeme kodu üzerinde izlenebildiği için raporlama kolaylaştı. Veri güvenilirliliği sağlandı. Revizyon kaynaklı müşteri şikayetlerini yönetmek ve azaltmak mümkün hale geldi. Stoklarda satılmayan eski revizyonlu ürünlerden kaynaklanan maliyetlerde 100% iyileştirme/azalma sağlandı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projede BT biriminden bir proje yöneticisi, 3 analist, bir yazılım geliştirici olmak üzere 5 kişi, satış, mühendislik, planlama, üretim, kalite ve lojistik iş birimlerinden birer anahtar kullanıcı olmak üzere toplam 11 kişi aktif görev almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
MBIS Danışmanlık A.Ş'den yazılım geliştirme desteği alınmıştır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
SAP S4 HANA, SAP MII, QDMS